Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Αττικής, διστακτικά αλλά αποφασιστικά τόλμησαν την αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης σε μια από τις πιο πολύπαθες περιοχές της χώρας.

Ούτε οι μεγάλες αλλαγές, ούτε τα έργα υποδομής που περίμεναν υλοποιήθηκαν από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη. 

Τόλμησαν και τολμήσαμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κ. Δούρου η οποία αν και άγνωστη στον πολύ κόσμο, της εμπιστεύτηκε τη διαχείριση της Περιφέρειας για την επόμενη πενταετία και της ζήτησε να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της.

Συγκρατώ την υπόσχεσή της, σε διάλογο που είχαμε στην προεκλογική της ομιλία στον Γέρακα, ότι 

"ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ - ΟΠΩΣ Η ΕΥΔΑΠ - ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ ΠΡΟΙΟΝ.     

Ο κ. Σγουρός για το ίδιο θέμα είχε αρνηθεί τρεις φορές τη συζήτησή του εκτός ημερήσιας διάταξης. Τη τελευταία φορά στην προσπάθειά του να αποτρέψει καταδικαστικό ψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση, παρέπεμψε σε συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από ΤΑΙΠΕΔ και ΕΥΔΑΠ.

Όμως τα προηγούμενα έχουν ήδη εκτιμηθεί από τη κοινωνία, ενώ η επόμενη ημέρα  είναι ήδη εδώ και η διαχείρισή της δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ωστόσο ο τολμών νικά.

Υπενθυμίζω τις δηλώσεις της κ. Δούρου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το νερό το 2014. 

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα, όπως έχει αναγνωρίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που έχει κατατάξει την πρόσβαση στο καθαρό νερό μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δημόσιο αυτό αγαθό δεν πρέπει να εντάσσεται σε σχεδιασμούς δημοσιονομικής προσαρμογής, στο ευρύτερο πλαίσιο εκχώρησης της δημόσιας σφαίρας στην ιδιωτική. 

Τα κερδοσκοπικά συμφέροντα δεν μπορούν να καθορίζουν την πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό του νερού.
Δεν έχουν το δικαίωμα να το ρυπαίνουν με την ανεξέλεγκτη απόρριψη βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων, όπως γίνεται παράνομα, ατιμώρητα και συστηματικά στον Ασωπό, σε βάρος της υγείας των πολιτών και σε βάρος του περιβάλλοντος, κατά παραβίαση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας και παρά τη σωρεία καταδικαστικών δικαστικών αποφάσεων, σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο.
Οι ευθύνες της πολιτείας, των αρμόδιων υπουργείων, είναι τεράστιες.

Η προστασία των υδροφόρων οριζόντων, η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του αγαθού του νερού συνιστά πρώτη προτεραιότητα τους “Δύναμης Ζωής”.

Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να είναι πρωτοπόρος στην προστασία αυτού του αγαθού απέναντι στο φάσμα τους εμπορευματοποίησής του τους επιχειρείται μέσα από την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση τους ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο ο απερχόμενος περιφερειάρχης έχει αρνηθεί τρεις φορές να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, ύστερα από πρωτοβουλία του συνδυασμού τους, (τους 22 Μαρτίου 13, τους 28 Μαΐου 13 και τους 15 Οκτωβρίου 13). Και μάλιστα την τελευταία φορά στην προσπάθειά του να αποτρέψει καταδικαστικό ψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση, παρέπεμψε σε συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από ΤΑΙΠΕΔ και ΕΥΔΑΠ. Απέδειξε έτσι για άλλη μία φορά ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους κεντρικές πολιτικές επιλογές τους κυβέρνησης εκχώρησης δημόσιας περιουσίας, που υποβαθμίζουν τη ζωή των πολιτών και καταστρέφουν το περιβάλλον.
Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτο, μη εκχωρήσιμο δημόσιο αγαθό. Αυτό ας το καταλάβουν όλοι και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους!»
Διαβάστε περισσότερα »

ΣτΕ: «Αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ»

ΣτΕ: «Αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ»

Το Σύνταγμα, με δύο άρθρα του, δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ' αριθμ. 1906/2014 απόφασή της.

Αναλυτικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της Αθήνας, που ζητούσαν να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση με την οποία μεταβιβάστηκε, χωρίς αντάλλαγμα, από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου (36.245.240 μετοχές) της ΕΥΔΑΠ.

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά και κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι ο χαρακτήρας της δημόσιας επιχείρησης «αναιρείται στην περίπτωση της αποξενώσεως του Ελληνικού Δημοσίου από τον έλεγχο της ΑΕ διά του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι της αποξενώσεώς του από εκείνο το ποσοστό των μετοχών που εξασφαλίζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».

«Η κατ' ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία» υπογραμμίζεται.

Ακόμη, τονίζεται ότι «οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ παρέχονται μονοπωλιακώς, σε μεγάλο πληθυσμό, διαβιούντα υπό δυσμενείς οικιστικές συνθήκες στον περιορισμένο χώρο της Αττικής, από δίκτυα που είναι μοναδικά στην περιοχή και ανήκουν στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας» και προστίθεται:

«Συνίστανται, δε, οι υπηρεσίες αυτές στην ύδρευση και αποχέτευση που είναι αναγκαίες για την υγιεινή διαβίωση και ιδίως στην παροχή του πόσιμου ύδατος, φυσικού αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση, που καθίσταται σπανιότερο συν τω χρόνω».

