Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την παιδική φτώχεια.

«Τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύονται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του»
 Άρθρο 32, Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
 Παιδιά στο δρόμο, θύματα του trafficking, οικογένειες που αδυνατούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την παιδική φτώχεια, με ποσοστό 22%, μετά τη Ρουμανία (32%), τη Βουλγαρία (30%) και την Ιταλία (26%), όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 19%. Η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παιδιά να ζουν υπό συνθήκες φτώχειας.


1 στους 4 ανηλίκους σε νοικοκυριά με προβλήματα φτώχειας

Το 23,3% του συνόλου των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών, δηλαδή περίπου 449.000 ανήλικοι, ζουν στην Ελλάδα υπό συνθήκες φτώχειας σύμφωνα με την έρευνα «Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2010» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Από αυτά, το 52% είναι αγόρια και το 48% κορίτσια, με την τάση που καταγράφεται να είναι ανοδική.
Από την έρευνα προκύπτει ότι η παιδική φτώχεια είναι αντιστρόφως ανάλογη με την πληθυσμιακή πυκνότητα της περιοχής όπου ζει το παιδί. Συγκεκριμένα, το 16,2% των παιδιών που ζουν στις πυκνοκατοικημένες περιοχές διαβιούν σε νοικοκυριά με προβλήματα φτώχειας, το ποσοστό ανεβαίνει στο 17,9% για τα παιδιά που ζουν στις περιοχές ενδιάμεσης πυκνότητας και στο 31% για τα παιδιά που ζουν σε αραιοκατοικημένες περιοχές.
Ακόμα, οι επιπτώσεις της οικονομικής δυσχέρειας είναι εντονότερες όσο αυξάνεται η ηλικία του παιδιού, με την ομάδα 12-17 ετών να αντιμετωπίζει τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο αριθμός των φτωχών παιδιών παρουσιάζει αύξηση, παρότι τα ελληνικά νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά μειώθηκαν δραματικά.
Ωστόσο, η Κατερίνα Πούτου, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και ιδρυτικό μέλος της «Άρσις», τονίζει στο tvxs ότι τα παιδιά που ζουν σε φτώχεια στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα. «Εδώ και μία πενταετία περίπου είναι καταγεγραμμένος ένας πληθυσμός 450.000 παιδιών από 0-17 που ζουν σε φτώχεια στην Ελλάδα. Στην τριετία που έχει μεσολαβήσει από το 2007 που είναι τα τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία και δημοσιοποιήσημα από την ευρωπαϊκή έρευνα των νοικοκυριών και από το ΕΚΚΕ, εικάζουμε ότι αυτό το νούμερο έχει φτάσει γύρω στα 550.000 με 600.000», αναφέρει.
«Στην Ελλάδα υπάρχει και μία ιδιαιτερότητα. Έχει φανεί από έρευνα ότι οι διάφορες κοινωνικές πολιτικές οι οποίες ασκούνται δεν έχουν το όφελος το οποίο θα προσδοκούσε κανείς, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προς εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Φαίνεται, δηλαδή, ότι υπάρχει μία διάχυση των κοινωνικών βοηθημάτων προς ευρύτερα στρώματα, και όχι πάντα προς αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα γενικά της κοινωνικής προστασίας», συμπληρώνει από την πλευρά του ο Ηλίας Λυμπέρης, γενικός διευθυντής της Unicef στην Ελλάδα.
Η φτώχεια οδηγεί τις οικογένειες στα Παιδικά Χωριά SOS

Οικογένειες που δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους απευθύνονται στα Παιδικά Χωριά SOS. Δεν είναι καινούριο φαινόμενο, αυτό όμως που έχει αλλάξει τον τελευταίο ενάμιση περίπου χρόνο είναι ότι το 70% των αιτημάτων αφορούν φτώχεια και το 30% περιστατικά κακοποίησης, χρήσης ναρκωτικών κ.ά.,
«Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου οι βασικές αιτίες παραπομπών σε εμάς εμπεριείχαν το στοιχείο της φτώχειας βέβαια αλλά δεν ήταν το κυρίαρχο», εξηγεί στο tvxs ο Στέργιος Σιφνιός, Διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας Παιδικών Χωρίων SOS Ελλάδας. Παλιότερα, οι αιτήσεις λόγω δύσκολης οικονομικής κατάστασης δεν έφταναν ούτε στο 50%. Ο κ. Σιφνιός τονίζει ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στην ενίσχυση της οικογένειας, καθώς είναι ενάντια στα δικαιώματα του παιδιού να χάνει την οικογένειά του, αν το μόνο πρόβλημα είναι η φτώχεια.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι πέρα από την κρίση, και η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης πλήττει οργανισμούς σαν τα Παιδικά Χωριά SOS. Το καινούριο φορολογικό νομοσχέδιο που καταργεί τις εκπτώσεις στις δωρεές εξαιρώντας όμως τα πολιτιστικά ιδρύματα, κάνει μεγάλη ζημιά σε οργανισμούς σαν τα Παιδικά Χωριά SOS, που στηρίζονται στις δωρεές και στις χορηγίες ιδιωτών, προσθέτει, τονίζοντας πως η κατάσταση αυτή είναι εις βάρος των δικαιωμάτων του παιδιού και γίνεται όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση των φορέων, ενώ οι φορείς του δημοσίου, τα κέντρα μέριμνας παιδιού κλπ, τείνουν να εξαφανιστούν.
40.000 γυναίκες και παιδιά θύματα του trafficking ετησίως

