Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Είμαστε πολέμιοι του ίδιου μας του τόπου (;)

 Πολλές οι σκέψεις αυτών των ημερών. Αν και ζούμε σε μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου, δεν είμαστε ευτυχισμένοι και δεν αντλούμε από αυτά που η φύση μπορεί ακόμα και μας χαρίζει απλόχερα.

Αντίθετα, λες και είμαστε πολέμιοι του ίδιου μας του τόπου, έχουμε βαλθεί να τον καταστρέψουμε.

Μοιάζουμε σαν τους κληρονόμους που ξεπουλάνε όσο-όσο αυτά που οι γονείς τους κατάφεραν να τους αφήσουν, ένα σπίτι, ένα χωράφι και που στερήθηκαν τα πάντα για να τα κρατήσουν, ενώ πέρασαν από πάνω τους πόλεμοι, μετανάστευση, φτώχεια και μεγάλα διαστήματα ανεργίας. Παρολαυτά παρέδωσαν ζεστή τη σκυτάλη   στα παιδιά τους για να συνεχίσουν τον δύσκολο αλλά όμορφο αγώνα της ζωής.

Η οικογένεια που αποτελούσε πάντα τον στυλοβάτη αυτής της κοινωνίας, με αγώνες και θυσίες αιώνων μοιάζει να μην λειτουργεί πια. Οι κυβερνήσεις, μικρότερες των περιστάσεων, ακόμα και η εκκλησία, θα μπορούσε να παρουσιάσει πολλαπλάσιο κοινωνικό έργο από αυτό που έτσι κι αλλιώς παρέχει, μοιάζει απομονωμένη από τα μεγάλα γεγονότα και χωρίς πολύπλευρες συνεργασίες.  Το μέτρο κινδυνεύει να χαθεί ενώ η χώρα δεν μπορεί να ορθώσει το ανάστημα που απαιτούν οι περιστάσεις. 

Χάνονται ανθρώπινες ζωές στα βίαια φυσικά φαινόμενα με την απρονοησία και ανοργανοσιά της δημόσιας διοίκησης.  Δυστυχώς δεν έρχονται πίσω και όμως μπορούσαν να σωθούν αλλά λείπουν τόσα πολλά από το να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους κινδύνους που πρέπει να τα δούμε άμεσα. 
Που είναι ο οργανωμένος εθελοντισμός των πολιτών που  δεν υπάρχει παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. 

Στον Υμηττό γίνεται σοβαρή δουλειά και παρά τις προσπάθειες των εμπρηστών, άντεξαν.  Από φέτος και στη Κηφισιά. ίσως και αλλού αλλά δεν αρκεί. Η κοινωνία κοιμάται.

Οι πλημμύρες, που έρχονται μετά τις φωτιές είναι κάτι που τρέμουν οι κάτοικοι γύρω από τον Μαραθώνα, μετά την απίστευτη καταστροφή από τις φωτιές του καλοκαιριού. Αν δεν έχουν ολοκληρωθεί όμως τα στοιχειώδη έργα μέχρι τότε, θα υπάρξουν χειρότερες επιπτώσεις.

Η αίσθηση της ανιδιοτελούς προσφοράς  έχει σχεδόν χαθεί σήμερα όπως και οι τελευταίοι οργανωμένοι ενεργοί πολίτες της δεκαετίας του 2000. 

   Ας σοβαρευτούμε. Η κοινωνία αν και έχει πολλές πληγές, ελπίζω πως έχει και ρίζες που παραμένουν ζωντανές. Αυτές να προστατέψουμε. 
Διαβάστε περισσότερα »