Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

«Κάτι τρέχει με το νερό». Απόλυτα επιτυχημένη η εκδήλωση της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ"

Απόλυτα επιτυχημένη η εκδήλωση της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ" που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της παραγωγής των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σποτ της καμπάνιας «ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ».

Συμπίπτει με την παρουσίαση των σχεδόν 2 εκ. υπογραφών για την πρώτη ιστορικά επιτυχημένη Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών right2water, με την οποία, οι πολίτες ζητούν από την Κομισιόν να νομοθετήσει το δικαίωμα για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή που υιοθετήθηκε στον ΟΗΕ το 2010 και να προστατεύσει τον πόρο από την εμπορευματοποίηση.

  Τα σποτάκια που χειροκροτήθηκαν από το κοινό, θα βγουν τις επόμενες ημέρες στο διαδίκτυο και θα προβληματίσουν με το περιεχόμενό τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθυκαν μέλη της πρωτοβουλίας, άνθρωποι από τον χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης αλλά και απλοί συμπολίτες μας από όλους τους πολιτικούς, ιδεολογικους και επαγγελματικούς χώρους που με την εθελοντική τους συμμετοχή συνέπραξαν ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια ενημέρωσης με έναν κοινό στόχο. 


Να γνωρίσουμε όλοι τους κινδύνους της ιδιωτικοποίησης εγκαίρως και να δράσουμε ώστε να μην τους βιώσουμε και στην χώρα μας.


Δείτε το φώτο-Άλμπουμ ΕΔΩ
Διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Το πάλαι ποτέ κραταιό ΤΕΕ ξύπνησε και μίλησε... ΤΟ «ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ». ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ!

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ - Μάρνης 22) αποφάσισε το ΤΕΕ, αυτή τη φορά για να εναντιωθεί ο τεχνικός κόσμος στην προωθούμενη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων μέσω ΚΕΑΟ, λόγω αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.

Επισημαίνεται ότι οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί, από το νόμο,
(Αριθ. Φ.80000/οικ. 25379/312/13 ( ΦΕΚ Β 2699 – 23.10.2013): Διαδικασία είσπραξης και ηλεκτρονικής διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών εντός του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, είτε εργάζονται, είτε όχι. 

Σε ανακοίνωση του ΤΕΕ αναφέρεται ότι «μετά τη διάλυση του τεχνικού κόσμου και των Μηχανικών, μετά τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, μετά τη ληστεία των αποθεματικών του ταμείου μας με το κούρεμα, μετά την ένταξη μας στον ΕΟΠΥΥ και τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης για κάλυψη της ανεργίας μας, τώρα θέλουν να κατασχέσουν το όποιο περιουσιακό μας στοιχείο, λόγω της αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών μας».

Με δεδομένο ότι πάνω από το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών αδυνατεί να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές, λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων των «μνημονίων» στο σύνολο του τεχνικού τομέα, ένας στους δυο μηχανικούς δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, βρίσκεται σε απόγνωση.

Υπ’ αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, το ΤΕΕ αποφάσισε να κινητοποιηθεί και ταυτόχρονα να καλέσει σε κινητοποιήσεις τους Διπλωματούχους Μηχανικούς.


 Ανακοίνωση ΤΕΕ-26/2/2014

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27/2/3014, ΣΤΙΣ 15:00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΤΑΑ (Μάρνη 22)
Για να αποτραπούν οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε 50.000
μηχανικούς με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές.





ΜΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΤΑΑ, κ. ΣΕΛΛΙΑΝΑΚΗΣ - ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, κ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΜΕΣΩ ΚΕΑΟ.
Ξεπερνώντας κάθε όριο και κατά τρόπο παράνομο, αντιδεοντολογικό και εκβιαστικό ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ, Αντώνης Σελλιανάκης, βασιζόμενος σε «αλληλογραφία της ντροπής» με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, έδωσε εντολή προς τις υπηρεσίες του Ταμείου να στείλουν άμεσα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία
κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων. 


Ενέργεια που, με βάση τα στοιχεία του ΕΤΑΑ, αφορά περίπου 50.000 Μηχανικούς- Ελεύθερους Επαγγελματίες, οι οποίοι, λόγω της οικονομικής ισοπέδωσης, αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, τιμωρούνται με διακοπή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δεν έχουν απολύτως καμιά κάλυψη ως άνεργοι, «νεκρώνουν» τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και ταυτόχρονα δέχονται τη ληστρική επιδρομή των κατασχέσεων στο όποιο περιουσιακό τους στοιχείο.

