Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Πάσχα στη Παλλήνη του...πάλαι ποτέ.


«... Γενομένου του ασπασμού, ήρξατο ή λειτουργία μέχρι της 2ας ώρας προς όρθρον. Ότε ελάβομεν το αντίδωρον και εξηρχόμεθα εκ του ναού, άλλο γνήσιον ελληνικόν έθιμον εφείλκυσε την προσοχήν μου περί την θύραν της εκκλησίας.


Εις των χωρικών, όστις εκτελεί χρέη επιτρόπου εν τω παρεκκλησίω, διένειμεν εις τους εξερχόμενους ωά κόκκινα, προσφωνών ενί εκάστω το Χριστός Ανέστη. Έλαβον το δοθέν μοι ωόν και εγκαρδίως ηυχήθην εις τον αγαθόν χωρικόν παν καταθύμιον.

Τότε έκαστος των χωρικών, φέρων ανημμένην την λαμπάδα, απήλθε οίκαδε. Το κατ' εμέ, αφού επεσκέφθην δια βραχέων τον φιλόξενον χωρικόν κυρ-Γιάννην, μετέβην εις το μικρόν μαγαζίον του χωριού και απήλαυσα επί μακρόν χρόνον την ηδονήν της συνδιαλέξεως μετά των χωρικών, ανθρώπων με ανοικτήν καρδίαν.

Εις εκ αυτών είχε φέρει εκ της οικίας του σούπαν και βραστόν, τυρόν και αυγά κόκκινα, και εγεύθημεν ομού το πασχάλιον. Εν τω μεταξύ είχεν αρχίσει να γλυκοχαράζει και επειδή δεν ενύσταζον, εσκέφθην, ότι το καλλίτερον ήτο να περιμείνω την ανατολήν του η­λίου και την διάβασιν της αμαξοστοιχίας του σιδηρόδρομου Λαυρίου.

Παρήλθον δε ανεπαισθήτως αι ώραι εν τω μέσω της φαιδράς συνδιαλέξεως, του Χριστός Ανέστη, της συγκρούσεως των ποτηριών, της μαρμαρυγής του ρητινίτου και του εαρινού των στρουθίων κελαδήματος.

Μεταβαίνων εις τον σταθμόν, μίαν ώρα μετά την ανατολή του ηλίου, συνήντησα δύο ή τρεις ομίλους εορταζόντων, και οι οβελοί των αμνών περιστρέφοντο ήδη επί του πυρός...»

Αλ. Παπαδιαμάντης: «Ο επιτάφιος και η ανάστασις, εις τα χωρία»


ΠΗΓΗ : ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ
Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ανάσταση στις ελπίδες όλων

Η επερχόμενη Ανάσταση να ευοδώσει τις προσδοκίες όλων μας και να φέρει την πολυπόθητη ανάταση και Ανάσταση της χώρας μας.

Διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Όσο υπάρχουν Άνθρωποι...

Και να που τώρα βρίσκομαι σταματημένος στην άκρη του δρόμου, κάνοντας σινιάλο για βοήθεια από τους περαστικούς οδηγούς.

Παρατηρώ τις αντιδράσεις τους χωρίς να επηρεάζομαι. Άλλοι με προσπερνάνε ρίχνοντας μια βιαστική ματιά, άλλοι δεν κoiτάζουν καθόλου, έχοντας το νου τους στον διάλογο μέσω του κινητού τους που είναι κολλημένο πάνω στο αυτί. 

Η ξαφνική άνοδος της  θερμοκρασίας που έδειξε ο δείκτης στο καντράν του αυτοκινήτου, μας ακινητοποίησε, δύο ενήλικους, δύο ανήλικους και ένα τετράποδο στην άκρη ενός επαρχιακού δρόμου.

Το κοντινότερο βενζινάδικο δεν μπορούσες να το φθάσεις με τα πόδια σε λιγότερο από μισή ώρα ενώ νύχτωνε και με δύο παιδιά στο αυτοκίνητο δεν το ρισκάρεις.

Οδική βοήθεια δεν έχεις ; να μια καλή ερώτηση. Έχω, αλλά σε περίπτωση ατυχήματος, γιατί διαφορετικά, το ασφάλιστρο κάνει ένα πολύ ωραίο διαγραμματικό πικ που δεν το αποτολμάς να το πληρώσεις στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς.

Νάτος, κάποιος με μια κλούβα δείχνει ότι  μειώνει ταχύτητα και σταματάει απέναντί μου. 

 - Ξέρετε αν υπάρχει εδώ κοντά βενζινάδικο γιατί μάλλον υπάρχει κάποια διαρροή λαδιών. 

-Ναι μου απαντάει αλλά δεν μπορώ να γυρίσω πίσω επειδή είμαι βιαστικός.

