Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Η ΕΕ της "ευημερίας" και της "προόδου": 181 ευρώ σύνταξη στη Ρουμανία και 2 € η τιμή των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης!

Η ΕΕ της "ευημερίας" και της "προόδου": 181 ευρώ σύνταξη στη Ρουμανία

Στα 181,57 ευρώ διαμορφώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2013 η μέση μηνιαία σύνταξη στη Ρουμανία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Την ίδια περίοδο, ο μέσος αριθμός των συνταξιούχων διαμορφώθηκε σε 5,4 εκατ. άτομα, μειωμένος κατά 68.000 άτομα σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2012.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ο αριθμός των συνταξιούχων μειώθηκε κατά 12.000 άτομα και η μέση μηνιαία σύνταξη αυξήθηκε κατά 0,1%.

Το γ' τρίμηνο του 2013, 539.000 άτομα ήταν ο αριθμός των δικαιούχων ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, με βάση τα προβλεπόμενα σε σχετική διάταξη.
defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Η «δημοσιονομική προσαρμογή» μάς στοίχισε 73 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική οικονομία διαρκώς συρρικνώνεται. Ποιά ανάπτυξη ;

Ο Αρμαγεδδών του Μνημονίου με αριθμούς

Η «δημοσιονομική προσαρμογή» μάς στοίχισε 73 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική οικονομία διαρκώς συρρικνώνεται, η ανάπτυξη επιμένει να μην έρχεται και σταθερές της ζωής των πολιτών, ήτοι εργασία, ιδιωτική περιουσία και καταθέσεις, εξαϋλώνονται...

Επειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και εισοδηματικής λιτότητας, κατά τις επιταγές δύο Μνημονίων, και η ελληνική οικονομία παραμένει βαθιά χωμένη στην ύφεση, με την κοινωνία εξαθλιωμένη και διαλυμένη. 

Μεταξύ 2009 και 2013, η ελληνική οικονομία (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 48 δισ. ευρώ σε ονομαστικούς όρους, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να χάνει 36 δισ., τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να μειώνονται κατά 19 δισ., ενώ μόνο οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κερδίζουν 7 δισ. ευρώ, υπολειπόμενες ωστόσο κατά 4 δισ. από τα επίπεδα του 2008.
Το κοινωνικό κόστος, εντούτοις, αυτής της οικονομικής κατολίσθησης υπήρξε πολύ μεγαλύτερο, αφού πλησίασε τα 73 δισ. ευρώ, όπως θα δούμε. Συγκεκριμένα, μόνο από περικοπές αμοιβών και συντάξεων ή κοινωνικών παροχών (π.χ. προς ασφαλιστικά ταμεία) του Δημοσίου χάθηκαν 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δισ. αφορούν μισθολογικές απολαβές.
Συγχρόνως, οι περικοπές σε αμοιβές εξαρτημένης εργασίας στο σύνολο της οικονομίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) ανήλθαν σε 30 δισ. ευρώ, αλλά από αυτές πρέπει να αφαιρέσουμε τα 10 δισ. των αμοιβών στο Δημόσιο που ήδη υπολογίσαμε, οπότε η μείωση αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα φθάνει τα 20 δισ. Με άλλα λόγια, 40 δισ. ευρώ χάθηκαν από μισθούς και συντάξεις ή άλλες κοινωνικές παροχές στο σύνολο της οικονομίας.
Μένει να μετρήσουμε και τις επιβαρύνσεις των εργαζομένων από φορολογικά μέτρα στο ίδιο διάστημα, που δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού, καθώς τα έσοδα από άμεσους κι έμμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 5 δισ. ευρώ την περίοδο 2009-2013, παρά την επιβολή νέων φόρων και εξαιτίας της ύφεσης. Συνεπώς, για να υπολογίσουμε το συνολικό κόστος των φορολογικών μέτρων, πρέπει να υπολογίσουμε τη μείωση των φόρων που έλαβε χώρα εξαιτίας της ύφεσης. 

Με μία μέση ελαστικότητα μεταβολής των εσόδων από φόρους έναντι του ΑΕΠ γύρω στο 0,8 (βλ. προϋπολογισμό 2014), η προκύπτουσα μείωση των δημοσίων εσόδων από φόρους φθάνει τα 38 δισ. ευρώ κατ' αναλογίαν των 48 δισ. μείωσης του ΑΕΠ στο εξεταζόμενο διάστημα. Ομως, όπως είδαμε, οι φόροι μειώθηκαν τελικά μόνον κατά 5 δισ., άρα τα φορολογικά μέτρα, με τα οποία επιβαρύνθηκε η ελληνική κοινωνία στην τετραετία, ανήλθαν σε περίπου 33 δισ. ευρώ. 