Επισημαίνεται ότι οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί, από τον νόμο, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, είτε εργάζονται είτε όχι.

Απέναντι στην πραξικοπηματική ενέργεια του προέδρου του ΕΤΑΑ, η ΔΕ του ΤΕΕ, σε ειδική Συνεδρίαση, με συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των παρατάξεων που αναδείχθηκαν πρόσφατα από την κάλπη, αποφάσισε να καλέσει τους διπλωματούχους μηχανικούς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στα γραφεία του Ταμείου (Μάρνη 22), την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, στις 15:00, τονίζοντας ότι το «ποτήρι ξεχείλισε» και κάθε Πέμπτη, μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα των Μηανικών.

Η άμεση κινητοποίηση, από την οποία δεν πρέπει να απουσιάσει κανείς, στοχεύει στην αποτροπή των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, αλλά και να διαδηλωθεί η απόφαση των συλλογικών οργάνων των μηχανικών ότι οι ανάλγητες, ταυτόχρονα και παράλογες πράξεις δεν θα περάσουν. Ειδικότερα, το πλαίσιο αποφάσεων και διεκδίκησης που έλαβε η ΔΕ του ΤΕΕ με βάση εισήγηση του προέδρου του ΤΕΕ, Χρήστου Σπίρτζη, προβλέπει:

  • Το ΕΤΑΑ να μην στείλει καμία βεβαίωση οφειλής ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και να εξαιρεθεί από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ)
  •  Να μειωθούν οι πάγιες ασφαλιστικές εισφορές με παράλληλη αύξηση των αναλογικών εισφορών και οι ασφαλισμένοι να επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία που θα εντάσσονται.

  • Να διαχωριστούν οι εισφορές του κλάδου υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ασφαλισμένους.
     
  • Να εκδοθεί άμεσα η Υπουργική Απόφαση για τον κλάδο Ειδικών Παροχών και την κάλυψη της ανεργίας.
  • Να καλυφθούν άμεσα τα αποθεματικά του Ταμείου που ληστεύτηκαν με το «κούρεμα» των ομολόγων.
Ήδη το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Επιστημονικούς φορείς τα μέλη των οποίων ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ, προχώρησε σε ενημέρωση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των Κομμάτων, ενώ προγραμματίζει για το αμέσως επόμενο διάστημα ενημερωτικές συγκεντρώσεις των μελών τους και αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, στο κέντρο και την περιφέρεια.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημάνθηκε από τη ΔΕ του ΤΕΕ, ο κ. Σελλιανάκης, οχυρωμένος πίσω από έγγραφο του υπουργού Εργασίας, ξεπέρασε κάθε όριο και κατά τρόπο εκβιαστικό εμπόδισε τη συνέχιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ακόμη και πασχόντων από ανίατες ασθένειες. Κατόπιν αυτού, η ΔΕ ΤΕΕ ζητά να πάψει να ορίζεται ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ από την Κυβέρνηση, δεδομένου, μάλιστα, ότι πρόκειται για Ταμείο που συντηρείται από τις εισφορές των μελών του, αλλά να ορίζεται εκ περιτροπής από τους φορείς των τριών κλάδων ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ.

Επίσης, τριμελής Επιτροπή από τον Πρόεδρο, κ. Χ. Σπίρτζη, τον Γενικό Γραμματέα, κ. Α. Πρωτονοτάριο, και τον Υπεύθυνο Οικονομικών, κ. Κ. Μακέδο, εξουσιοδοτήθηκε να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Σελλιανάκη και να κινήσει τις διαδικασίες εφόσον προκύψουν, ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης εξετάζει την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΤΕΕ για παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας.

Η ΔΕ του ΤΕΕ τονίζει για ακόμη μια φορά ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα ως Μηχανικοί και ως ΤΕΕ να επιτρέψουμε να συνεχιστεί μία πολιτική που ισοπεδώνει το τεχνικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Δεν έχουμε το δικαίωμα ως Παραγωγοί και Επιστήμονες να μην αντιδρούμε στη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη ύφεση, που οδηγεί τη χώρα στην πλήρη διάλυση και καταστρέφει τον ιστό της κοινωνίας και τα θεμέλια της οικονομίας».

ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ
Διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Η πρωτοβουλία πολιτών για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα, το savegreekwater σας προσκαλεί τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 19.30 στον πολυχώρο πολιτισμού CAMP, στην παρουσίαση της καμπάνιας «Κάτι τρέχει με το νερό».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το SAVEGREEKWATER, η πρωτοβουλία πολιτών για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα, σας προσκαλεί τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 19.30 στον πολυχώρο πολιτισμού CAMP, (Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2, Πλ.Κοτζιά, Αθήνα) στην έναρξη της καμπάνιας για το νερό που στόχο έχει την ενημέρωση για την προστασία του συλλογικού αγαθού του νερού από την ιδιωτικοποίηση. 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την ολοκλήρωση της παραγωγής των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σποτ της καμπάνιας «ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ» που ουσιαστικά συμπίπτει με την παρουσίαση των σχεδόν 2 εκ. υπογραφών για την πρώτη ιστορικά επιτυχημένη Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών right2water, με την οποία, οι πολίτες ζητούν από την Κομισιόν να νομοθετήσει το δικαίωμα για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή που υιοθετήθηκε στον ΟΗΕ το 2010 και να προστατεύσει τον πόρο από την εμπορευματοποίηση. 

 Στην εκδήλωση θα παραστούν μέλη της πρωτοβουλίας, άνθρωποι από τον χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης αλλά και απλοί συμπολίτες μας από όλους τους πολιτικούς, ιδεολογικους και επαγγελματικούς χώρους που με την εθελοντική τους συμμετοχή συνέπραξαν ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια ενημέρωσης με έναν κοινό στόχο: Να γνωρίσουμε όλοι τους κινδύνους της ιδιωτικοποίησης εγκαίρως και να δράσουμε ώστε να μην τους βιώσουμε και στην χώρα μας.
Για πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση: savegreekwater@gmail.com
http://campoint.gr/ CAMP: τηλ. 210 3247679 email: info@campoint.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Διαλέξεις Παγκόσμιας Ιστορίας. Κάθε Δευτέρα 18:00-21:00 στο Οινοποιείο Πέτρου - Παλλήνης.

Δίψα για πραγματική γνώση από το κοινό που κατακλύζει κάθε διάλεξη της Καθηγήτριας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίας Ευθυμίου. 

Συνεχίζοντας με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα των Θρησκειών πραγματοποιείται τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 18:00 η 4η διάλεξη Παγκόσμιας Ιστορίας από την Ακαδημαϊκό κα Μαρία Ευθυμίου.

Το ενδιαφέρον για τις διαλέξεις της κας Ευθυμίου που αποτελούν πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αυξάνεται συνεχώς με όλο και περισσότερους συμμετέχοντες ανά εβδομάδα.

Το γεγονός αυτό μαρτυρά την ανάγκη και το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για συνεχή επαφή με την γνώση και την επιμόρφωση.

Η κα Μαρία Ευθυμίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μια ξεχωριστή Ακαδημαϊκός, που πρόσφατα παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας. Η κα Ευθυμίου εδώ και επτά χρόνια οργώνει την Ελλάδα ανταποκρινόμενη στις προσκλήσεις που τις απευθύνει ο κόσμος.

Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, μέχρι και τις 2 Ιουνίου 2014 (εξαιρούνται: Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου, Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου και Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου).

Ώρες διαλέξεων: 18:00-21:00.
Διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης του νερού ζητά στην πρώτη Πρωτοβουλία Πολιτών η "Right2Water"

Οι διοργανωτές της εκστρατείας “Right2Water” ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγγυηθεί ως ανθρώπινο δικαίωμα την πρόσβαση στο νερό και την υγιεινή, και να δώσει νομική δέσμευση ότι οι υπηρεσίες παροχής ύδατος δεν θα ελευθεροποιηθούν στην ΕΕ. Το αίτημα υποβλήθηκε στην πρώτη κοινοβουλευτική συζήτηση για την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών που έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  

Οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι αποτελεί αναφαίρετο  ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση στο νερό, ωστόσο κάποιοι υπέδειξαν ότι οι κανόνες σχετικά με την παροχή πόσιμου νερού παραμένουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ.    
Στην ακρόαση, που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Επιτροπές Ανάπτυξης, Εσωτερικής Αγοράς και Αναφορών, συμμετείχαν αντιπρόσωποι της Επιτροπής Πολιτών “Right2Water”, Ευρωβουλευτές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και θα πρέπει να απαντήσει επί της πρωτοβουλίας μέχρι τις 20 Μαρτίου.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Matthias Groote (Σ&Δ, Γερμανία), τόνισε ότι "το Κοινοβούλιο αναγνώρισε με ψήφισμά του στις 3 Ιουλίου 2012 ότι το νερό αποτελεί κοινό πόρο της ανθρωπότητας και δημόσιο αγαθό, και ότι η πρόσβαση σε αυτό θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες και καθολικό δικαίωμα" αλλά "χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για την ενδυνάμωση της συμμετοχικότητας όλων των κοινωνικών φορέων, ούτως ώστε η προστασία των υδάτινων πόρων και του πόσιμου νερού συγκεκριμένα να αντανακλάται σε όλες μας τις πολιτικές".
"Ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία αυτή προκειμένου να συμπεριληφθεί το θέμα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιθυμούμε να επαναλάβουμε εδώ ότι η παροχή νερού και η υγιεινή είναι ουσιώδεις δημόσιες υπηρεσίες για όλους", τόνισε η Anne-Marie Perret, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτών Right2Water. "Είναι σημαντικό οι πολίτες να είναι σε θέση να πληρώνουν λογικά τέλη τα οποία να αντανακλούν τις ανάγκες τους, κι όχι τις ανάγκες των μετόχων των εταιρειών παροχής νερού. Σήμερα, δεν διστάζουν πλέον να κόψουν το νερό ακόμα και από άπορες οικογένειες", συμπλήρωσε.
“Ορόσημο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας”
Χαρακτηρίζοντας την πρώτη ακρόαση Πρωτοβουλίας των Πολιτών ως "ορόσημο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας", ο Gerald Häfner (Πράσινοι, Γερμανία), εκ μέρους της Επιτροπής Αναφορών, δήλωσε ότι "σήμερα, μπαίνουμε πλέον στη φάση ακρόασης. Το ερώτημα τώρα είναι πώς μπορούμε να νομοθετήσουμε καλύτερα πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια του δημοσίου".
"Ζούμε το πρώτο έτος της δημοκρατίας των πολιτών στην Ευρώπη", δήλωσε η Corinne Lepage (Φιλελεύθεροι, Γαλλία). "Το να ακούμε είναι θετικό, αλλά το να λαμβάνουμε υπόψη όσα ακούμε είναι ακόμα καλύτερο. Είναι απόλυτη ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη της την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών. Σημειώνουμε την πρόθεσή της Επιτροπής να ακολουθήσει τον δρόμο της ελευθεροποίησης, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν οι πολίτες", πρόσθεσε. 
"Δεν είναι κάτι που μπορείς να αγνοήσεις"
"Ζητούμε μια σαφή νομοθετική δέσμευση ότι οι υπηρεσίες παροχής ύδατος δεν θα ελευθεροποιηθούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Jan Willem Goudriaan, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτών. "Θα έχουμε ένα λόγο να πανηγυρίσουμε όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δείξει με τη δράση της ότι η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών δεν είναι κάτι το οποίο μπορείς απλώς να αγνοήσεις", πρόσθεσε.

Υπηρεσίες παροχής ύδατος, δημόσιες ή όχι: θέμα των κρατών μελών...
"Το νερό θα πρέπει να είναι προσβάσιμο και οικονομικά προσιτό για όλους", είπε ο Ευρωβουλευτής Richard Seeber (ΕΛΚ, Αυστρία). “Όποια διαδικασία και να επιλεχθεί, αυτή θα πρέπει να αποφασιστεί από τα κράτη μέλη", πρόσθεσε.
…αλλά επίσης εμπορικές διαπραγματεύσεις και μέτρα προσαρμογής της "Τρόικα"
Η Evelyne Gebhardt (Σ&Δ, Γερμανία) συμφώνησε ότι οι υπηρεσίες παροχής νερού δεν θα πρέπει να υπόκεινται στους κανόνες της αγοράς και εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις που δρομολογούνται μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελευθεροποίηση από την πίσω πόρτα.
Ο Νικόλαος Χουντής, (Ενωτική Αριστερά, Ελλάδα) τόνισε την αντίθεση των πολιτών στην "απόπειρα ιδιωτικοποίησης" της παροχής νερού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα των ΕΚΤ/Ευρωπαϊκής Επιτροπής/ΔΝΤ, δηλαδή την "Τρόικα".