- Τον ευχαρίστησα και συνέχισα τις προσπάθειες για τον επόμενο οδηγό που θα μπορούσε να μας βοηθήσει.

Ξανά η παρέλαση μπροστά μου από βιαστικούς και ανέκφραστους οδηγούς,  κάποιοι με κoiτάζουν μέσα από τα φιμέ τζάμια του αυτοκινήτου τους και το μόνο που με αφήνουν να δω είναι πάλι ο εαυτός μου που καθρεπτίζεται στιγμιαία και χάνεται με το πέρασμα τους από μπροστά μου. Σκέπτομαι πως αυτούς τους οδηγούς ούτε και με ακτινογραφία δεν μπορείς να μαντέψεις πώς σε βλέπουν.

Οι δύο δεσποινίδες το έχουν ρίξει στο τραγούδι και το διασκεδάζουν τουλάχιστον, χωρίς να πολυνοιάζονται για τα όσα συμβαίνουν γύρω τους. 

Πιο χαλαρή απ' όλους είναι η μικρή σκυλίτσα που χουζουρεύει στην αγκαλιά της μιας δεσποινίδας.

Ξαφνικά βλέπω από την δική μας πλευρά κάποιο γνωστό αυτοκίνητο να μας πλησιάζει και σταματάει μπροστά μας. Το αναγνώρισα το αυτοκίνητο. Ήταν ο οδηγός της κλούβας που ήταν βιαστικός και έφυγε πριν μισή ώρα.

Τι σε έκανε και γύρισες, τον ερώτησα μόλις πλησίασε. Η συνείδησή μου μου απάντησε χωρίς να δείχνει να το σκέφτεται. Φεύγοντας, συνέχισε,  κατάλαβα ότι δεν ήταν σωστό που άφησα αβοήθητη μια οικογένεια στην μέση του πουθενά και πως δεν θα ήθελα να βρεθώ στην θέση σου και να με αφήσεις χωρίς βοήθεια.
Μέσα μου αισθάνθηκα πολύ πλούσιος αυτή τη στιγμή. Σε δέκα λεπτά είχε λυθεί το πρόβλημα και τον ευχαρίστησα από καρδιάς για την βοήθεια που μας παρείχε.

Αλήθεια τόσο σπουδαίο ήταν αυτό το θέμα που ασχολήθηκα τόσο αναλυτικά μαζί του ;

Για μένα, ναι.  Όσο υπάρχουν Άνθρωποι θα πρέπει να ελπίζουμε και να προσπαθούμε να τους ανακαλύπτουμε. Από το παζλ της ανθρώπινης συμπεριφοράς θα πρέπει με επιμονή και υπομονή να ανακαλύψουμε την θέση των κομματιών που θα μας δώσουν ώθηση σαν κοινωνία να πάμε πιο μπροστά. 

Τώρα χρειαζόμαστε πιο πολύ από ποτέ αυτές τις επιστροφές της συνείδησης στη σωστή κατεύθυνση. 

Όσο υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε αδυναμία θα υπάρχουν συνάνθρωποι που θα σπεύδουν.

Και τα φιμέ τζάμια ; Τα κολλημένα κινητά ;   

- Παρατηρείστε τις αντιδράσεις τους χωρίς να επηρεάζεστε. Αυτοί πάντα υπήρχαν και ανάλογα με τις ιστορικές συγκυρίες είχαν και διάφορα ονόματα.
- Δεν επικράτησαν  ποτέ μέχρι τώρα, απλά έχουν γίνει πολλοί !
Διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

«Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε Κρίση: στο Δρόμο για τη Νέα Οδηγία Πλαίσιο». Σάββατο 9 Απριλίου 2011, στις 11:00, στο εκθεσιακό κέντρο EXPO Athens - ΑΝΘΟΥΣΑ

Στο στρογγυλό τραπέζι θα γίνουν πεντάλεπτες εισηγήσεις από τους εκπροσώπους του πάνελ και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση. Στην εκδήλωση έχουν προσκαλεστεί εκπρόσωποι των σημαντικότερων φορέων που απασχολούν τον χώρο της διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ, ο Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος Βουλής, ο Υπεύθυνος Τομέα Περιβάλλοντος της ΝΔ, και εκπρόσωποι του ΕΟΕΔΣΠΑΠ, του ΤΕΕ, του ΠΑΣΕΠΠΕ, του ΣΕΓΜ, του ΣΕΒΙΑΝ, της ΣΥΝΕΡΓEΙΑ, και της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Συμμετέχοντες στο Στρογγυλό τραπέζι: 

