Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Casus belli η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Οι υποδομές δεν ανήκουν σε κανένα βουλευτή και κανένα πρόγραμμα κόμματος δεν περιελάμβανε το ξεπούλημά τους.

Στην περιφέρεια Αττικής γνωριζόμαστε με όλους τους βουλευτές και για χρόνια ο καθένας τους έχει παρευρεθεί σε πάμπολλες εκδηλώσεις που είχαν διοργανωθεί μέσω Συλλογικοτήτων όπως ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Πολιτών Ανατολικής Ατικής, Σύλλογοι Γονέων, Οργανώσεις Πολιτών κλπ.

Τόσο η κοινωνική μας ταυτότητα, όσο και η κομματική μας  ταυτότητα είναι γνωστές για όλους μας.

Πριν δύο εβδομάδες σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο κλειστό γήπεδο του Γέρακα, μου δόθηκε ο λόγος και τοποθετήθηκα για το θέμα του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ. Απέναντί μου ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Παντελής Οικονόμου, οι υφυπουργοί Μαγκριώτης και Μωραίτης και ο βουλευτής περιφέρειας Αττικής Π. Ασπραδάκης.

Αναφέρθηκα στην ιδιότητά μου ως μηχανικός της ΕΥΔΑΠ και είπα πως στην πράσινη βίβλο στην οποία περιέχεται το επίσημο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υποστηρίξαμε και το πιστέψαμε, δεν αναγράφεται πουθενά το νερό ως εμπόρευμα αλλά ως κοινωνικό αγαθό.

Τους ζήτησα μάλιστα, τις επόμενες εβδομάδες που θα γίνουν μεγάλες κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΎΝ ΣΤΗΝ ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ που θα τους αποσταλεί και να έρθουν συμπαραστάτες των εργαζομένων.

Ο κ. Π. Οικονόμου με διέκοψε και με ερώτησε πότε θα γίνουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ για να παρευρεθεί.

κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΑΣ. 

Ήταν πολλοί αυτοί που είδαν και άκουσαν την τοποθέτησή σας. Αυτό βέβαια συνέβη προ της υπουργοποίησής σας. Δεν πιστεύω ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ ότι αυτό μπορεί και να υπερβαίνει κάποιους ηθικούς κώδικες που σας έχουν καταξιώσει στην αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ

Για τους υπόλοιπους στο πάνελ δεν αναφέρομαι γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου και δεν πήρα καμμία απάντηση ούτε θετική ούτε αρνητική. 

Σε αυτές τις στιγμές επώνυμα απευθύνω κάλεσμα σε  όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ  που ψήφισαν πρόγραμμα αλλαγής και δεν ΕΦΑΓΑΝ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ  να προστατεύσουν με την αντίδρασή τους τις ΥΠΟΔΟΜΈΣ ΠΟΥ ΜΕ ΚΌΠΟ ΈΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Κ. ΡΙΠΗΣ
Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ο αειθαλής δημοσιογράφος Κυριάκος Καλκάνης.

Κυριακή πρωί, με την ολόφρεσκη νέα έκδοση της εβδομαδιαίας του εφημερίδας "ΕΙΔΗΣΕΙΣ" στα χέρια, τον είδα να την μοιράζει στα κεντρικά μαγαζια γύρω από το λιμάνι του Ναυπλίου.

Επίμονα αρνητικός στα να του πληρώσω το φύλλο που διένειμε, το ίδιο και εγώ όμως, γιατί για να βγει το επόμενο φύλλο, χρειάζεται και ο οβολός μας, ελάχιστη αμοιβή σε αυτόν τον ευπατρίδη της δημοσιογραφίας που έχω δίπλα μου. Στο ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ αποτυπώνεται ο ποιητικός του λόγος και μια γραφή που δεν συναντάς σήμερα.