“Τα ζητήματα που αφορούν το νερό μπορούν να δημιουργήσουν ή να οξύνουν συγκρούσεις" στον κόσμο
“Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να εξασφαλισθεί καθολικά το ανθρώπινο δικαίωμα στο ασφαλές νερό και την υγιεινή", δήλωσε η Michèle Striffler (ΕΛΚ, Γαλλία), εκ μέρους της Επιτροπής Ανάπτυξης. "Η εξασφάλιση βιώσιμης πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό, όπως επίσης και βασικής υγιεινής για όλους, αποτελεί, μεταξύ άλλων, καλή πολιτική αποτροπής συγκρούσεων".
“Οι πολίτες έχουν αποδείξει ξεκάθαρα ότι αυτό το εργαλείο συμμετοχικής δημοκρατίας έχει αποτέλεσμα, και ότι θα πρέπει να έχουν άμεσο λόγο και να επικοινωνούν με τους θεσμούς της ΕΕ σχετικά με τη διαμόρφωση της ατζέντας τους", δήλωσε ο Maroš Šefčovič, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Περισσότερες πληροφορίες στους πιο κάτω συνδέσμους:
• Catch up via Video On Demand (VOD)
• Committee on the Environment, Public Health and Food Safety
• "Right2Water": more on the hearing
• Meeting documents
• Profile : Matthias Groote (S&D, DE)
• Background note: “Right2Water” European Citizen’s Initiative
• Meeting documents
• "Right2Water": more on the hearing
Διαβάστε περισσότερα »

Φράγμα στην απελευθέρωση της αγοράς του ΝΕΡΟΥ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «θέτει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  Ε.ΥΔ.Α.Π. – ΟΜΕ  ΕΥΔΑΠ

Βρυξέλλες, Φεβρουάριος 2014


Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

          Φράγμα στην απελευθέρωση της αγοράς του ΝΕΡΟΥ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «θέτει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εξέλιξη αυτή προκλήθηκε μετά τη συγκέντρωση 1,9 εκατομμυρίων υπογραφών Ευρωπαίων πολιτών (1.680.172 πιστοποιηθήκαν), από τις οποίες 35.000 συγκεντρώθηκαν στη χώρα μας, κατά της εμπορευματοποίησης του φυσικού αγαθού που λέγεται ΝΕΡΟ. 

Χτες Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014 για πρώτη φορά στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε ακρόαση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών right2water (υπό την αιγίδα της EPSU), στην οποία συμμετείχε με αντιπροσωπία της η ΟΜΕ - ΕΥΔΑΠ σαν εκπρόσωπος της Ελλάδος, στο Ευρωκοινοβούλιο. 
 Στην ακρόαση αυτή εκτός των εκπροσώπων της Ε.Π.Π. right2water τόσο η συντριπτική  πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που πήραν το λόγο όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Matthias Groote, αναγνώρισαν το ΝΕΡΟ σαν ανθρώπινο δικαίωμα και την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικό και φθηνό νερό και σε υπηρεσίες αποχέτευσης τέτοιες που να διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο υγιεινής και την περιβαλλοντική προστασία μίας περιοχής.

Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Κομισιόν Maros Sefcovic και τα μέλη της, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΟΜΕ - ΕΥΔΑΠ Βαγγέλης Δημούδης.

          Μετά τη διπλή παρουσίαση των θέσεων της Ε.Π.Π. right2water και της ΟΜΕ - ΕΥΔΑΠ κατά της εμπορευματοποίησης του ΝΕΡΟΥ (πολιτική που επιβάλει η τρόικα και υλοποιεί η Ελληνική Κυβέρνηση), αναμένεται στις 20/3/2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο να επικυρώσουν τη «θέση» για μη απελευθέρωση των υπηρεσιών ύδρευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

          Μετά την εξέλιξη αυτή η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και τη τρόικα να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους για την ιδιωτικοποίηση των δύο Εταιριών Ύδρευσης, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, προκειμένω η χώρα μας να μην αποκλίνει από την ακολουθούμενη Ευρωπαϊκή πολιτική αλλά κυρίως για να προστατεύσουν τους Έλληνες πολίτες και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας.

