Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Κλιματική αλλαγή. Επιστημονική ημερίδα στις 27-11 στην ΕΥΔΑΠ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

σε επιστημονική ημερίδα στις 27-11 στην ΕΥΔΑΠ  ( Ωρωπού 156, Περισσός)και πολιτιστική εκδήλωση στις 29-11 στην Αθήνα (Διονυσίου Αρεοπαγίτου-Μουσείο Ακρόπολης)

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τη κλιματική αλλαγή, στις αρχές Δεκέμβρη, ηγέτες και αρχηγοί κρατών θα συναντηθούν στο Παρίσι στη Διάσκεψη του ΟΗΕ, για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με στόχο μια διεθνή συμφωνία για το κλίμα.

Την Κυριακή 29/11 στην Αθήνα καθώς και σε άλλες πόλεις ανά τον κόσμο χιλιάδες πολίτες θα κατακλύσουν τους δρόμους ώστε ενωμένοι να ασκήσουν πίεση στους πολιτικούς και να απαιτήσουν από αυτούς να δεσμευτούν και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα με γνώμονα το καλό του πλανήτη μας κι όχι το κέρδος πάση θυσία.

Δύο ημέρες νωρίτερα την Παρασκευή 27-11, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα, στην αίθουσα παρουσιάσεων της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό με θέμα:

Η ημερίδα στην ΕΥΔΑΠ, πέραν των ποικίλων κινδύνων που δημιουργούνται στον σύγχρονο άνθρωπο λόγω της κλιματικής αλλαγής που ενδεικτικά θα αναφερθούν από τους εισηγητές, θα εστιάσει στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις μεγάλες εγκαταστάσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και στους τρόπους προστασίας τους.

Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα προσπάθησε να δαμάσει το νερό για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς και τις ανάγκες του. Τα φράγματα είναι από τα πρώτα τεχνικά επιτεύγματά του, αφού οι πρώτες κατασκευές ανάγονται στα προϊστορικά χρόνια. Στα 4.000 π.Χ., κατασκευάστηκε φράγμα στον ποταμό Νείλο της Αιγύπτου, το οποίο διατηρήθηκε περίπου 4.500 χρόνια. Στην Ελλάδα, το πρώτο φράγμα κατασκευάστηκε στην αρχαία Αλυζία (μεταξύ 1ου και 5ου π.Χ. αιώνα) ενώ η κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα (1926-1929), «έλυσε» την κατάρα του Ποσειδώνα και λύτρωσε την Αθήνα από τη χρόνια λειψυδρία.

Η ΕΥΔΑΠ σήμερα, με τα δύο φράγματα (Μόρνος και Εύηνος) και το κανάλι μεταφοράς του νερού, μετά από διαδρομή που πλησιάζει τα 200 χιλιόμετρα φέρνει καθαρό και φθηνό νερό στα σπίτια μας. Το ότι είμαστε θωρακισμένοι επαρκώς επιβεβαιώνεται και από την αδιάλειπτη λειτουργία τους τα τελευταία 34 χρόνια. Όμως, πως θα δράσουμε αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, όπως αυτά που τελευταία όλο και πιο συχνά προβάλλονται από τα ΜΜΕ σε άλλες χώρες ;
Η ΔΕΗ επίσης, διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό φραγμάτων στη χώρα και τόσο το θέμα της προστασίας αυτών των υποδομών όσο και το πέρασμα σε καθαρότερες μορφές ενέργειας είναι εξίσου δύσκολα και ακανθώδη προβλήματα. 

Τέλος διασυνοριακά κάθε χρόνο οριακά και με τεράστιο κόστος αντιμετωπίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα ίδια ερωτήματα μπορούν να τεθούν σε πλείστες άλλες περιπτώσεις.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ και ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΔΑΠ, συμπράττουμε σε αυτή την προσπάθεια ως επιστήμονες αλλά και ως ενεργοί πολίτες ώστε και με τη συμβολή μας, να γίνουν ευρύτερα γνωστοί οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες της παγκόσμιας κοινότητας, με την ελπίδα να οδηγήσουν σε λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων. Ενώνουμε τις προσπάθειές μας, με τους συναδέλφους μας από την ΕΥΔΑΠ, το ΙΓΜΕ, τη ΔΕΗ, τα Εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητές καθώς και τους εκπροσώπους από την εκδήλωση της Αθήνας, για έναν κόσμο πιο ασφαλή από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στην εκδήλωση της Κυριακής 29-11, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει και ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ, προσφέροντας εκπαιδευτικό υλικό στα παιδιά που «Ζωγραφίζουν για το Κλίμα» και ενεργοποιώντας τις πολιτιστικές του ομάδες συμπράττει στα υπόλοιπα δρώμενα για μικρούς και μεγάλους.