Περίπου 40.000 γυναίκες και παιδιά πέφτουν ετησίως θύματα trafficking και εξωθούνται στην πορνεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς δικτύου οργανώσεων ECPAT International, που δραστηριοποιείται σε 75 χώρες καταπολεμώντας την εμπορία παιδιών. Όπως αναφέρει η ECPAT, το σύγχρονο δουλεμπόριο αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο διεθνές έγκλημα μετά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την εμπορία όπλων.
Από το 2003 έως το 2007 στην Ελλάδα μόνο συνελήφθησαν 1.100 άτομα για trafficking, ενώ εντοπίστηκαν μόλις 24 παιδιά-θύματα του σύγχρονου αυτού δουλεμπόριου. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα, μόνο 100 με 200 γυναίκες και παιδιά αναγνωρίζονται κάθε χρόνο ως θύματα εμπορίας.
«Η χώρα μας είναι ένα σταυροδρόμι διακίνησης ανθρώπων», τονίζει στο tvxs ο Ηλίας Λυμπέρης. «Δηλαδή, περνάει ένα ρεύμα προσφυγικό από την Αφρική αλλά και από τη νοτιοανατολική Ασία δια της Ελλάδος, προσδοκώντας να περάσει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά και από την ανατολική Ευρώπη έχουμε τέτοια φαινόμενα που έρχονται κατευθείαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «καθημερινά υπάρχουν αρκετές δεκάδες ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, τις περισσότερες φορές παράνομα, και κάποιοι από αυτούς διακινούμενοι από εμπόρους, κατευθυνόμενοι κυρίως από τη νοτιοανατολική Ασία μέσω της Τουρκίας».
Όπως αναφέρει η έκθεση της ECPAT τα παιδιά απομακρύνονται από το σπίτι τους και στρατολογούνται δια της βίας ή της εξαπάτησης ή πωλούνται απευθείας από τους γονείς και τους οικείους τους στους εμπόρους.
«Παλαιότερα παρατηρούσαμε μία μεγάλη γραμμή διακίνησης από την Αλβανία που φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια και κυρίως να μην έχουμε τη διακίνηση μέσω τρίτου αλλά οικογένειες σε πάρα πολύ μεγάλη φτώχεια. Μία προσδοκία επιβίωσης των γονέων μέσα από την εργασία των παιδιών», αναφέρει η Κατερίνα Πούτου.

Παιδιά στο δρόμο

Παλαιότερα υπήρχαν τα παιδιά στα φανάρια. «Τώρα το σύστημα της εκμετάλλευσης έχει αλλάξει. Έχει γίνει πιο πολύπλοκο και πιο φριχτό για τα παιδιά. Εκτός από την επαιτεία, που είναι πλέον στα μαγαζιά, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες κλπ όπου τα παιδιά μας «ενοχλούνε» λιγότερο από ότι μας «ενοχλούσαν» στα φανάρια, υπάρχει επίσης η εκμετάλλευση των παιδιών για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και η παιδική πορνεία», δηλώνει στο tvxs ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

«Τα τελευταία χρόνια είναι πιο πολλές οι κλήσεις και εμείς στηρίζουμε οικογένειες που έχουν προβλήματα επιβίωσης, γιατί δεν δικαιολογείται κάποιος που έχει τέτοια προβλήματα να βγάλει τα παιδιά του στο δρόμο και να τα εκμεταλλεύεται. Σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη φτώχεια, σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά πρέπει να λύνεται το πρόβλημα στην οικογένεια», προσθέτει, τονίζοντας πως πρέπει «να νοιαζόμαστε όταν βλέπουμε ένα παιδί στον δρόμο και είναι μόνο του ή το εκμεταλλεύονται γιατί το παιδί αυτό δεν πρέπει να είναι στον δρόμο. Για αυτό το λόγο κάποιοι τα λένε τα παιδιά του δρόμου, αλλά εμείς τα λέμε τα παιδιά στο δρόμο, γιατί δεν ανήκουν εκεί. Δεν ανήκουν στον δρόμο, εμείς οι μεγάλοι τα αφήνουμε να είναι εκεί».