Παράλληλα η ΟΜΕ - ΕΥΔΑΠ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες σε εγρήγορση για να διατηρήσουμε υπό ΔΗΜΟΣΙΟ -ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ έλεγχο το φυσικό αγαθό, το «ΝΕΡΟ».       
                            
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΓΙΑ  ΤΗΝ ΟΜ.Ε. – Ε.ΥΔ.Α.Π.

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας


Δημούδης Βαγγέλης
Κιόσης Χρήστος
Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Right2Water: "το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας"

Από την ακρόαση
Την Δευτέρα το ΕΚ πραγματοποίησε τη πρώτη δημόσια ακρόαση της Πρωτοβουλίας Πολιτών με θέμα "Το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό". Η πρωτοβουλία ζητά να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πρόσβαση σε πόσιμο νερό και αποχέτευση.

 “Πιστεύω πως η ευρωπαϊκή συναίνεση θα πετύχει”,

 είπε μετά την ακρόαση, η πρόεδρος της Επιτροπής Right2Water, Anne-Marie Perret.
 Την ακρόαση συντόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ, Matthias Groote (Σοσιαλιστές, Γερμανία).

Οι διοργανωτές της εκστρατείας “Right2Water” ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φροντίσει ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό και δίκτυα αποχέτευσης σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και να δώσει νομικές εγγυήσεις ότι θα απαγορευτεί η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης.

“Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό (…) Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι μέρος της κληρονομιάς μας.

Πιστεύουμε πως είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, πρέπει όμως να φτάσουμε πιο μακριά και να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει τις προσπάθειες πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς της ύδρευσης και αποχέτευσης". "Πρέπει να αντικαταστήσει την εμμονή της στους τεχνοκρατικούς κανόνες περί ανταγωνισμού με μια προσήλωση σε κανόνες βασισμένους στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας”, είπε η Anne-MariePerret, πρόεδρος της Επιτροπής Right2Water.

Η Perret πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις δυνατότητες που προσφέρει η "Πρωτοβουλία των Πολιτών", αν και αναγνωρίζει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην συλλογή υπογραφών.
"Ορισμένοι αρνήθηκαν αν υπογράψουν γιατί έπρεπε να δώσουν στοιχεία ταυτότητας. Υπήρχαν επίσης μεγάλα προβλήματα και με τη συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο¨, δήλωσε η κ. Perret.

Στην ακρόαση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας των Πολιτών, ευρωβουλευτές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία εκπροσωπούσε ο αντιπρόεδρος Maroš Šefčovič, ο οποίος θα συντάξει την επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι τις 20 Μαρτίου.

"Πιστεύω ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σκεφτεί ότι οι αγορές δεν είναι άγιες. Πρέπει επίσης, να συζητήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, τα οποία οφείλουμε να σεβαστούμε και να προωθήσουμε προκειμένου να τα προστατεύσουμε", δήλωσε η κ.Perret μετά το τέλος της ακρόασης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος Mathias Groote, δήλωσε ότι "κατά τη διάρκεια της ακρόασης καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα, το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό". Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, θα ήταν καλό να είχαν συμμετάσχει και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων παρόντες στην ακρόαση.

Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις επιτροπές Ανάπτυξης, Εσωτερικής Αγοράς και Αναφορών
Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Κανείς δεν μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει. Ή ότι δεν θυμάται. Όποιος λέει ότι δεν ξέρει ή έχει συμφέρον να κάνει τον ανήξερο ή… Το ένα χειρότερο από το άλλο.