Συντονιστής: Κωνσταντίνος Αραβώσης, Πρόεδρος ΕΕΔΣΑ
-          Άρης Αλεξόπουλος*, Γεν. Γραμματέας Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ
-          Κώστας Καρτάλης*, Βουλευτής, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος Βουλής
-          Κυριάκος Μητσοτάκης*, Βουλευτής, Υπεύθυνος Τομέα Περιβάλλοντος της ΝΔ
-          Κάτια Λαζαρίδη, Πρόεδρος ΕΟΕΔΣΑΠ
-          Χρήστος Τσομπανίδης, Αντιπρόεδρος ΕΕΔΣΑ
-          Γιώργος Ηλιόπουλος, Πρόεδρος Τομέα Περιβάλλοντος (ΤΕΕ)
-          Χρήστος Δρακόπουλος, Πρόεδρος ΠΑΣΕΠΠΕ
-          Αθανάσιος Κατρής*, Πρόεδρος ΣΕΒΙΑΝ
-          Στράτος Καλογήρου, Πρόεδρος ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ
-          Ανδρέας Λουκάτος, Γενικός Γραμματέας Ελληνικών Γραφείων Μελετών
-          Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης
Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού. Τι ισχύει στην Ελλάδα και άλλες χώρες.

Στο μέλλον όλο και περισσότερο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί νερό το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία σε μονάδες βιολογικού καθαρισμού πόλεων ή και βιομηχανιών μέσω της προώθησης διπλών δικτύων ύδρευσης παροχής νερού. Δηλαδή ενός δικτύου με καθαρό, υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό κι ένα παράλληλο δίκτυο με χαμηλότερης ποιότητας νερού.



Η αξιοποίηση του παραγόμενου νερού στην Ψυττάλεια.

Με το έργο αυτό, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, το βιολογικά καθαρό νερό της Ψυτάλλειας, θα επιστρέφει και θα αποδίδεται για χρήση καταρχήν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και στη συνέχεια στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο.
Ωφελούμενοι θα είναι:
• Το «υποβαθμισμένο περιβάλλον» του Πειραιά.
• Οι Δήμοι που μπορούν να το χρησιμοποιούν για πότισμα του πράσινου, των γηπέδων, των νεκροταφείων, των δενδροστοιχιών και πλατειών.
• Η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα και οι βιομηχανίες της περιοχής.
• Ο Ο.Λ.Π.
• Οι περιβαλλοντικοί σύνδεσμοι και οι οργανώσεις τους για την άρδευση του όρους Αιγάλεω.
 
Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση νερών, που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μονάδες βιολογικού καθαρισμού πόλεων ή και βιομηχανιών αναμένεται να χρησιμοποιηθούν όλο και περισσότερο στο μέλλον, κυρίως μέσω της προώθησης διπλών δικτύων ύδρευσης παροχής νερού: ενός δικτύου με καθαρό, υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό κι ένα παράλληλο δίκτυο με χαμηλότερης ποιότητας νερό, που προέρχεται από την επεξεργασία λυμάτων και τη συλλογή βρόχινου νερού. Το δεύτερο δίκτυο χρησιμοποιείται για την κάλυψη αναγκών πλυσίματος βεραντών και οχημάτων, ποτίσματος πάρκων και κήπων, χρήσης στα καζανάκια και στις τουαλέτες κι ακόμη στα πλυντήρια αυτοκινήτων κι αλλού.

Επίσης, σε πολλές περιοχές ενισχύεται και προωθείται η επιτόπου, σε επίπεδο κατοικίας, επαναχρησιμοποίηση του νερού από το νεροχύτη, την μπανιέρα και το νιπτήρα για χρήση στην λεκάνη της τουαλέτας, αντί για το καθαρό πόσιμο νερό, που χρησιμοποιείται σήμερα.

Η ανακύκλωση νερού, μολονότι είναι σήμερα περιορισμένη, αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, εξαιτίας της μείωσης των βροχοπτώσεων, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του παγκόσμιου κλίματος. Στη Βόρεια Ευρώπη, αντιθέτως, τέτοιου είδους προγράμματα στοχεύουν πρωτίστως στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς πρόβλημα υδατικών αποθεμάτων δεν υφίσταται σε γενικές γραμμές μέχρι σήμερα.

Στο θέμα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης του νερού δεν υπάρχουν ενιαίες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ακόμα. Σε μερικές μάλιστα χώρες, μολονότι τέτοια προγράμματα εφαρμόζονται, δεν υπάρχει καν σχετικό εθνικό θεσμικό πλαίσιο.