Συνεπώς, 33 δισ. ευρώ από νέους φόρους, 20 δισ. από περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών από το κράτος και άλλα 20 δισ. η μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, έχουμε συνολικά 73 δισ. ευρώ, ήτοι το τίμημα που πλήρωσε η ελληνική κοινωνία για τους μνημονιακούς πειραματισμούς προσαρμογής της οικονομίας. 

Μιας προσαρμογής που οδήγησε στην όξυνση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων, αφού -σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ- οι ανισότητες αυξήθηκαν, με το μερίδιο της διάμεσης δαπάνης (αγορές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού (ήταν 6 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της διάμεσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού το 2009) έφθασε να είναι 7,6 φορές μεγαλύτερο το 2012 (αύξηση 25%), ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 10% του πληθυσμού (ήταν 10,3 φορές μεγαλύτερο του φτωχότερου 10% το 2009) έφθασε να είναι 17,4 φορές μεγαλύτερο το 2012 (αύξηση 69%). 

Παράλληλα, δε, με τη διόγκωση των ανισοτήτων, η σχετική φτώχεια υπερδιπλασιάστηκε σε σταθερές τιμές και ο κίνδυνος φτώχειας καλύπτει πλέον το 39% του πληθυσμού, εξαιτίας της εκτίναξης της ανεργίας και της αδυναμίας του 56% του πληθυσμού να εργασθεί. 

Παρ' όλα αυτά, θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί πως το πολύ ακριβό κι οδυνηρό τίμημα προσαρμογής άξιζε τον κόπο, αν η ελληνική οικονομία -όπως ισχυρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών- «βρίσκεται σήμερα σε μία κρίσιμη καμπή, αλλά κι ένα καλύτερο σημείο αφετηρίας που εδράζεται σε απτά αποτελέσματα και ρεαλιστικές εκτιμήσεις: 

**Η ύφεση επιβραδύνεται. 

**Η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται. 

**Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. 

**Το κόστος δανεισμού μειώνεται. 
 
**Διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται.

**Αποκρατικοποιήσεις ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται. 

**Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται. 

**Οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής επιτυγχάνονται (βλ. πρωτογενές πλεόνασμα)».
Δυστυχώς, όμως, με την εξαίρεση του πρωτογενούς πλεονάσματος (το πρώτο μόνον από τα πολλά βήματα δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να γίνουν), τα υπόλοιπα δεν ισχύουν. Ολοι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν νέα επιδείνωση της οικονομίας, η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, το οικονομικό κλίμα -που αρχικά βελτιώθηκε κάπως- τώρα υποχωρεί πάλι (βλ. άνοδο αποδόσεων 10ετών ομολόγων), το κόστος δανεισμού αυξάνει ακόμη και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων (4% και 3% μείωση πληθωρισμού ισοδυναμούν με πραγματικό επιτόκιο 7%!), οι διαρθρωτικές αλλαγές κι οι αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν, όπως εκτιμούν Ε.Ε. και ΔΝΤ, ενώ η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αφορά μόνον το εργατικό κόστος, με συνέπεια οι εξαγωγές να μην επεκτείνονται και να χάνουν μερίδια στις ξένες αγορές. 

Συμπέρασμα; 
Αν οι Ελληνες πλήρωσαν 73 δισ. ευρώ, για να δουν την ακίνητη περιουσία τους να υποτιμάται πάνω από 30% και τις καταθέσεις τους να κατάσχονται, ενόσω μένουν χωρίς εργασία, αυτό δεν σηματοδοτεί καμία ανάπτυξη, αλλά καθολική καταστροφή της οικονομίας. Μόνη δυνατότητα μερικής εξιλέωσης της κυβέρνησης είναι πάνω στα αποκαΐδια της οικονομίας να απαιτήσει το δραστικό κούρεμα του χρέους. Αλλά, αν ήθελε, δεν θα το είχε ήδη επιχειρήσει;
Διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Τα ποιητικά αναλόγια και η ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη άγγιξαν τις καρδιές όλων μας.

Τα ποιητικά αναλόγια, που διεξάγονται εφέτος για τρίτη χρονιά, πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ., στο Μουσείο Οίνου στην Παλλήνη.