Επίσης, στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται: «Αβεβαιότητα ως προς τη συνέχεια της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφελείας με αυτόν τον βαθμό αναγκαιότητας, δεν συγχωρείται από το άρθρο 5 του Συντάγματος» ειδικότερα μετά το από 6.4.2001 ψήφισμα της Ζ' Αναθεωρητικής Βουλής και «κατοχυρώνει το δικαίωμα στην προστασία της υγείας, καθώς και στο άρθρο 21 παράγραφος 3, που ορίζει ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών».

Εξάλλου, η Ολομέλεια αναφέρει ότι «η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, του οποίου η διατήρηση είναι αναγκαία για να μη μετατραπεί η δημόσια επιχείρηση σε ιδιωτική, συνιστά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος».

Παράλληλα, με άλλη απόφαση της Ολομέλειας, απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη η αίτηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.

Τέλος, με άλλες αποφάσεις, απορρίφθηκαν αιτήσεις του Σωματείου Εργαζομένων Εταιρείας Υδρεύσεως- Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και κατοίκων της συμπρωτεύουσας.

Οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, άλλες γιατί το καταστατικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν τους παρείχε το δικαίωμα και άλλες επειδή δεν νομιμοποιηθήκαν οι δικηγόροι τους.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2014 21:45
Διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Πανευρωπαϊκό μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ

Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός ευρέος και αρραγούς πανευρωπαϊκού μετώπου κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού παίζει αυτές τις μέρες η Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σ' αυτή την πόλη που την Κυριακή ψηφίζει για το νερό της και καθορίζει ποιος θα έχει τη διαχείρισή του για τα επόμενα 50 χρόνια.
Ελληνες και ξένοι ενωμένοι με σύνθημα «SOSτε το Νερό» Ελληνες και ξένοι ενωμένοι με σύνθημα «SOSτε το Νερό»  Γι' αυτό διοργανώθηκαν χθες διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις στην Ευρώπη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, όπως αυτή έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται περισσότερα από 30 μέλη ευρωπαϊκών κινημάτων και οργανώσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

 Οι 28 από αυτούς είναι παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU), που προέρχονται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οπως ανακοινώθηκε χθες, όλα είναι έτοιμα για την εύρυθμη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης μάς αφορά όλους», δήλωσε χθες ο επικεφαλής των παρατηρητών της EPSU, Χουάν Αντόνιο Χουλιάν. Ως μέλος μιας ομοσπονδίας που έχει μέλη συνδικάτα εργαζομένων σε δημόσιες εταιρείες ύδρευσης, ο Χ.Α. Χουλιάν, υπογράμμισε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει απολύσεις εργαζομένων και αυτό έχει ως συνέπεια την πλημμελή παροχή υπηρεσιών, ελέγχου του δικτύου και της ποιότητας του πόσιμου νερού που φτάνει στις βρύσες των καταναλωτών.

Η εκπρόσωπος του ιταλικού, αλλά και του ευρωπαϊκού κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, Κατερίνα Αμικούτσι, τόνισε ότι όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, έτσι και στην Ιταλία υπάρχει πλήρης σιωπή από τα κυβερνητικά ΜΜΕ γύρω από την πώληση του νερού. Επισήμανε ότι το 2011 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα σε ολόκληρη την Ιταλία, και 27 εκατ. πολίτες ψήφισαν κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Ο Κλάους Κίτσταϊνερ, από την «Πλατφόρμα του νερού του Βερολίνου» (Berliner Wassertisch) τόνισε ότι στο δημοψήφισμα που έγινε το 2011 στο Βερολίνο ψήφισε το 97% των κατοίκων. Τότε το αίτημα ήταν να δοθούν στη δημοσιότητα οι όροι της μυστικής σύμβασης μεταξύ της Γερουσίας του Βερολίνου και των δύο ιδιωτικών εταιρειών που πήραν τη διαχείριση του νερού της πόλης. Οπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για ένα ογκωδέστατο κείμενο 9.000 σελίδων σε 17 τόμους. Οι εταιρείες έφυγαν αλλά, βάσει της σύμβασης, απαίτησαν και πήραν 3,2 δισ. από τις ρήτρες που είχε συνυπογράψει η Γερουσία του Βερολίνου. Το αποτέλεσμα ήταν η Γερουσία να αναγκαστεί να πάρει δάνειο για να πληρώσει τη ρήτρα, το οποίο θα αποπληρώνεται ώς το 2033. «Βλέπετε λοιπόν ότι αν πουληθεί η ΕΥΑΘ, ακόμη κι αν διώξετε μετά την εταιρεία, το βάρος της αποπληρωμής θα πέσει και πάλι στους καταναλωτές. Πρέπει να τους σταματήσετε τώρα», κατέληξε ο Κ. Κίτσταϊνερ.

Η Γιάννα Τσόκου, μέλος του συντονιστικού πολιτών και φορέων «SOSτε το Νερό», κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να σηκωθούν από τον καναπέ και να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα γιατί πρόκειται για μια υπόθεση που τους αφορά άμεσα.

