Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Public Futures. Υπηρεσίες όπως το νερό, η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση χτίζουν τα θεμέλια για υγιείς, δίκαιες και βιώσιμες κοινότητες

 Το παγκόσμιο κίνημα για δημόσιο νερό, πιο οργανωμένο από ποτέ. Ένας στρατός που κερδίζει μάχες και δίνει ελπίδα. Τα στοιχεία μιλάνε καλύτερα.

Το Public Futures είναι μια πρωτοβουλία συνεργασίας μεταξύ του Διακρατικού Ινστιτούτου (TNI) και του ερευνητικού έργου GLOBALMUN στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Βασίζεται στο έργο και την έρευνα που διεξήγαγε η TNI σε συνεργασία με συνεργάτες από το 2014.

Το Διακρατικό Ινστιτούτο είναι ένα ινστιτούτο έρευνας και υπεράσπισης που εδρεύει στο Άμστερνταμ. Αφού ξεκίνησε την έρευνα σχετικά με την εκπροσώπηση των υδάτων το 2014, η TNI επέκτεινε αυτό το έργο σε άλλους τομείς σε συνεργασία με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτα, ακαδημαϊκούς, τοπικές αρχές και αξιωματούχους δημόσιων επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο. Στο Future is Public Conference τον Δεκέμβριο του 2019, η TNI παρουσίασε 1.408 περιπτώσεις από-ιδιωτικοποιημένων βασικών υπηρεσιών από 2.400 περιφέρειες και δήμους σε 58 χώρες. Αυτό περιελάμβανε 924 περιπτώσεις εκπροσώπησης και 484 περιπτώσεις δήμου, που κυμαίνονται σε οκτώ διαφορετικούς τομείς υπηρεσιών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Παγκόσμια εκπροσώπηση και μετα-νεοφιλελεύθερη στροφή» ( GLOBALMUN ) βασίζεται στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας. Το τρέχον πενταετές έργο αναλαμβάνει μια διακρατική συγκριτική μελέτη περίπτωσης σχετικά με το φαινόμενο της εκ νέου δημοτικοποίησης. Η έρευνα ασχολείται με την εκ νέου δήμο ως κρίσιμη στιγμή στη σύγχρονη αστική διακυβέρνηση. Το GLOBALMUN διερευνά τις επιπτώσεις της εκ νέου δημοτικοποίησης και της δημόσιας ιδιοκτησίας στη διακυβέρνηση πόλεων και δήμων, εστιάζοντας στο ποιος εμπλέκεται και ποιος επωφελείται από τις διαδικασίες αστικής και τοπικής ανάπτυξης.

Το Public Futures χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανταλλαγής Γνώσης του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και υλοποιήθηκε από την Υπηρεσία Λογισμικού Πανεπιστημίου της Γλασκόβης (GUSS) Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Tim Storer και Omar Tufayl, καθώς και τους Inesh Bose, Marija Vaskeviciute, Anguel Hristozov και Xueying Qin για το έργο τους.


Υπηρεσίες όπως το νερό, η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση χτίζουν τα θεμέλια για υγιείς, δίκαιες και βιώσιμες κοινότητες. Σε όλο τον κόσμο, πολίτες, δημόσιες αρχές και συνδικάτα κινητοποιήθηκαν για να φέρουν αυτές τις ζωτικές υπηρεσίες και υποδομές πίσω στα δημόσια χέρια. Βάζοντας τις κοινωνικές ανάγκες και τον κοινοτικό πλούτο μπροστά από το οικονομικό κέρδος, εμφανίζονται διάφορες μορφές δημόσιας οργάνωσης για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών με βιώσιμους, δημοκρατικούς και προσιτούς τρόπους. Πρόκειται για έναν ανοιχτό και διαδραστικό χώρο για τη δημιουργία και την ανταλλαγή γνώσεων για το δημόσιο μέλλον.

Το Public Futures παρέχει και απεικονίζει δεδομένα σχετικά με  Δήμους από όλο τον κόσμο. Μπορείτε να κατεβάσετε το σύνολο δεδομένων για εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς ή επαγγελματικούς σκοπούς. Το Public Futures σας προσκαλεί να συμπληρώσετε πληροφορίες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και να υποβάλετε νέα δεδομένα για έλεγχο και προσθήκη στο σύνολο δεδομένων. Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε μηνιαία περίληψη των τελευταίων συλλεγόμενων και επαληθευμένων περιπτώσεων.

Η βάση δεδομένων του Public Futures περιλαμβάνει τόσο δεδομένα αναμονής, όπου η ιδιοκτησία υπηρεσιών ή / και υποδομής επιστρέφεται στο κοινό, όσο και δεδομένα δήμων, όπου δημιουργούνται νέες δημόσιες υπηρεσίες ή / και υποδομές για την αποτροπή ή την αντιστροφή της ιδιωτικοποίησης. 
Η βάση δεδομένων έχει καταγράψει περιπτώσεις στις οποίες  αναφέρονται περιπτώσεις στις οποίες οι δημόσιες αρχές συνεργάζονται με άλλους δημόσιους φορείς, όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτα, εργαζόμενους ή συνεταιρισμούς.

 Το Public Futures έχει επίσης αρχίσει να περιλαμβάνει περιπτώσεις επανεθνικοποίησης. Η επαναδημοτικοποίηση και η επανεθνικοποίηση μοιράζονται το κοινό χαρακτηριστικό της ανάκτησης δημόσιων ικανοτήτων από ιδιωτικές εταιρείες, ωστόσο, οι περιπτώσεις διαφέρουν σε επίπεδα παροχής υπηρεσιών, διαδικασίες απο-ιδιωτικοποίησης, δομές ιδιοκτησίας, καθώς και κίνητρα και αποτελέσματα.


Διαβάστε περισσότερα »