Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές στους εργαζομένους στο ΜΕΤΡΟ.


Αντισυνταγματικές έκρινε το Ειρηνοδικείο Αθηνών διατάξεις σχετικά με την μείωση μισθών εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ Α.Ε στο πλαίσιο εκδίκασης υπόθεσης κατά την διαδικασία των εργατικών διαφορών.
02/07/2012 16:36
Η απόφαση 599/2012 Ειρηνοδικείου Αθηνών
Το Ειρηνοδικείο με την απόφαση 599/2012 έκρινε ότι ήταν βάσιμος ο ισχυρισμός των εναγόντων περί αντισυνταγματικότητας του άρθρου 1 παρ.5 του ν.3833/2010, βάσει του οποίου έγιναν οι μειώσεις των αποδοχών τους, και προχώρησε σε μη εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων και επιδίκαση αποζημίωσης σε καθέναν εκ των εναγόντων.

Την εταιρεία ΣΤΑΣΥ Α.Ε. είχαν ενάγει από τις 30.7.2010 δέκα εργαζόμενοί της, οι οποίοι συνδέονταν με την εταιρεία με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, ενώ οι όροι εργασίας και οι αμοιβές τους καθορίζονταν με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας του 2008-2009. Το δικαστήριο απέρριψε τον πρώτο ισχυρισμό των εναγόντων, ότι δηλαδή παρανόμως περικόπηκαν οι μισθοί τους, αφού η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ εξαιρέθηκε από τον δημόσιο τομέα με τον νόμο 1955/1991. Σκεπτικό του δικαστηρίου πίσω από την απόρριψη του πρώτου ισχυρισμού ήταν ότι η ΣΤΑΣΥ Α.Ε. εξακολουθούσε να υπάγεται στον δημόσιο τομέα, από την στιγμή που έχει αυτοτελή νομική προσωπικότητα από την μητρική της και δεν επεκτάθηκε και σε αυτήν ρητώς η εξαίρεση που ισχύει για την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

Παρ’ όλα αυτά έκανε δεκτό τον δεύτερο ισχυρισμό των εναγόντων περί αντίθεσης των διατάξεων περικοπής μισθών στα άρθρα 22 παρ.1 και 28 παρ. 1 του Συντάγματος, αλλά και στο άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το δικαστήριο έκρινε ελλιπή την αιτιολογία της αναγκαιότητας για την λήψη των μέτρων μείωσης αποδοχών, δεδομένου ότι ουσιαστικά οδηγούν στην κατάργηση της συλλογικής αυτονομίας και συνδικαλιστικής ελευθερίας, ενώ εντόπισε και αντίθεση προς το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος περί ισότιμης συμμετοχής των Ελλήνων στα δημόσια βάρη, δεδομένου ότι η μείωση αποδοχών κατέλαβε κατά το ίδιο γενικό ποσοστό τόσο χαμηλόμισθους όσο και υψηλόμισθους.