Σατόκο Κισιμότο, Ιαπωνία, Διακρατικό Ινστιτούτο Αμστερνταμ
Αγώνας για Δημοκρατία

Ο αγώνας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικός, γιατί αφορά τη Δημοκρατία. Ο αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Θεσσαλονίκη, ο αγώνας στην Αθήνα, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα.
Αφορούν την Ευρώπη και τον κόσμο. Δεν επιτρέπεται να αποδεχτούμε η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ να πουληθούν σε ιδιωτικές εταιρείες. Είναι λειτουργικές, δημόσιες, και παρέχουν νερό στους πολίτες σε χαμηλή τιμή. Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τέτοιες δημόσιες υπηρεσίες.
Υποστηρίζουμε τον αγώνα στη Θεσσαλονίκη για το νερό. Γι' αυτό εργαζόμαστε όλοι. Για να κάνουμε την αλλαγή. Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι απαράδεκτη και παράνομη. Δεν πρέπει να συμβεί. Σώστε το νερό της Θεσσαλονίκης.
Ματίλντα Τιμπίτ, Κένυα, Συνδικάτο Εργαζομένων στο Νερό
Χαμένο και το περιβάλλον
Ηιδιωτικοποίηση του νερού στερεί από τους πολίτες το δικαίωμα στο νερό.
Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Αν αφαιρεθεί ο έλεγχος του νερού από το κράτος, από το Δημόσιο, αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και στο περιβάλλον. Το νερό είναι ανθρώπινο αγαθό. Είναι δημόσιο αγαθό. Οχι προϊόν προς εκμετάλλευση από τις αγορές. Είναι ένα αγαθό που παρέχεται στους πολίτες μόνο από τις κυβερνήσεις. Είναι ευθύνη των κυβερνήσεων.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να χρηματοδοτούν τις υποδομές του νερού, όπως πρέπει να χρηματοδοτούν την Υγεία και τη Παιδεία. Σώστε το νερό! Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα της Θεσσαλονίκης για το νερό και λέμε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης.
Ντοροτέα Χέρλιν «Πλατφόρμα του νερού του Βερολίνου» (Berliner Wassertisch)
Χρονοβόρα η επιστροφή

Η Ντοροτέα Χέρλιν.  Πρόσφατα πετύχαμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στο Βερολίνο, καθώς ολόκληρο το σύστημα υδροδότησης επέστρεψε τον Νοέμβριο στα χέρια του Δημοσίου. Το 1999 πουλήθηκαν στην ιδιωτική εταιρεία Veolia και στην RWE. Από το 2006 ξεκίνησε μια πρωτοβουλία πολιτών ώστε να φύγουν από το Βερολίνο η Veolia και η RWE. Κάναμε δημοψήφισμα και η Γερουσία του Βερολίνου εξαγόρασε οριστικά τα δικαιώματα της Veolia και την απομάκρυνε από το Βερολίνο. Αυτή ήταν μια ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση διότι η ιδιωτική εταιρεία είχε τριακονταετές συμβόλαιο, δηλ. μέχρι το 2028. Απαίτησε τα μελλοντικά της κέρδη και τα πληρώθηκε άμεσα. Θα ήθελα να εμψυχώσω τις φίλες και τους φίλους στην Ελλάδα και να τους προτρέψω να μην επιτρέψουν να συμβεί κάτι παρόμοιο στη χώρα τους. Να μην παραδώσουν σε ιδιώτες το νερό που σήμερα τους ανήκει.
Ιδιαίτερα πρέπει να προσέξετε να μην ιδιωτικοποιηθεί η παροχή και διαχείριση νερού στη Θεσσαλονίκη, διότι αν αυτό γίνει θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, ακριβή και χρονοβόρα υπόθεση η επιστροφή της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Εμείς, οι Βερολινέζοι, αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε τρεις φορές την αξία του νερού μέχρι να καταφέρουμε να πάρουμε πίσω την ύδρευση της πόλης. Δεν πρέπει να συμβεί κάτι παρόμοιο και σε εσάς. Εύχομαι ολόψυχα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης καλή επιτυχία στο δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ!
Κλάους Κίτσταϊνερ «Πλατφόρμα του νερού του Βερολίνου» (Berliner Wassertisch)
Με αγώνα το πήραμε πίσω
Ο Κλάους Κίτσταϊνερ  Ο Κλάους Κίτσταϊνερ Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, ως μέλος της Πλατφόρμας Νερού του Βερολίνου, για να προσφέρω τη βοήθειά μου στην επιτυχία του δημοψηφίσματος της 18ης Μαΐου κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Στο Βερολίνο καταφέραμε το 2011, μέσα από ένα δημοψήφισμα και με το σύνθημα «Το νερό μάς ανήκει», να πάρουμε πίσω την ύδρευση της πόλης. Με τη δράση μας καταφέραμε να πείσουμε 666.000 χιλιάδες ανθρώπους στο Βερολίνο ότι οι ακριβοί λογαριασμοί νερού, η εξαιρετικά κακή συντήρηση των αγωγών νερού και αποχετεύσεων, τα κακής ποιότητας φίλτρα που αφήνουν τα υπόλοιπα των φαρμάκων να περνούν στο πόσιμο νερό, ήταν αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και ότι αυτό έπρεπε να αλλάξει.