Η «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις αποτελεί το μέγιστο μάθημα ιστορίας προς όλους και αφύπνισης συνειδήσεων. Ο Κώστας Καζάκος στον ρόλο του Ανακριτή μας αναγκάζει ακόμα και να ντραπούμε για την «ένοχη ανοχή μας».
 Κανείς δεν μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει. Ή ότι δεν θυμάται. Όποιος λέει ότι δεν ξέρει ή έχει συμφέρον να κάνει τον ανήξερο
 ή…Το ένα χειρότερο από το άλλο.
Με τα πολλά χρόνια και με τη συνεχή άσκηση, κάποιες επιλογές μας, άλλες αυθόρμητες κι άλλες ηθελημένες, έχουν πια παγιωθεί, έχουν αποκτήσει οργανική μορφή κι έχουν διαμορφώσει και καθορίσει τον προσωπικό κώ­δικα συμπεριφοράς και επικοινωνίας μας.
Μέσα οε μια πορεία διαρκούς αμφιβολίας και αμφισβήτησης, έρχεται κά­ποια ώρα, που για τις βασικές σου επιλογές, δεν έχεις πλέον κανένα δικαί­ωμα, έστω και της παραμικρής αμφιβολίας ή αμφισβήτησης. Είναι οι επιλογές αυτές που δίνουν το νόημα της ζωής μας. Κι αυτό το νόημα, το υπερασπιζόμαστε, ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή.
Σήμερα, αυτή η ζωή μας βρίσκεται, όσο ποτέ άλλοτε, σε τρομερό κίνδυνο. Ή αν θέλετε, βρίσκεται και πάλι σε τρομερό κίνδυνο. Η βαρβαρότητα, η χυ­δαιότητα κι όλα τα βαριά υλικά του φόβου, έχουν κατακλύσει τη ζωή μας. Η ζωώδης επιβίωση που έχει επιβληθεί, επιχειρεί συστηματικά να αφαιρέσει από τους ανθρώπους και τα τελευταία ίχνη της λεγόμενης «ανθρωπιάς». 0 εκφασισμός της ζωής μας προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Έντρομοι οι άνθρωποι στέκουν αποχαυνωμένοι μπροστά στο φαινόμενο.
Πλήθος τα ερωτηματικά:
 Τι ακριβώς είναι ο φασισμός ;
 Ποιός τον εκτρέφει ;
 Ποιούς εξυπηρετεί ;
0 μεγάλος μας Αλεξανδρινός, μας έχει ενημερώσει:
Ά όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.
Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
 Ανεπαισθήτως μ' έκλεισαν από τον κόσμον έξω.
Σήμερα, που έχει απαγορευτεί στους ανθρώπους να επιθυμούν και να σχε­διάζουν, εμείς καλλιεργούμε ένα πλήθος επιθυμιών και παλεύουμε να τις πραγματώνουμε.
Επιθυμούμε να μετέχουμε στην κατάκτηση της γνώσης και να αντιμετω­πίζουμε την άγνοια σαν έναν τυφλό ρινόκερο που καταστρέφει τα πάντα γύρω του. Επιθυμούμε να συντηρούμε τη μνήμη μας, να την έχουμε σε πλήρη ετοιμότητα, και να μην αφήνουμε τα ουσιώδη της ζωής μας να βυθί­ζονται στα τάρταρα της λησμονιάς.
Επιθυμούμε να κυλάει το αίμα καυτό στις φλέβες μας, για να μπορούμε να νοιαζόμαστε για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και να μην αφήνουμε την αδιαφορία να νεκρώνει τις αισθήσεις μας.
Επιθυμούμε να είμαστε ευαίσθητοι, ευγενικοί και αποφασισμένοι, σαν ένα ζωντανό κύτταρο μέσα στο κοινωνικό σώμα κι όχι σαν μια απόφυση περιτ­τή ή σαν ένα κύτταρο καρκινικό. Με δυο λόγια, επιθυμούμε να μετέχουμε στην ακριβή συντροφιά των αγωνιζόμενων ανθρώπων, που παλεύουν ανυποχώρητα να απελευθερωθούν από το φόβο.
 Από τους μικρούς καθημερινούς φόβους μέχρι το μεγάλο φόβο της γέννησης και του θανάτου. Για όλα αυτά, αισθανόμαστε προνομιούχοι.
Η «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις μπορεί να είναι μια πυξίδα που θα μας βοη­θήσει να ξαναβρούμε το δρόμο μας.
Θα μας οργώσει τη μνήμη και μέσα από τα ιστορικά ντοκουμέντα, μέσα από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα που συνέβησαν στα τρομερά χρόνια των να­ζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης, θα μας αναγκάσει να ξαναθυμηθούμε, κάτω από ποιά διαδικασία ο άνθρωπος μπορεί να χάσει την ανθρώπινη υπόστασή του και να μεταβληθεί σ' ένα άβουλο και θλιβερό κτήνος.  Θα μας αναγκάσει ακόμα να ντραπούμε για την «ένοχη ανοχή μας». Κανείς δεν μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει. Ή ότι δεν θυμάται. Όποιος λέει ότι δεν ξέρει
ή έχει συμφέρον να κάνει τον ανήξερο
 ή…
Το ένα χειρότερο από το άλλο.
 Το συγκρότημα στρατοπέδων Άουσβιτς - Μπιρκενάου είναι στην Κρακοβία της Πολωνίας. Κι επειδή το απελευθέρωσε ο Σοβιετικός Στρατός, δεν ισο­πεδώθηκε ώστε να χαθούν τα ίχνη αλλά έμεινε όπως βρέθηκε. Ένας τόπος Θρήνου και Μνήμης. Κι όπως είπε ένας ορκισμένος φασίστας που ζει ανάμεσά μας: «ευτυχώς που το Αουσβιτς έμεινε όπως ήταν γιατί μπορεί να μας ξαναχρειαστεί».
Αλλά, όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί, δεν μπορείς να μιλήσεις για το φα­σισμό, αν δεν μιλήσεις για τον καπιταλισμό και τις κρίσεις του. Από εμάς εξαρτάται να μην τους ξαναδώσουμε αυτήν την ευκαιρία.
Κώστας Καζάκος