" ΓΛΥΚΟ ΤΟ ΦΩΣ , παντεσπάνι. Πορτοκαλόμελο και πρώτο φιλί από άβαφα χείλη μιας Υακίνθους ή μιας Μενεξώς. Να το βλέπεις και να εικάζει παράδεισο. Να ξεχνάς τα Θεόδοτα βάσανά σου και να νομίζεις ότι σε λίγο, στις πλάτες σου θα ξεδιπλωθούν κύκνεια φτερά."

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ χύνεται μελιτοφόρα ψιχάλα. Χύνεται και ένα φως ιλαρό από καρδούλες αγγέλων. Και μέσα σ' εκείνο το φως αρμενίζει μια κόρη δεκαοχτώ καρατίων με το τηλεφωνάκι στο αυτί, με τη φωνούλα της βαμμένη με αίμα του Μάη : " όχι! αγάπη μου! Δεν έγραψα τίποτα. Έδωσα αλέκιαστη κόλα...!

Τέτοια ώρα, με τέτοια Μαγιάτικη βροχούλα, με τέτοιο φως, τέτοια θα λέμε ; Βρε φαντασία μου, θυμήσου την Υακίνθη. Θυμήσου τη Μενεξώ...! Ψάλε σε πλάγιο πρώτο ένα μακρόσυρτο αλληλούια!

Σε άλλο άρθρο του αποτυπώνεται η ευαισθησία του λόγου του για την τύχη των παιδιών που φιλοξενούνται σε Ιδρύματα που απειλούνται με κλείσιμο λόγω ΔΝΤ.

ΑΚΟΜΗ και μια χώρα που προσπαθεί να αποφύγει τη χρεψκοπία πρέπει να έχει προτεραιότητες σ' αυτά που περικόπτει. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η κρατική σπατάλη έχει καταπολεμηθεί παντού και αποτελεσματικά και το μόνο που απομένει είναι να την πληρώσουν αυτά τα ιδρύματα. Ελπίζουμε να μην το πιστεύουν και οι συναρμόδιοι υπουργοί, που θα κληθούν τώρα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ  να συνυπολογίσουν ότι τα παιδιά που ζουν σ' αυτά τα ιδρύματα δεν είναι συνήθεις ασθενείς. Δεν μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε νοσοκομείο και, φυσικά, δεν είναι λύση να μένουν κλεισμένα στα σπίτια τους, χωρίς καμία ουσιαστική επιστημονική βοήθεια. Αν κλείσουν τέτοια ιδρύματα, το στίγμα θα είναι ανεξίτηλο, ακόμη και για ένα υπό χρεοκοπία κράτος.

Την ώρα που η σειρά του κύριου Κυριάκου έχει υποστείλει την σημαία και γυροφέρνει στα καφενεία, ο ίδιος, μόνος του, γυροφέρνει την πιάτσα με τις φρέσκες "ΕΙΔΗΣΕΙΣ" του.

Νάσαι καλά και να ξέρεις πως σε διαβάζουμε αν και διαφωνούμε σε πολλά, και αν δεν σε βρούμε στον δρόμο όπως σήμερα, τις "ΕΙΔΗΣΕΙΣ" σου θα τις ξετρυπώσουμε από το γωνιακό περίπτερο.

Διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Μεσοπρόθεσμος αποκεφαλισμός ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ κλπ.

Μπορούμε να πτωχεύσουμε και χωρίς ξεπούλημα, αφού αν ξεπουλήσουμε σίγουρα θα πτωχεύσουμε

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ 

Διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Οι εργαζόμενοι έδωσαν το παρών στη μεγαλειώδη συγκέντρωση όλου του λαού και απάντησαν τεκμηριωμένα στις (πονηρές) ερωτήσεις των ξένων Μ.Μ.Ε.