Οι ιδιωτικές εταιρείες ενδιαφέρονται πρώτα από όλα για υψηλά κέρδη για τους μετόχους τους και όχι βέβαια για τους χρήστες του νερού, ούτε για την καλή ποιότητα του νερού και λογαριασμούς που να μπορεί να πληρώσει ο κόσμος. Σε όλο τον κόσμο, όπου πουλήθηκε το νερό με τη σκέψη ότι αυτό θα φέρει κέρδος στο κράτος ή στις πόλεις, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα. Οι πολιτικοί θέλουν να μειώσουν τα χρέη τους, αλλά αυτό είναι πάντα βραχυπρόθεσμο γιατί σε βάθος χρόνου γίνεται ακριβώς το αντίθετο.

Στο Βερολίνο καταφέραμε μεν να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση, αλλά η πόλη βρέθηκε, λόγω της μερικής ιδιωτικοποίησης το 1999, περισσότερο χρεωμένη από πριν και πρέπει να κάνει οικονομία στα πάντα. Αυτό αποδεικνύει ότι η ιδιωτικοποίηση φέρνει παντού μόνο προβλήματα για τους κατοίκους. Το νερό δεν είναι λοιπόν αγαθό προς πώληση, όπως δεν είναι και ο αέρας που αναπνέουμε.

Τομάσο Φατόρι, Ιταλία, Φόρουμ της Κίνησης για το νερό, Πανευρωπαϊκό Κίνημα Κατά της Ιδιωτικοποίησης του Νερού. Πρώτοι δείξαμε το δρόμο.
 
Το 2011 οργανώσαμε στην Ιταλία το επιτυχημένο δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης. Θέλω να σας πω είναι εφικτό να σταματήσετε την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Το ιταλικό δημοψήφισμα δείχνει ότι είναι εφικτό. Η επιτυχία του ευρωπαϊκής καμπάνιας συλλογής σχεδόν 2 εκατ. υπογραφών δείχνει ότι είναι εφικτό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η δημιουργία διεθνούς συνεργασίας με κινήματα, οργανώσεις, συνδικάτα, ομάδες πολιτών. Γιατί το νερό είναι ένα σημαντικό σύμβολο ζωής, κοινών, δημόσιων ζωτικών αγαθών. Δεν μπορείς να ζήσεις, να έχεις ζωή με αξιοπρέπεια χωρίς αυτό το αγαθό.
Γι' αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για το νερό, αλλά για ένα ευρύτερο αριθμό ζωτικών αγαθών. Γι αυτό έχετε ένα σημαντικό ρόλο. Το σημαντικότερο είναι ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού. Μπορούμε να νικήσουμε. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι σημαντική για όλους μας.
Η Ελλάδα είναι ένα τρομακτικό πείραμα της τρόικας σχετικά με την εκμετάλλευση των ζωτικών αγαθών των ανθρώπων. Πρέπει όλοι μαζί να σταματήσουμε την εκμετάλλευση των δημόσιων και κοινών αγαθών στην Ελλάδα γιατί αφορά τις ζωές όλων μας. Ολόκληρης της Ευρώπης. Γι' αυτό είμαστε ενωμένοι μαζί σας. Καλή τύχη σ' εσάς και καλή τύχη σε όλους μας!

Μαίρη Αν Μάναχαν, Φιλιππίνες, ερευνήτρια Focus on the Global South
Κινητοποιηθείτε, αντισταθείτε

Στέλνω την αλληλεγγύη μας σε όλους εσάς στη Θεσσαλονίκη. Μη χάνετε την ελπίδα σας. Προσπαθήστε να σώσετε το νερό σας. Γιατί από τη στιγμή που ιδιωτικοποιηθεί το νερό σας, θα είναι πολύ δύσκολο να το πάρετε πίσω σε κρατική διαχείριση. Εχουμε πάρα πολλά προβλήματα με τις ιδιωτικές εταιρείες νερού. Βγάζουν πάρα πολύ μεγάλα κέρδη.
Ο κόσμος αντιστέκεται, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάρουν πίσω το νερό. Μη χάνετε την ελπίδα σας. Κινητοποιηθείτε. Είμαστε μαζί σας από τις Φιλιππίνες, από την Ασία, την Αφρική, από όλο τον κόσμο. Και θα είμαστε μαζί σας μέχρι το τέλος. Οχι μόνο πνευματικά, αλλά κινητοποιούμαστε για να γίνει γνωστό αυτό που συμβαίνει με το νερό της Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή, παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές, οι Θεσσαλονικείς αποφασίζουν για την πώληση της ΕΥΑΘ.
Μέρα ιστορικής ευθύνης η Κυριακή για τους Θεσσαλονικείς. Καθορίζουν κάτι σημαντικό για τα επόμενα 50 χρόνια. Αν το νερό που θα πίνουν οι ίδιοι, τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα το παραδώσουν σε μία εταιρεία.
Η μία, η γαλλική Suez, εκδιώχτηκε από το Παρίσι και άλλες πόλεις. Η άλλη, η ισραηλινή Mekorot, κατηγορείται για εφαρμογή απαρτχάιντ στο νερό της Παλαιστίνης. Οι συνεργάτες τους, ο εθνικός εργολάβος «Ακτωρ», και ο κυρίαρχος στον ιδιωτικό τομέα υγείας, Ομιλος Αποστολόπουλου.
Ισως ελάχιστοι πιστεύουν ότι αν οι δημόσιες υπηρεσίες περάσουν σε εταιρείες θα λειτουργούν καλύτερα. Οτι θα έχουν καλύτερη ποιότητα νερού, καλύτερα δίκτυα, καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερες τιμές. Δεν είναι έτσι. Αυτό δείχνει η πραγματικότητα, όπου κι αν ιδιωτικοποιήθηκε το νερό. Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Αφρική, Ασία, ακόμη και στην Ευρώπη. Οπου κι αν ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, χάρηκαν μόνο τα στελέχη των εταιρειών, οι μέτοχοί τους και οι βρόμικοι πολιτικοί.
Η τιμή του νερού αυξήθηκε έως και 400%, οι επενδύσεις και η συντήρηση δικτύων ήταν μηδαμινές, οι βλάβες ήταν πιο συχνές, οι επιδιορθώσεις δίνονταν σε άλλες εταιρείες και το κόστος πλήρωναν οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς ύδρευσης. Στην Αγγλία τα λύματα της αποχέτευσης χύνονταν στο δίκτυο ύδρευσης κι έφταναν στις βρύσες των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ασθένειες. Στη Βολιβία απαγορεύτηκε η συλλογή του βρόχινου νερού. Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης συγκέντρωναν υπερκέρδη.