Για ένα θέατρο ηθικής
Πάντα το θέατρο ήταν συνδυασμένο με την αισθητική (την καλή γραφή, την ευχάριστη και εντυπωσιακή όψη, την καλλιέπεια στην εκφορά του λόγου, στο ευγενικό ήθος των ηρώων). Πολλές φορές πιστέψαμε ότι πετύχαμε την «υπέρβαση» παρουσιάζοντας πιο αφτιασίδωτη τη ζωή ή μεταφέροντας μια πιο ωμή γλώσσα μέσα στις σκηνές μας. Άλλες φορές αφήσαμε να λυθεί ο πανικός της ψυχή μας και εκφράστηκαν τ' ανομολόγητα ως τότε πάθη μας ή οι φόβοι μας. Άλλες πάλι είπαμε με ευθύτητα τη βαθιά μας πίστη για έναν καλύτερο κόσμο με λέξεις τραχιές.
Όλα όμως τοποθετούσαν τον παραλήπτη απέναντι μια και επιλέγαμε πάντα τη θέση της «συνείδησης».
Τα κινήματα ή οι σχολές ήταν αισθητικές προτάσεις.
Δεν έχουμε καιρό για άλλες προφάσεις.
Όταν γύρω μας τα γεφύρια της ανταλλαγής ιδεών κόβονται.
Το φάντασμα της πείνας πλανιέται στις πόλεις μας.
Όταν η πνευματική εξαθλίωση έχει το όνομα «συρμός».
Όταν η εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο διαβάζεται σαν αριθμοί που ευημερούν.
Όταν η ανθρώπινη συνείδηση αλλοιώθηκε από τις προσωπικές επιθυμίες.
 Θέλω
Να πιστέψω
Στο ζωντανό σώμα της Ιστορίας
Στις μαρτυρίες των ανθρώπων
Στον παντοτινό σκοπό του ανθρώπου
Στην συνεργασία για ν' αποτρέψουμε το πιο σκοτεινό πρόσωπο του φασισμού που μας αγκαλιάζει..
 Σε ένα θέατρο που δεν παράγει αισθητική αλλά δημιουργεί ηθική.
Υ. Γ. Ευχαριστώ τον Κώστα για την μεγάλη τιμή αλλά και όλα τα παιδιά που ένωσαν τις δυνάμεις τους γιατί το θέατρο ντοκουμέντο-ντοκυμαντέρ του Π. Βάις είναι μια ζωντανή ελπίδα και πιστεύω ότι δείχνει μια νέα θεατρικότητα που θ' αποτελέσει απάντηση για το θέατρο που έχουν ανάγκη οι καιροί που ζούμε. Άλλωστε το θέατρο «Τζένη Καρέζη» ήταν πάντα «άγρυπνο».

Σταύρος Σ. Τσακίρης
Διαβάστε περισσότερα »