Σαν εργαζόμενοι σε μια μεγάλη ΔΕΚΟ, όπου το νερό ως δώρο της φύσης - κοινωνικό αγαθό, βαφτίζεται ΠΡΟΙΟΝ και ξεπουλιέται στις ανυπόμονες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες Γερμανικών και Γαλλικών συμφερόντων, ήταν αναμενόμενο να δεχτούμε πολλές ερωτήσεις από τα ξένα δίκτυα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας της ΕΥΔΑΠ κ. Δημούδης, καλά ενημερωμένος, όπως θα δείτε  και στο σχετικό video, τοποθετήθηκε με σαφήνεια και ωριμότητα στις δύσκολες ερωτήσεις του ανταποκριτή της D.W.
Η συνέχεια έγινε με τον ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας Umanite,

 Στη φωτογραφία με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μηχανικών της ΔΕΗ κ. Παπαδόπουλο.
 Στη φωτογραφία με τον ανταποκριτή της D.W. ο οποίος με ερώτησε  για το πως βλέπω ως εργαζόμενος της ΕΥΔΑΠ, την εξελισσόμενη διαδικασία πώλησής της.

Του έκανα μια απλή σύγκριση λέγοντάς του πως, αν το φράγμα του Μαραθώνα, το οποίο είναι το μοναδικό τεχνικό έργο στον κόσμο που έχει επενδυθεί με το ίδιο μάρμαρο που έχει κτισθεί ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη, έχει την αξία πώλησης με την οποία θέλουν να πωλήσουν όλη την εταιρεία, μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει η έννοια ξεπούλημα.
 Ο ανταποκριτής της  Γαλλικής Oumanite, ζητούσε επίμονα να πληροφορηθεί τον μισθό ενός υπαλλήλου της εταιρείας μας. Του εξήγησα πως έχω συνεργαστεί με αρκετούς συναδέλφους από γαλλικές εταιρείες και πως ο μισθός ενός αντίστοιχου συναδέλφου υπερβαίνει κατά πολύ τον μισθό ενός έλληνα μηχανικού σε ΔΕΚΟ η οποία είναι και  θα συνεχίσει, αν την αφήσουν, να είναι επικερδής.  Αυτό τον εξέπληξε, γιατί είχε την εντύπωση πως έχουν βγει στο σφυρί όλες οι υπερχρεωμένες εταιρείες.

Η πολιορκία, για πρώτη φορά, ήταν συνεχής και οριακά θα μπορούσες να πεις και αδιάκριτη γιατί οι ξένες κάμερες προσπαθούσαν να πλησιάσουν ακόμα και τα πηγαδάκια με τις συζητήσεις που εξελίσσονταν σε χαμηλούς τόνους.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε εμείς οι εργαζόμενοι πως ΜΟΝΟ όλοι μαζί
Μπορούμε να στηρίξουμε τις υποδομές μας ώστε να παραμείνουν σε ελληνικά χέρια
ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΝΟΙΞΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΕ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ στην πρώτη γραμμή.

Εργαζόμενοι της ΕΑΒ και της ΕΥΔΑΠ

Η μεγαλειώδης κατάληξη των εργαζομένων μπροστά στη Βουλή.
Κάποιοι βουλευτές, την ίδια ώρα, τόλμησαν και πήγαν στην ειρηνικά αποκλεισμένη  Βουλή για να σηκώσουν το χεράκι τους, ψηφίζοντας τα αντιλαικά μέτρα που ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ καταδίκαζε μέρες τώρα με  βροντώδη συμπαράταξη και παρουσία.

Είμαστε για άλλη μια φορά εκεί που μας καλούσε η συνείδησή μας και κανένα τοίχος και κομματικός μηχανισμός δεν θα  μπορούσε να μπει εμπόδιο σε όλή αυτή την ήρεμη και αποφασισμένη δύναμη.

ΟΧΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ
Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Γιατί δεν πρέπει να χαθεί η επιλογή της 2ης ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια




Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

5 Ιουνίου. Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Ειρηνική εισβολή στο λόφο Λεβίδη από εθελοντές και υπαλλήλους του Δήμου Παλλήνης.



Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Λόφος Λεβίδη. Ο εθελοντισμός έχει παράδοση στην Παλλήνη και για μια ακόμη φορά λειτούργησε στο συμμάζεμα ενός εγκαταλελειμμένου χώρου από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες του (γιατί είναι ιδιωτικός) αλλά και την Πολιτεία. 