Από όπου έδιωξαν τις ιδιωτικές εταιρείες, η τιμή μειώθηκε κατά πολύ, έγιναν επενδύσεις στα δίκτυα, σωστή διαχείριση του νερού για να υπάρχει και για τις επόμενες γενιές, εξοικονομήθηκαν πόροι που αποδόθηκαν στους πολίτες ως κοινωνικές παροχές.

Αν κάποιος Θεσσαλονικιός πιστεύει ότι η συμμετοχή στο αυριανό δημοψήφισμα και το «ΟΧΙ» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ αφορά μόνο τον ίδιο, κάνει οικτρό λάθος. Αφορά την οικογένειά του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του. Δεν μπορεί να αλλάξει την απόφασή του σε 4 ή 5 χρόνια. Η ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει 50 χρόνια. Κι αν στο μεταξύ οι Θεσσαλονικείς αποφασίσουν να διώξουν την ιδιωτική εταιρεία, το κόστος θα είναι τεράστιο. Γιατί οι εταιρείες θα απαιτήσουν, και θα δικαιωθούν στα δικαστήρια, τα κέρδη που επρόκειτο να βγάλουν αυτά τα 50 χρόνια. Κέρδη που θα τα πληρώσουν οι δήμοι ή η όποια κυβέρνηση. Δηλαδή και πάλι οι πολίτες. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα και το «ΟΧΙ» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είναι ευθύνη και χρέος όλων για τις επόμενες γενιές.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος
 
Οι κάλπες θα στηθούν έξω από τα εκλογικά κέντρα των δημοτικών εκλογών και θα απευθύνονται στους δημότες που θα πάνε να ψηφίσουν.

* Ψηφοδέλτια: Οι Θεσσαλονικείς θα κληθούν να ψηφίσουν αν συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Τα ψηφοδέλτια που θα παραλαμβάνουν από την εφορευτική επιτροπή θα είναι τρία. «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» και λευκό.

* Κάλπες: Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν 3 κάλπες. Δύο για τις εκλογές και μία για το δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ. Πάνω στην κάλπη του δημοψηφίσματος θα υπάρχει η ένδειξη «Δημοψήφισμα για το νερό. Εκλογικό τμήμα .....». Κάθε κάλπη του δημοψηφίσματος θα συνοδεύεται από τον εκλογικό κατάλογο του εκλογικού τμήματος στο οποίο αντιστοιχεί η κάλπη, την απαραίτητη γραφική ύλη, τα ψηφοδέλτια, «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», και λευκό, έντυπο «βεβαίωσης ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας» και έναν μικρό σάκο, στον οποίο θα τοποθετηθούν τα ψηφοδέλτια στο τέλος του δημοψηφίσματος. Οι κάλπες τοποθετούνται από σήμερα στα εκλογικά τμήματα.

* Διαδικασία της ψηφοφορίας: Οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται στην κάλπη του δημοψηφίσματος, θα επιδίδουν στους εθελοντές - εφορευτική επιτροπή την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο έγγραφο, που αποδεικνύει την ταυτότητά τους.

Οι εθελοντές θα εντοπίζουν το ονοματεπώνυμο στον εκλογικό κατάλογο και θα το διαγράφουν. Στις 7μ.μ., με το πέρας της ψηφοφορίας, οι εθελοντές θα αποσφραγίσουν τις κάλπες και θα τοποθετήσουν στον εκλογικό σάκο τα ψηφοδέλτια.

Οι κάλπες θα παραδοθούν αμέσως στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Εκεί θα γίνει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.

* Κάλπη ετεροδημοτών: Μία κάλπη θα τοποθετηθεί στην έδρα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης), όπου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούν να ψηφίζουν οι ετεροδημότες, προσκομίζοντας την ταυτότητά τους, ή ένα λογαριασμό της ΕΥΑΘ ή άλλου οργανισμού κοινής ωφέλειας στο όνομά τους, από τον οποίο να προκύπτει ότι είναι κάτοικοι ενός από τους 11 δήμους.


ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 16-6-2014
Διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

H EPSU υποστηρίζει την ψήφο στο ‘OXI’ στην εταιρική υφαρπαγή της ΕΥΑΘ και ζητάει από την Suez Environnement να σεβαστεί την έκβαση του Δημοψηφίσματος της 18ης Μαίου.

Ανακοίνωση Τύπου ΕPSU – 14 Mαΐου 2014 

H EPSU υποστηρίζει την ψήφο στο ‘OXI’ στο δημοψήφισμα για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης και ζητάει από την Suez Environnement να σεβαστεί την έκβασή του.
       Δημοψήφισμα Θεσσαλονίκης σχετικά με το μέλλον της δημόσιας εταιρείας ύδρευσης, 18 Μαΐου 2014.
       Η τοπική πρωτοβουλία υποστηρίζει την ψήφο στο ‘OXI’, λέμε ΟΧΙ στην εταιρική υφαρπαγή.
       Μια διεθνής ομάδα παρατηρητών θα επιβλέψει το δημοψήφισμα.
       Ζητείται από την Ελληνική κυβέρνηση και την Γαλλική πολυεθνική Σουέζ να σεβαστούν την έκβασή του.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πουλήσει την εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Ελπίζει να κερδίσει χρήματα για να μειώσει το κρατικό χρέος. Οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων εταιρειών είναι μέρος της συμφωνίας της Τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Είναι κάτι το οποίο έχει καλωσοριστεί από τον ολλανδό Υπουργό Οικονομικών κ. Dijsselbloem, επικεφαλής του Eurogroup.  

Μια πλατειά συμμαχία ομάδων, συμπεριλαμβανομένου των συνδικάτων και της τοπικής Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας,  εναντιώνονται σ’αυτά τα σχέδια.  

Τονίζουν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως η προμήθεια πόσιμου νερού, θα πρέπει να παρέχεται μέσω μιας δημόσιας εταιρείας, ως τον καλύτερο εγγυητή για την εξασφάλιση ποιοτικών, ασφαλών και οικονομικών υπηρεσιών υπό δημοκρατικό έλεγχο.  

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα. Η συμμαχία έχει κερδίσει την διεξαγωγή ενός τοπικού δημοψηφίσματος όπου θα ζητηθεί από τους πολίτες να ψηφίσουν ναι για την διατήρηση της δημόσιας εταιρείας. Το δημοψήφισμα λαμβάνει χώρα στις 18 Μαΐου. 
Οι εργατικές ενώσεις και άλλες κοινωνικές ομάδες είναι αντιμέτωπες με την κυβέρνηση, του υποστηρικτές της στα ΜΜΕ όπως επίσης και τις βαθιές τσέπες της Suez Environnement, της Γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας η οποία επιθυμεί να διαχειριστεί την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης για να επεκτείνει την κερδοφορία της.

Για να επιβλέψει αυτές τις εκλογές η ΕPSU στηρίζει μια διεθνή ομάδα παρατηρητών από την Αυστρία, την Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Σουηδία. Θα παρακολουθήσουν για να κρίνουν εάν η ψηφοφορία εμποδίστηκε ή ολοκληρώθηκε με δίκαιο τρόπο.

Αναφερόμενος σε μια διεθνή έκκληση μιας ομάδας συνδικάτων, κοινωνικών ομάδων και ακτιβιστών υπέρ του νερού, ο Jan Willem Goudriaan της EPSU δηλώνει:

 ‘Θέλουμε η Suez Environnement να σεβαστεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Πράττοντας διαφορετικά θα κηλιδώσει την εικόνα της και θα δείξει ότι οι Πολιτικές Εταιρικής Ευθύνης είναι διακοσμητικού χαρακτήρα και ότι οι δηλώσεις της υπέρ του σεβασμού των τοπικών κοινοτήτων κενό γράμμα. Μπορεί να αντιμετωπίσει χρόνια τοπικής πολιτικής αναταραχής’.

 Για την υπογραμμιστούν αυτές οι απόψεις διαδηλώσεις θα λάβουν χώρα στις 15 Μαΐου στο Παρίσι, στα κεντρικά της εταιρείας. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι 70% και άνω του πληθυσμού και διεσπαρμένο σ’όλα τα πολιτικά κόμματα είναι εναντίον της πώλησης. Άλλες εταιρείες όπως η δημόσια Ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης, Μεκορότ, έχουν ήδη αποσύρει τις προσφορές τους. O κ. Goudriaan αναφέρεται στην νομιμότητα της αγοροπωλησίας :   

Εάν το δημοψήφισμα είναι θετικό η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει την διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων.  Επειδή έχει απομείνει μόνο ένας υποψήφιος αγοραστής ο ελληνικός λαός δεν θα αποκομίσει την πλήρη αξία, θα του αποστερηθεί η εταιρεία του και ως εκ τούτου είναι αμφίβολο εάν η διαδικασία είναι νόμιμη’.


Η πώληση της ΕΥΔΑΠ επίσης αμφισβητείται από μια πλατειά συμμαχία και έχει καθυστερήσει λόγω τεχνικών και νομικών ζητημάτων.