 Η ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη άγγιξε τις καρδιές όλων μας. Η ανάλυση ήταν από την Άντεια Φραντζή και η απαγγελία από τις Όλια Λαζαρίδου, Βάλια Φιλιάγκου.
Δείτε όλο το πρόγραμμα ΕΔΩ



Στίχοι: Μανώλης Αναγνωστάκης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

 Μιλώ για τα τελευταία σαλπίσματα των νικημένων στρατιωτών
Για τα τελευταία κουρέλια από τα γιορτινά μας φορέματα
Για τα παιδιά μας που πουλάν τσιγάρα στους διαβάτες

Μιλώ για τα λουλούδια που μαραθήκανε στους τάφους και τα σαπίζει η βροχή
Για τα σπίτια που χάσκουνε δίχως παράθυρα σαν κρανία ξεδοντιασμένα
Για τα κορίτσια που ζητιανεύουνε δείχνοντας στα στήθια τις πληγές τους

Μιλώ για τις ξυπόλητες μάνες που σέρνονται στα χαλάσματα
Για τις φλεγόμενες πόλεις τα σωριασμένα κουφάρια στους δρόμους
Τους μαστροπούς ποιητές που τρέμουνε τις νύχτες στα κατώφλια

Μιλώ για τις ατέλειωτες νύχτες όταν το φως λιγοστεύει τα ξημερώματα
Για τα φορτωμένα καμιόνια και τους βηματισμούς στις υγρές πλάκες
Για τα προαύλια των φυλακών και για το δάκρυ των μελλοθανάτων.

Μα πιο πολύ μιλώ για τους ψαράδες
Π' αφήσανε τα δίχτυα τους και πήρανε τα βήματά Του
Κι όταν Αυτός κουράστηκε αυτοί δεν ξαποστάσαν
Κι όταν Αυτός τους πρόδωσε αυτοί δεν αρνηθήκαν
Κι όταν Αυτός δοξάστηκε αυτοί στρέψαν τα μάτια
Κι οι σύντροφοί τούς φτύνανε και τους σταυρώναν
Κι αυτοί, γαλήνιοι, το δρόμο παίρνουνε π' άκρη δεν έχει
Χωρίς το βλέμμα τους να σκοτεινιάσει ή να λυγίσει

Όρθιοι και μόνοι μες στη φοβερή ερημία του πλήθους.




Διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Berlin Water Assembly as an instrument of direct democracy.


Dear water-activists,

On 28 November 2013 in Berlin we have founded the Berlin Water Assembly (Berliner Wasserrat) as an instrument of direct democracy.

By repurchase of the shares, held by Veolia, in November (after RWE-shares have been repurchased already in 2012) we have moved a big step towards remunicipalisation of the Berlin Water Company, even though the rebuy is too expensive burdening us for the next 30 years. Nevertheless the first step has been taken towards a transformation of the until now profit-oriented Berlin Water Company towards a democratic, transparent, ecological and social oriented water management.
To this end the Berliner Wassertisch puts a drafted Berlin Water Charter published up for discussion and made progress yesterday by starting off the Berlin Water Assembly. Please find attached the Berlin Water Charter and the press release in German and French, Englsih translation will follow.
We are looking forward to receive all your comments and suggestions thinking that here in Berlin we could develop a new model of citizen participation. In order to achieve this we have need of suggestions from all sides.

Best   Dorothea

À tous les militants et militantes de l´eau

Le 28.11.13 nous avons crée à Berlin le Conseil de l´Eau de Berlin conçu comme un instrument de démocratie directe.  Après le rachat en 2012 des participations de RWE et au mois de novembre  2013, de celles  de Véolia, nous avons bien avancé en direction de la remunicipalisation des services de l´eau de Berlin. Ceci malgré un prix de rachat bien trop élevé qui pèsera lourd pendant les 30 années à venir.
Nous avons ainsi fait le premier pas en direction d´une transformation des services de l´eau de Berlin jusqu´à présent orientés vers le bénéfice, en direction d´un service démocratique, transparent, participatif écologique et social. Le « Berliner Wassertisch » propose pour cela le projet de Charte pour l´eau de Berlin, qu´il met ainsi en débat. Un pas supplémentaire a été fait par la création du Conseil de l´eau de Berlin.

En pièce jointe, vous trouverez un communiqué de presse et la proposition de charte.

N´hésitez pas à nous envoyer vos suggestions car nous souhaitons  développer à Berlin un modèle nouveau de participation dans la gestion de l´eau qui pourra, nous le souhaitons,  être utile dans les luttes de reconquête citoyenne de l´eau.