Ο βαθμός εγκατάλειψης είναι  ανάλογος του αριθμού των υποσχέσεων που έχει δοθεί από όλους για την εξαγορά του και την απόδοση του χώρου στους κατοίκους της περιοχής.

Το μικρό video δείχνει αυτό ακριβώς. Αυτή η προσπάθεια, αν συνεχιστεί, θα αποδόσει γιατί πραγματικά ο όγκος των ξερών κλαδιών και το συνολικό αυμμάζεμα που έγινε είναι εντυπωσιακός. Και του χρόνου.







Διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ ΣΤΙΣ 20:30

 Εικόνες από την πρώτη συγκέντρωση των αγανακτισμένων συμπολιτών μας την Πέμπτη 2 Ιουνίου στην πλατεία του Αγ. Τρύφωνα. Η νεολαία μίλησε ηχηρά με προσεχτικά λόγια και κυρίως κρυστάλλινα διατυπωμένες σκέψεις.

Το σύνθημα ΕΝΟΤΗΤΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ που βγήκε από τις μεγάλες συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα ακούστηκε και στην Παλλήνη και θα ξανακουστεί και τις επόμενες ημέρες , γιατί διατυπώνει με σαφήνεια αυτά που δεν σεβάστηκαν οι κρατούντες όταν έπρεπε !


Διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Με συνοπτικές διαδικασίες το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ....μετατρέπεται σε Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

Από μόνη της η είδηση αυτή αποτελεί σκάνδαλο. Ο επίσημος και μακράν καταξιωμένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα ορυκτού πλούτου θα μεταφέρει τις αρμοδιότητές του σε υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος,  απασχολώντας 403 άτομα και πόρους 30 εκ. ευρώ.

Το ΙΓΜΕ έχει εντοπίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των λιγνιτικών κοιτασμάτων που βρίσκονται κατανεμημένα σ’ όλη τη χώρα με βεβαιωμένα αποθέματα που ανέρχονται σε 7,5 δις. τόνους και αντιστοιχούν σε 1.000 και πλέον εκατ. τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου (ΤΙΠ). Από αυτά ένα ποσοστό γύρω στο 60%, η 4.600 τόνοι, κατατάσσεται στα υπαιθρίως απολήψιμα αποθέματα. Στα 7,5 δις. τόνους δεν υπολογίζονται τα αποθέματα μικρών ή μεγάλων κοιτασμάτων τύρφης, μεταξύ των οποίων και το τεράστιο κοίτασμα τύρφης και τυρφολιγνίτη των Φιλίππων με τα 4.300 εκατ. κυβικά μέτρα απόθεμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο την ηλεκτροπαραγωγή όσο και σε άλλες εξίσου ή περισσότερο αποδοτικές χρήσεις όπως η γεωργία.

Η εντυπωσιακή αύξηση των λιγνιτικών αποθεμάτων από 3.100 εκατομμύρια τόνους το 1974 σε 5.100 εκατομμύρια το 1984 και σε 7.500 εκατομμύρια τόνους σήμερα συνέβαλε στην αντίστοιχη αύξηση της συμμετοχής των εγχώριων λιγνιτών στην ηλεκτροπαραγωγή που από 36% το 1973 πήγε σε 54% το 1981 και έφθασε στο 64,2% σήμερα.

Μετά και τις εντατικές έρευνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) ιδιαίτερα στις δεκαετίες του 70’ και του 80’ τα γνωστά αποθέματα λιγνίτη επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, σε ποσοστά από 60%-70%, για 50 χρόνια περίπου ακόμη.


Η δραματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και η διαφαινόμενη διατήρηση της σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών, ιδιαίτερα μετά τις δραματικές επιπτώσεις που είχε στην ήδη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία. Ο λιγνίτης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την απάντηση της χώρας στην τρελή κούρσα των τιμών του πετρελαίου με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος.