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες Pablo Sanchez, 0032 474 62 66 33, psanchez@epsu.org


EPSU Press communication – 14 May 2014

EPSU supports vote in Thessaloniki Water Referendum; asks Suez Environment to respect outcome


•    Thessaloniki referendum on future of water company 18 May 2014
•    Local coalition campaigns for, NO to corporate take-over
•    International team of observers will monitor referendum
•    Greek government and French multinational Suez Environment asked to respect outcome.

The Greek government wants to sell the water and sanitation company of Thessaloniki. It hopes to gain money to reduce the state debt. Privatisation of public companies is part of the agreement between the Troika and the Greek government. This has been welcomed by Dutch Finance Minister Dijsselbloem, head of the Eurogroup.  A broad coalition of groups and including the trade unions and the local Greek Orthodox Church is opposed. They stress that public services such as the supply of drinking water should be delivered through a public company as the best guarantee to ensure quality, safe and affordable services under democratic control. Water is not a commodity. The coalition has forced a local referendum in which people will be asked to vote yes to maintain the public company.  The referendum takes place 18 May.  The unions and other social groups are facing the national government, its supporters in the media as well as the deep pockets of Suez Environment, the French multinational company that wants to run Thessaloniki Water Company to make profits.

To monitor these elections EPSU is supporting an international team of observers from Austria, Bulgaria, France, Gemany, Italy, Netherlands, Sweden. They will watch if the voting will not be obstructed and will take place in fair manner.

Recalling an international appeal of a group of trade unions, social groups and water activists EPSU's Jan Willem Goudriaan states: "We want Suez Environment to respect the results of the referendum. To do different would taint its image, show that its Corporate Social Responsibility policies are window dressing and its statements of respect for local communities empty. It could face years of local unrest."

To underline these points, demonstrations will take place 15 May in Paris, headquarter of the company. With opinion polls showing that over 70% of the people, supported by different political parties, are against the sale, other companies like Israeli public water company Mekorot have not shown further interest. Goudriaan calls into question the legality of the process: "If the referendum is positive, the Greek government should stop the privatisation process. With only one bidder left, the Greek people will not get real value and are robbed of their company.”

The sell of the Athens Water Company is similarly opposed by a broad coalition. It has been delayed due to technical and legal questions.

Read also our article on www.epsu.org/a/10434

For more information: Pablo Sanchez, psanchez@epsu.org  0032 (0) 474 62 66 33

 

see attached our press release also in French and Greek

EPSU is the European Federation of Public Service Unions. It is the largest federation of the ETUC and comprises 8 million public service workers from over 265 trade unions; EPSU organises workers in the energy, water and waste sectors, health and social services and local and national administration, in all European countries including in the EU’s Eastern Neighborhood. EPSU is the recognized regional organization of Public Services International (PSI). For more information on EPSU and our work please go to: http://www.epsu.org



EUROPEAN FEDERATION OF PUBLIC SERVICE UNIONS
40 Rue Joseph II, Box 5
1000 Brussels
http://www.epsu.org
Διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Η συγγραφική δράση των μελών του Παγκόσμιου Κινήματος για το Νερό.


Συνάντηση ενημέρωσης με αφορμή το νέο βιβλίο που ετοιμάζεται για το νερό ως δημόσιο αγαθό, με όλες τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Τίτλος του βιβλίου :
'Reclaiming Public Water'. (The struggle against water privatization. A new book, under preparation for the wider movements against water privatization in Greece).
 Η δυναμική αυτού του κινήματος έχει ξεπεράσει τις αγγυλώσεις άλλων και δείχνει να συσπειρώνει καθημερινά όλο και περισσότερους πολίτες διεθνώς.
Από αριστερά, 
Κ. Ρίπης (Εκπρόσωπος Συλλόγου Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ, Μέλος του Παγκόσμιου Κινήματος για το Νερό).
Η. Κορλός (Πρόεδρος Επιστημονικού Συλλόγου ΕΥΔΑΠ).
Lavinia Steinfort (Μέλος του Παγκόσμιου Κινήματος για το Νερό).
Π. Παρθένης, (Φοιτητής Δημοσιογραφίας με διπλωματική εργασία που έχει θέμα το νερό ως κοινωνικό αγαθό).

Ένα καινούργιο βιβλίο εκδόθηκε με συγγραφέα, το ευρύτερα γνωστό μέλος του Παγκόσμιου Κινήματος για το Νερό, David A. McDonald, και τίτλο : Rethinking Corporatization and Public Services in the Global South.



By David A. McDonald

After three decades of privatization and anti-state rhetoric, government ownership and public management are back in vogue. This book explores this rapidly growing trend towards ‘corporatization’ - public enterprises owned and operated by the state, with varying degrees of autonomy. If sometimes driven by neoliberal agendas, there exist examples of corporatization that could herald a brighter future for equity-oriented public services.

Drawing on original case studies from Asia, Africa and Latin America, this book critically examines the histories, structures, ideologies and social impacts of corporatization in the water and electricity sectors, interrogating the extent to which it can move beyond commercial goals to deliver progressive public services. The first collection of its kind, Rethinking Corporatization and Public Services in the Global South offers rich empirical insight and theoretical depth into what has become one of the most important public policy shifts for essential services in the global South.

