Σάββατο 14 Μαΐου 2016

«Αρχαίες Ελληνικές Αποικίες-Αναζητώντας τους απογόνους των αρχαίων Ελλήνων»


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΡΑΚΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Την φετινή σχολική χρονιά 2015-16 το 2ο Γ/σιο Γέρακα υλοποίησε  ένα πολιτιστικό  πρόγραμμα με θέμα: «Αρχαίες Ελληνικές Αποικίες-Αναζητώντας τους απογόνους των αρχαίων Ελλήνων» και ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα :  «Ένα μακρύ ταξίδι στη Μεσόγειο». Οι υπεύθυνοι καθηγητές Τζανακάκης Αντώνης, Δέτσικα Νατάσσα, Μούσιου Χρυσούλα, Ζαφειριάδου Κυριακή και Αλβέρτης Νίκος επέλεξαν την Ισπανία για να αναδείξουν την διαχρονική, πολιτισμική σχέση του Ελληνισμού με τους μεσογειακούς λαούς που κατά καιρούς αναμείχθηκαν με άλλους πολιτισμούς και την επίδραση του στην κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητα της Ιβηρικής χερσονήσου. Από 8-12 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ανδαλουσία με μαθητές των 3 τάξεων του Γυμνασίου.
Πρώτος σταθμός ήταν η Σεβίλλη (ιδρυτής της θεωρείται ο Ηρακλής) -πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας- με τον Γουαδαλκιβίρ από τον οποίο ξεκίνησε ο Κολόμβος το ιστορικό του ταξίδι ,την παλιά εβραϊκή συνοικία Santa Cruz, τον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό,το μνημείο με τα οστά  του Κολόμβου και το πανύψηλο καμπαναριό Giralda με την υπέροχη θέα της πόλης, το Alcazar, τον χρυσό πύργο, τις πλατείες Ισπανίας και Αμερικής, το πάρκο της Μαρίας- Λουίζας και την περιοχή Triana.          

Στην υπέροχη Γρανάδα – στην χιονισμένη Σιέρα Νεβάδα – περπάτησαν  ανάμεσα στις ασπρισμένες Carmen στην αραβική συνοικία Albaicin με θέα το Alcazaba το παλαιότερο τμήμα της Alhabra που μοιάζει απόρθητο αιώνες πριν. Κατηφόρισαν την Plaza Nueva και την Plaza de Isabel la Catolica  με το μπρούτζινο άγαλμα της Ισαβέλλας που παραδίδει στον Κολόμβο την άδεια για να φύγει για το ταξίδι του.

Στην Κόρδοβα θαύμασαν τον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό Mesquita, το Μεσαιωνικό παλάτι Alcazar, την  πέτρινη Ρωμαϊκή γέφυρα στον Γουαδαλκιβίρ, την Εβραϊκή συνοικία και το μοναδικό ιστορικό της κέντρο με τα μικρά υπέροχα καλντερίμια. Τέλος, στην πανέμορφη παραλιακή Μάλαγα - την γενέτειρα του Πικάσο και το μουσείο Πικάσ – με την Costa del Sol και την Malagueta είχαν την ευκαιρία να δουν την Alcazaba – αρχαίο  κάστρο – και τον επιβλητικό καθεδρικό ναό.  

Οι εντυπώσεις των παιδιών ήταν καταπληκτικές αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες από το ταξίδι. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την τελική εκδήλωση που θα παρουσιαστεί στο σχολείο.