Γαλλία


Στη Γαλλία, εδώ κι ένα περίπου αιώνα, τα χρησιμοποιημένα νερά της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται στην άρδευση των καλλιεργειών των γύρω περιοχών. Η διαδικασία αυτή ήταν η μοναδική διαχείριση των χρησιμοποιημένων υδάτων της περιοχής ως το 1940. Στο προσεχές μέλλον, η διαδικασία αυτή αναμένεται να διακοπεί. Ωστόσο, σε άλλες περιοχές της Γαλλίας, 3000 εκτάρια αρδεύονται ήδη με ανακυκλωμένα νερά. Εθνικές προδιαγραφές σχετικά με την ποιότητα του ανακυκλωμένου νερού υπάρχουν από το 1991 και συμπληρώθηκαν το 1996.
 

Ιταλία

Στην Ιταλία σήμερα αρδεύονται με επεξεργασμένα υγρά απόβλητα 4000 εκτάρια, ενώ απροσδιόριστες είναι οι εκτάσεις στη Νότιο Ιταλία, που αρδεύονται με μη επεξεργασμένα ανακυκλωμένα νερά. Η επεξεργασία βασίζεται στις γενικές προδιαγραφές, που προβλέπει η ιταλική νομοθεσία για την ποιότητα των υδάτων.
 

Ισπανία

Επεξεργασμένο ανακυκλωμένο νερό χρησιμοποιείται σε πολλές περιοχές της Ισπανίας σε τέσσερις μορφές χρήσεων: πότισμα εγκαταστάσεων γκολφ, άρδευση καλλιεργειών, ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα των παράκτιων περιοχών για την αποφυγή της εισδοχής θαλασσινού νερού σε αυτόν ή και την αύξηση της ροής των ποταμών, προκειμένου να προστατευτούν τα παραποτάμια οικοσυστήματα. Εθνικές προδιαγραφές δεν υπάρχουν, ωστόσο τρεις τοπικές κυβερνήσεις, η Ανδαλουσία, οι Βαλεαρίδες και η Καταλονία έχουν θεσπίσει προδιαγραφές.
 

Βέλγιο

Στο Βέλγιο υφίσταται επεξεργασία και ανακυκλώνεται το 38% των χρησιμοποιημένων νερών, για να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανικές δραστηριότητες. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται το ποσοστό επεξεργασίας των χρησιμοποιημένων υδάτων να ανέλθει στο 60%. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται εθνικές προδιαγραφές.

 
Πορτογαλία

Η ετήσια ποσότητα χρησιμοποιημένων νερών, που υφίστανται επεξεργασία ανέρχεται σε 580 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αντιστοιχεί στο 10% των αναγκών σε νερό για άρδευση μια χρονιά με πολύ μικρή ποσότητα βροχοπτώσεων.
 

Ολλανδία

Η ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου νερού είναι περιορισμένη. Το ανακυκλωμένο νερό χρησιμοποιείται συνήθως, είτε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είτε διοχετεύεται στο έδαφος για την αποτροπή εισόδου θαλασσινού νερού στον υδροφόρο ορίζοντα.
 

Ηνωμένο Βασίλειο

Η επεξεργασία και ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων νερών είναι περιορισμένη. Το ανακυκλωμένο νερό χρησιμοποιείται, κυρίως, για τη διατήρηση της στάθμης των ποταμών και την προστασία των οικοσυστημάτων τους. Επίσης, χρησιμοποιείται για το πότισμα γηπέδων γκολφ και πάρκων ή για το πλύσιμο αυτοκινήτων.

 
Αυστρία

Η ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων νερών, λόγω της αφθονίας νερού υψηλής ποιότητας, περιορίζεται σε ορισμένους εξαιρετικά υδροβόρους τομείς της βιομηχανίας (π.χ. χαρτοβιομηχανίες, βιομηχανίες ζάχαρης), στους οποίους η νομοθεσία απαγορεύει την απεριόριστη κατανάλωση πόσιμου νερού. 

 
Γερμανία

Η ανακύκλωση χρησιμοποιημένων νερών γίνεται, μόνο, όπου προκύπτουν λόγοι προστασίας του περιβάλλοντος.

 
Κύπρος

Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα νερού. Η εξοικονόμηση νερού μέσω της συλλογής και επαναχρησιμοποίησης νερού από βιολογικούς καθαρισμούς, αλλά και της επαναχρησιμοποίησης χρησιμοποιημένου νερού οικιακής χρήσης είναι μέρος της πολιτικής για την εξασφάλιση του πολύτιμου αυτού αγαθού. Πρόσφατα, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ενθάρρυνσης της συλλογής νερού, κυρίως, από το νιπτήρα, το ντους και το νεροχύτη για την αξιοποίησή του στην τουαλέτα (αντί για πόσιμο νερό που χρησιμοποιείται σήμερα στα καζανάκια). Η δημιουργία σχετικών υποδομών επιδοτείται με το ποσό των 400 κυπριακών λιρών.


ΠΗΓΗ : ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Διαβάστε περισσότερα »