 
Η «Άρσις», στο πλαίσιο ενός προγράμματος ενάντια στο Trafficking και την οικονομική εκμετάλλευση ανηλίκων από την Αλβανία που στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τα Τίρανα Αλβανίας, που υλοποίησε από το 2002 έως και το 2009, εντόπισε στη Θεσσαλονίκη 533 ανήλικους/ες και στην Αθήνα 203. Οι ανήλικοι δραστηριοποιούνταν σε κεντρικά σημεία της πόλης πουλώντας αντικείμενα ή παίζοντας μουσικά όργανα με τη συνοδεία μελών της οικογένειάς τους. Από αυτά τα παιδιά, 330 ήταν κορίτσια και 406 αγόρια ηλικίας 0-18 ετών, ενώ τα 395 παιδιά βρίσκονταν νόμιμα στην Ελλάδα με την οικογένειά τους.
Διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Στην πυλωτή του Πατεράκη.

Στην πυλωτή του Πατεράκη έγινε μια σπουδαία ανοιχτή συγκέντρωση στην οποία είχαν προσκληθεί ΟΛΟΙ.
 Είτε ήσουν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος είτε γείτονας που ήθελες να ακούσεις και να ερωτήσεις για πράγματα που μας αφορούν, το κλίμα ήταν ιδανικό. Το τσουχτερό κρύο δεν εμπόδισε τον κόσμο να ακούσει τις τοποθετήσεις και δεσμεύσεις του Υποψήφιου  Δημάρχου Παλλήνης κ. Αθ. Ζούτσου , ο οποίος τοποθετήθηκε με  απλό και κατανοητό τρόπο για τα περισσότερα θέματα που αφορούν στην περιοχή αλλά και στις απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα των συνδημοτών μας. 

 
Ο τρόπος λοιπόν που απευθύνθηκε ο κ. Ζούτσος ήταν αυτός που μίλησε περισσότερο στην καρδιά των φίλων που παρευρέθηκαν στην πυλωτή του Μιχάλη Πατεράκη. 
 


(To 2ο video από τμήμα της ομιλίας του κ. Ζούτσου στην εκδήλωση)




Διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Οταν η ψήφος έβγαινε στο σφυρί...Οι εκλογές όπως τις περιγράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στους «Χαλασοχώρηδες».


Ο Γιαννάκος ο Χαρτουλάριος είχεν εκφράσει την επιθυμίαν να μείνει κατά την ημέραν της εκλογής εν τω δήμω, ελπίζων να λάβει πλείονας ψήφους διά της παρουσίας του βασίζων την επιτυχίαν του επί της εν τω δήμω τούτω υπεροχής. Αλλ' ο Λάμπρος ο Βατούλας, προς ον μεγάλην έτρεφεν υπόληψιν ο Γιαννάκος ο Χαρτουλάριος, μεθ' όλας τας ραδιουργίας και διαβολάς, ας έβαλεν εις πράξιν προσπαθών να τον υποσκελίσει ο Μανόλης ο Πολύχρονος, ο Λάμπρος, λέγω, ο Βατούλας αντέστη λίαν επιμόνως και τον απέτρεψε, λέγων ότι, εκεί, εις την πρωτεύουσαν της επαρχίας, όπου είναι και οι περισσότεροι ψήφοι, ήτον αναγκαιοτέρα η παρουσία του, διά να μη τον ρίξουν κάτω ο Αβαρίδης και ο Καψιμαΐδης.

 Οσον απέβλεπε τα εδώ, αυτός, επιθέτων εις το στέρνον την χείρα, τον έπαιρνεν επάνω του. Από εδώ ήτο σίγουρος βουλευτής, του το έδιδεν εγγράφως· εκεί να κοιτάξει, πέρα εκεί, να μη τους φάνε, τα μάτια του τέσσερα. Ο Χαρτουλάριος επείσθη, δους τα πιστά εις τον Λάμπρον, και ανεχώρησε μετά των άλλων». Οι εκλογές όπως τις περιγράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στους «Χαλασοχώρηδες».