Γιατί κάποιοι δεν θέλουν το ΙΓΜΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΟΛΟ αλλά το προτιμούν μια απλή Υπηρεσία κάπου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ; Μήπως γιατί κάποιοι ιδιώτες έχουν ήδη βρει τον τρόπο να πάρουν στα χέρια τους αυτό τον ρόλο αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα που δεν τους ανήκουν γιατί απλά ανήκουν σε όλους τους Έλληνες ;


Σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχει αντίστοιχο Ινστιτούτο με συγκεκριμένο ρόλο και παρουσία, αποτελεί δε τον θεσμοθετημένο Σύμβουλο της Πολιτείας. Εδώ ποιές ανάγκες εξυπηρετούνται που είναι υπεράνω του εθνικού συμφέροντος ;

Αιδώς Αργείοι !!!




Στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης των προσφερομένων υπηρεσιών προς κάθε ενδιαφερόμενο, δρομολογήθηκε η διαδικασία δημιουργίας και λειτουργίας συστήματος ηλεκτρονικής διάθεσης των διαθεσίμων γεωπληροφοριών σε κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη για ταχεία διάχυση της αποκτηθείσας γνώσης, αλλά και γρήγορη λήψη αποφάσεων (κυβερνητικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, υποψήφιοι επενδυτές, επιχειρήσεις του κλάδου, εκπαιδευόμενοι, κ.λ.π.). Οι εθνικές ψηφιακές βάσεις δεδομένων σε περιβάλλον G.I.S. στις θεματικές ενότητες ευθύνης του Ι.Γ.Μ.Ε. θα συμπεριλάβουν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα από την ιδρυσή του (π.χ. ψηφιακοί γεωλογικοί χάρτες, υπόγειοι υδροφορείς, ορυκτοί πόροι, γεωθερμικά πεδία, λιγνιτικά κοιτάσματα, αποθήκες CO2, κλπ.).

· Με την έρευνα του Ι.Γ.Μ.Ε. στον τομέα των υπόγειων νερών και τη συνεχή επαφή στελεχών του με τοπικούς παράγοντες, οι περιφερειακές διοικήσεις και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης υποστηρίζονται στην ορθολογική εκμετάλλευση και διαχείριση τοπικών υπόγειων υδατικών πόρων προς κάλυψη υδρευτικών, αρδευτικών και λοιπών χρήσεων νερού.

· Το Ι.Γ.Μ.Ε. παρενέβη με μικροσκοπικές παρατηρήσεις και αναγνωρίσεις ευστάθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές των Νομών Αχαΐας και Ηλείας, με τεχνικογεωλογικές εξετάσεις επικινδυνότητας ως προς την ευστάθεια των εδαφών στις πυρόπληκτες περιοχές όλων των νομών της Πελοποννήσου και των νομών Μαγνησίας, Αττικής και Κεφαλληνίας, με μελέτες επί των καταπτώσεων που συνέβησαν στις περιοχές του Κάστρου της Καβάλας, του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας και των περιοχών Καλυβίων, Υπάτης, Καλάμου, κ.α., με μελέτες επί των κατολισθητικών φαινομένων σε περιοχές των Νομών Κεφαλληνίας, Δωδεκανήσου, Ημαθίας, Ευρυτανίας κ.α. και, τέλος, με γνωματεύσεις επί των φαινομένων καθιζήσεων περιοχών των Νομού Ρεθύμνου, Περιφέρειας Θεσσαλίας και του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας. 


Με τις έρευνες και μελέτες του Ινστιτούτου εντοπίσθηκαν όλα τα γνωστά γεωθερμικά πεδία υψηλής και χαμηλής ενθαλπίας, που αξιοποιούνται σε σημαντικό βαθμό σε ιαματικές, γεωργικές και βιομηχανικές χρήσεις, ως ήπια μορφή περιβαλλοντικά ασφαλούς ενέργειας.