Reviews

'Is corporatization friend or foe of quality public service provision?  This book offers a thorough critique, providing a theoretical framework and a set of criteria for evaluating this new reform in public service delivery. Case studies from around the world show the potential benefits and pitfalls of corporatization and raise questions about the role of the state and the meaning of 'public' in service delivery. This is a must-read for policy-makers, practitioners and scholars of public service reform.'
Mildred E. Warner, Professor, Department of City and Regional Planning, Cornell University

'This book offers fresh thinking on corporatization and public enterprises and addresses important research questions in a multidisciplinary way. The analysis is grounded in new evidence and field research, making it essential reading for anyone interested in the benefits and risks of contemporary trends of governance reforms in the provision of essential public services.'
Massimo Florio, Professor of Public Economics and Jean Monnet Chair of EU Industrial Policy, University of Milan

Table of Contents

1 Public ambiguity and the multiple meanings of corporatization - David A. McDonald
2 An exceptional electricity company in an atypical social democracy: Costa Rica’s ICE - Daniel Chavez
3 Hybrid water governance in Burkina Faso: the ONEA experience - Catherine Baron
4 An ‘Arab Spring’ for corporatization? Tunisia’s national electricity company (STEG) - Ali Bennasr and Eric Verdeil
5 Modernization and the boundaries of public water in Uruguay - Susan Spronk, Carlos Crespo and Marcela Olivera
6 Can ‘public’ survive corporatization? The case of TNB in Malaysia - Nepomuceno A. Malaluan
7 Quasi-public: water districts in the Philippines - Buenaventura B. Dargantes, Victor G. Chiong, Hedda P. Dargantes and Elsie B. Mira
8 Corporatization in the European water sector: lessons for the global South - Emanuele Lobina and David Hall
9 Corporatization is dead ... long live corporatization? - David A. McDonald

About the Author:

David McDonald is professor of global development studies at Queen’s University, Canada, and co-director of the Municipal Services Project. His research relates primarily to the delivery of essential services in the global South, and encompasses a broad spectrum of related questions around urbanization, environmental justice and uneven development.
Διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Η Christa Hecht στέλνει ανοικτή επιστολή για το Δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερου στη Θεσσαλονίκη.

Η Christa Hecht  είναι Γενική Διευθύντρια 
 της Παγκόσμιας Συμμαχίας για Δημόσια Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων.

 


Η φωτογραφία είναι από τη τοποθέτηση της Christa στη συνάντηση όλων των κινημάτων για το νερό στη Βαρκελώνη πριν λίγους μήνες. Ο τίτλος της ανάρτησης που ακολουθεί δείχνει πως η συμπαράσταση είναι διαρκής και ανυποχώρητη.

 

Το παγκόσμιο κίνημα για το νερό στρέφει το ενδιαφέρον του στην Ελλάδα ισχυροποιώντας το μέτωπο διεθνώς.


 Dear Colleagues of EYATH!

The alliance of public water management (AöW) e. V. as representative of the
interests of public enterprises and associations in the German water sector
explains our solidarity with your struggle against the privatization of water
supply in Thessaloniki.

Water is common good and of fundamental importance. The supply of clean
water for all human beings must be secured at affordable costs. The best way for
this aims is public municipal ownership. By the proximity of the local authorities
to the citizens a good quality, the attention to local needs and requirements of
the customers can be assured.

Municipal entities are very important for the employment and working conditions.
Therefore, the municipal responsibility and ownership must be secured.
Individuals or companies must not enrich themselves on high profits at the water
supply!

We wish you in the referendum and the struggle against the privatization of luck!
Sincerely yours
Christa Hecht
-------------------------------------------------------------------------------
General Manager
Allianz der öffentlichen Wasserwirtschaft (AöW) e.V.
Reinhardtstr. 18a
10117 Berlin
Tel. +49 30 39 74 36 - 19
Fax +49 30 39 74 36 - 83
hecht@aoew.de
www.aoew.de

Liebe Kolleginnen und Kollegen von EYATH!



Die Allianz der öffentlichen Wasserwirtschaft (AöW) e.V. erklärt als Interessenvertretung der öffentlichen Betriebe und Verbände in der deutschen Wasserwirtschaft ihre Solidarität mit Eurem Kampf gegen die Privatisierung der Wasserversorgung in Thessaloniki. Wasser ist Gemeingut und von fundamentaler Bedeutung. Die Versorgung mit sauberem Wasser für alle Menschen muss zu bezahlbaren Kosten gesichert werden. Das ist am besten in öffentlicher kommunaler Hand möglich. Denn durch die Nähe von den lokal Verantwortlichen und den Nutzern kann eine gute Qualität, die Beachtung der lokalen Erfordernisse und Anforderungen der Kunden gewährleistet werden. Kommunale Betriebe sind für die Beschäftigung und die Arbeitsbedingungen sehr bedeutsam. Deshalb muss die kommunale Verantwortung und Eignerschaft gesichert werden. Einzelne oder Unternehmen dürfen sich nicht über hohe Gewinne an der Wasserversorgung bereichern!



Wir wünschen Euch bei dem Referendum und dem Kampf gegen die Privatisierung viel Erfolg!  



Mit freundlichen Grüßen



Christa Hecht



-------------------------------------------------------------------------------



Geschäftsführerin

Allianz der öffentlichen Wasserwirtschaft (AöW) e.V.



Reinhardtstr. 18a

10117 Berlin





www.aoew.de
Διαβάστε περισσότερα »