Σας περιμένουμε όλους να συμμετέχετε ενεργά στηρίζοντας αυτές τις πρωτοβουλίες που μας αφορούν όλους.

Τα Δ.Σ. των δύο Συλλόγων



ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ  ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.


27-11-2015 – ΕΥΔΑΠ (Περισσός)


Διοργάνωση :

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ και
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΔΑΠ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

09:00 - 09:10    Προσέλευση στην αίθουσα

09:10 – 09:20    VIDEO για τη κλιματική αλλαγή


09:20 – 09:40    Γενική παρουσίαση για την ημερίδα. Σύντομοι χαιρετισμοί από Πρόεδρο ΕΥΔΑΠ, εκπρόσωπο Συλλόγου Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ, εκπρόσωπο Επιστημονικού Συλλόγου ΕΥΔΑΠ, εκπρόσωπο Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, εκπρόσωπο πολιτών της εκδήλωσης της 29ης Νοεμβρίου στην Αθήνα (δράσης που αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Δράσης για το Κλίμα) και εκπροσώπου Πολιτιστικού Συλλόγου ΕΥΔΑΠ που συμμετέχει στην ίδια δράση.
1ο Μέρος (Διάρκεια : 150’)

09:40 - 10:00 Γεωκίνδυνοι και Κλιματική Αλλαγή

Πογιατζή Ελευθερία, M.Sc., DIC, Τεχνικός Γεωλόγος (ΙΓΜΕ)

10:00 - 10:10 Ερωτήσεις



10:10 - 10:30 Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Κίνδυνοι στις υποδομές του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου της ΕΥΔΑΠ.

Δρ. Σούλης Βασίλης Πολιτικός Μηχ/κος Α.Π.Θ. (ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ)

10:30 - 10:40 Ερωτήσεις


10:40 - 11:00 Κλιματική Αλλαγή και Ζήτηση Νερού στην Αττική

Μπριλλάκης Δημήτρης, Μηχ/γος Μηχ/κος ΕΜΠ, MSc IEOR Columbia University, NY, MSc Πληροφορικής, ΕΑΠ. Αν. Δντης Σχεδιασμού & Ανάπτυξης (ΕΥΔΑΠ)

11:00 - 11:10 Ερωτήσεις

11:10 - 11:30 Κλιματική Αλλαγή και επιπτώσεις στα Υπόγεια Νερά - Δίκτυο Παρακολούθησης Υπόγειων Νερών.

Ζόραπας Βασίλης, MSc Υδρογεωλόγος, Διεύθυνση Υδρογεωλογίας (ΙΓΜΕ)

11:30 - 11:40 Ερωτήσεις
11:40 - 12:00 Αντιμετώπιση κρίσεων στο εξωτερικό δίκτυο υδροληψίας

Κούτρα Μαρία, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων, Προϊσταμένη Υπ. Διαχείρισης & Συντονισμού, Δ/νση Υδροληψίας (ΕΥΔΑΠ)

12:00 - 12:10 Ερωτήσεις


ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 12:10 – 12:30

2ο Μέρος (Διάρκεια : 90’)


12:30 - 12:50 Η κλιματική αλλαγή και οι πόροι που θα διατεθούν από την Ε.Ε. μέσω των νέων ερευνητικών προγραμμάτων από το πλαίσιο –HORIZON 2020.

Δρ. Χρυσάγης Κώστας, M-C Senior Fellow, City University London, M.Sc Chemical Engineering NTUA -Ph.D.,Control/Systems Engineering, University of Florida, USA. (Συνεργ. με R&D ΕΥΔΑΠ)

12:50 - 13:00 Ερωτήσεις

13:00 - 13:20 Περιβαλλοντική Αδειοδότηση Έργων και Δραστηριοτήτων

Παπαθανασίου Θεόδωρος Πτυχ. Περιβαλλοντολόγος - Μελετητής (Εισηγητής Σεμιναρίου Δ/νσης Εκπαίδευσης ΕΥΔΑΠ με θέμα: Κλιματική αλλαγή).

13:20 -13:30 Ερωτήσεις

13:30 – 13:50 Σύγχρονες πόλεις και τρόποι οργάνωσης για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Δρ. Μακρόπουλος Χρήστος. Civil and Environmental Engineering NTUA. Lecturer in Hydrology and Hydroinformatics. Lecturing and Research in IUWM and IWRM with an emphasis on systems analysis, optimisation and modelling.

13:50 - 14:00 Ερωτήσεις. Κλείσιμο ημερίδας