Σκοπός

Το Ι.Γ.Μ.Ε., με τη σημερινή του μορφή, ιδρύθηκε το 1976 και βασικός σκοπός του είναι η έρευνα και η μελέτη της γεωλογικής δομής της χώρας, ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών (πλην υδρογονανθράκων), η έρευνα και αξιοποίηση του υπόγειου υδατικού δυναμικού, η επικινδυνότητα από τις φυσικές καταστροφές, με στόχο πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι Ν.Π.Ι.Δ., εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και αποτελεί τον επίσημο Σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών.

Το ΙΓΜΕ άρχισε τη δραστηριότητά του ως ΙΓΕΥ το 1952, συνέχισε ως ΕΘΙΓΜΕ (1972-1976) και στη συνέχεια ως ΙΓΜΕ (1976 μέχρι σήμερα). Στην πολυετή πορεία του στον Τομέα των Γεωεπιστημών εστίασε τη δραστηριότητά του στη συμβολή για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από την αξιοποίηση των ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών, των υδατικών πόρων και γενικότερα των φυσικών πόρων, με φροντίδα για το περιβάλλον.

Μετά από μια δραστηριότητα 50 και πλέον ετών, το Ι.Γ.Μ.Ε., ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, έχει εισέλθει σε μια νέα φάση δημιουργικής ανασυγκρότησης που στοχεύει στην αποτελεσματικότερη εκτέλεση του ερευνητικού του έργου και τη βελτιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Προς αυτή την κατεύθυνση και βάσει του Ιδρυτικού του Νόμου, το Ι.Γ.Μ.Ε. :
1. Εκτελεί χρέη Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, σκοπός της οποίας είναι η αποτύπωση - καταγραφή και τελικά η γνώση της βασικής γεωλογικής δομής της χώρας, με χαρτογραφήσεις, γεωχημεία, γεωφυσική, τηλεπισκόπηση, βάσεις γεωεπιστημονικών δεδομένων κ.α.
2. Γνωμοδοτεί όσον αφορά τον έλεγχο και τη λειτουργία μεταλλείων, τη διαχείριση των γεωθερμικών πεδίων και ιαματικών φυσικών πόρων όπως και για την αδειοδότηση των εμφιαλωμένων νερών..
3.Αναδεικνύει και αξιολογεί τους ορυκτούς φυσικούς πόρους (κοιτάσματα - πετρώματα) της χώρας.
4. Συμβάλλει στον εντοπισμό και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας με την εκτέλεση μελετών και έργων υδρογεωλογίας.
5. Ερευνά, εντοπίζει, μελετά, αξιολογεί και συμβάλλει στην αξιοποίηση των εγχώριων γεωθερμικών πεδίων και γενικότερα των ενεργειακών πρώτων υλών.
6. Εκπονεί μελέτες για την επίλυση γεωτεχνικών προβλημάτων και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων (κατολισθήσεων, σεισμών κ.α.), καθώς και για την κατάλληλη διαχείριση του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται βιώσιμη ανάπτυξη.
7. Δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας εμπλουτισμού μεταλλευμάτων και οικονομοτεχνικής αξιολόγησης πετρωμάτων και ορυκτών.
Επίσης στο Ινστιτούτο λειτουργούν πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για:
  • τον εμπλουτισμό μεταλλευμάτων
  • χημικές αναλύσεις πετρωμάτων- μεταλλευμάτων- νερών και τον έλεγχο της ποιότητας των εμφιαλωμένων νερών
  • ορυκτολογικούς- πετρολογικούς προσδιορισμούς
  •  παλαιοντολογικούς προσδιορισμούς
  • δοκιμές εδαφομηχανικής - βραχομηχανικής
  • τον έλεγχο της ποιότητας μαρμάρων και διακοσμητικών πετρωμάτων.
  • Προσδιορισμό ραδονίου και ραδίου στα νερά
  • Ιχνηθετήσεις των κοινών νερών και γεωθερμικών ρευστών
Διαβάστε περισσότερα »