Dorothea


 Hallo an alle Wasseraktiven,

am 28.11.13 gründeten wir in Berlin den Berliner Wasserrat als ein Instrument der direkten Demokratie. Durch den Rückkauf der Veolia-Anteile im November (nachdem die RWE-Anteil bereits 2012 zurückgekauft wurden) sind wir ein großes Stück weitergekommen in Richtung Rekommunalisierung der Berliner Wasserbetriebe, auch wenn der Rückkaufpreis viel zu hoch ist und uns die kommenden 30 Jahre belasten wird.
Dennoch ist damit ein erster Schritt gemacht in Richtung einer Transformation der bisher rein gewinnorientierten Berliner Wasserbetriebe in Richtung auf eine demokratische, transparente, partizipative, ökologisch und sozial ausgerichtete Wasserwirtschaft. Der Berliner Wassertisch stellt deshalb den Entwurf einer
Berliner Wasser Charta öffentlich zur Diskussion und ging gestern einen Schritt weiter durch die Initiierung des Berliner Wasserrates.

Im Anhang findet ihr die Presseerklärung dazu und die Wasser Charta und wer etwas hören möchte, findet hier den Link zu einer Sendung von heute früh im Inforadio:

Wir freuen uns auf Anregungen aus allen Richtungen, denn wir denken, dass wir hier in Berlin eventuell für viele ein neues Modell von Bürgerbeteiligung in der Wasserwirtschaft entwickeln können. Dazu brauchen wir Anregungen von vielen Seiten.

Beste Grüße                

Dorothea Haerlin

Διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Στις εκλογές του ΤΕΕ οι μικροί σήκωσαν κεφάλι. Ο κόσμος του ΤΕΕ απαίτησε και πέτυχε πολυφωνία.

Η ΔΗ.ΠΑ.Μ. στις εκλογές του ΤΕΕ της 24ης Νοεμβρίου 2013 συγκέντρωσε την προτίμηση των Μηχανικών στο 4,17% επί του συνόλου των ψηφισάντων (βλέπε στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ ).

Η ΔΗ.ΠΑ.Μ εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όσους, σε δύσκολες συνθήκες, την υποστήριξαν, έτσι ώστε να διατηρήσει το επίπεδο της εκπροσώπησης των Μηχανικών που είχε το 2010 (4,4%).

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, η ΔΗ.ΠΑ.Μ. εκλέγει 7 έδρες στην Κεντρική Αντιπροσωπεία: τρείς από την πρώτη κατανομή και τις υπόλοιπες τέσσερις από την δεύτερη κατανομή, με βάση τον τετραγωνικό πίνακα - από την μεγαλύτερη προς την μικρότερη περιφέρεια και ανάλογα με τα ποσοστά των παρατάξεων. (Σημειώνουμε τα υψηλότερα αποτελέσματα της ΔΗ.ΠΑ.Μ.: Νομός Αττικής 5,18%, Περιφερειακό τμήμα Δυτικής Ελλάδας 7,17%, Περιφερειακό τμήμα Ηπείρου 6,41%, Περιφερειακό τμήμα Νομού Δωδεκανήσου 18,72%, Περιφερειακό τμήμα Νομού Ευβοίας 9,49%)

Η ΔΗ.ΠΑ.Μ. εκλέγει επίσης, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, έναν εκπρόσωπο στη Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας ΜΜΜ, έναν εκπρόσωπο στην Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας των ΝΜ, καθώς και έναν εκπρόσωπο στο Πειθαρχικό Αττικής.

Τα αποτελέσματα αυτά μας δίνουν την δύναμη να συνεχίσουμε των αγώνα για την αναβάθμιση του ΤΕΕ, για την Παιδεία, και το επάγγελμα του Μηχανικού, με βάση τις προγραμματικές μας δηλώσεις.

Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε στην χάραξη μιας ακηδεμόνευτης στρατηγικής με διαφάνεια και έντιμο διάλογο για ένα ισχυρό και συλλογικό ΤΕΕ. Η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΗ.ΠΑ.Μ. θα συνέλθει σύντομα να εκτιμήσει τη θέση της σχετικά.

Εύχομαι σε όλους τους συνάδελφους που έχουν εκλεγεί, και βέβαια σε αυτούς της ΔΗ.ΠΑ.Μ., καλή θητεία και δημιουργικό έργο.

Η επικεφαλής της παράταξης

Τώνια Μοροπούλου




Διαβάστε περισσότερα »