 Η ψυχολογία των ψηφοφόρων και των υποψηφίων σε εποχές που καθημερινά προβλήματα βασάνιζαν περισσότερο τους πολίτες. Αφίσες, ψηφοδέλτια, αφισοκολλητές, φυλλάδια, φωτογράφοι, συγκεντρωσιάρχες, εκλογολόγοι, στατιστικολόγοι συνθέτουν το σκηνικό. Συνθήματα, γραφικότητες, σατιρικά δίστιχα, το εκλογικό φολκλόρ υπήρχε και θα υπάρχει. «Ναι, έχουν και οι εκλογές τη δική τους λαογραφία. 

 Ψυχολογία του πλήθους, που ενώνεται και φατριάζει, υποστηρίζοντας με πολιτικό πάθος το πρόσωπο ή την ιδέα της προτίμήσης του, είναι φυσικό να οδηγεί σε ομαδικές εκδηλώσεις, σε κραυγές και σύμβολα, σε ενέργειες που έχουν σκοπό να προβάλουν το δικό τους θέμα και να πείσουν τον εαυτό τους και τους άλλους ότι αυτοί θα είναι οι νικητές», σημείωνε παλαιότερα ο αείμνηστος καθηγητής της Ελληνικής Λαογραφίας, Δημήτριος Σ. Λουκάτος. «Εν τη αγορά Ερμουπόλεως ενηργήθη πεισματώδης πλειοδοσία επί των ψήφων Μυκονίων εργατών δημοτών Μυκόνου. Την πρωΐαν της Τρίτης ήρξατο το άνοιγμα με δραχμάς 150 η ψήφος, έκλεισε δε το εσπέρας με δραχμάς 250. Η αγοραπωλησία των ψήφων δεν διέφερεν των εν τοις χρηματιστηρίοις αγοραπωλησιών των χρεογράφων. Τοσαύτη υπήρχε ζήτησις», τονίζει, από σημείωμα εφημερίδας της Ανδρου του 1883, η Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Στην Ανδρο, επίσης, στην ίδια εφημερίδα του 1879 διαβάζουμε: «Ο αλιεύς κ. Β. μεταβάς εις Α. κατά την ημέραν των εκλογών είδε τους υπό τον εκεί μεταβάντα ενωμοτάρχην κ. Σκεπ. τρεις στρατιώτας να διώκωσι διά τουφεκισμών 35 εκλογείς πορευομένους ίνα ψηφίσωσιν, ενώ έτεροι οπλοφόροι υπό τον Σ. Κ. ενεδρεύοντες εις υψηλάς θέσεις διά λιθοβολισμών διεσκόρπισαν πλείστους όσους πορευομένους επίσης, όπως δώσωσι την ψήφον των».


Υπάρχει εξήγηση για όλα τα παραπάνω. Ο λαϊκός άνθρωπος επινοεί νέα σύμβολα και δρώμενα και συμμετέχει ενεργά σε αυτό, με απώτερο σκοπό την παγίωση των δεσμών του με τον πολιτευόμενο. Παρατηρούνται έτσι στα εκλογικά δρώμενα αναλογίες με άλλες ομαδικές λαϊκές εκδηλώσεις, αποδεικνύοντας τη θαυμαστή ικανότητα του λαϊκού ανθρώπου να εναρμονίζει λειτουργικά σύμβολα εθίμων σε άλλα έθιμα, εντελώς ανόμοια μεταξύ τους ή να χρησιμοποιεί στοιχεία και δεξιότητες του πνευματικού του βίου.

 «Ο ποιητικός λόγος, για παράδειγμα, ήταν ένα άρρηκτα συνδεόμενο φαινόμενο με τα εκτυλισσόμενα, την περίοδο των εκλογών, δρώμενα», σημειώνει η Νικολέττα Περπατάρη, υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. «Τα προεκλογικά ή μετεκλογικά τραγούδια συγκαταλέγονται στα σατιρικά και εξέφραζαν τη σκωπτική διάθεση του λαού. Ηταν αυτοσχέδια, κατά βάσιν, δίστιχα και πολύστροφα ποιήματα ανώνυμων και επώνυμων λαϊκών στιχουργών, τα οποία απαγγέλλονταν ή τραγουδιόνταν από τους ποιητάρηδες αρχικά και τον λαό αργότερα, όταν υιοθετούνταν από αυτόν και γίνονταν πλέον κτήμα του, άλλοτε υμνητικά, με επαινετικό τρόπο, για τους προτιμώμενους πολιτευτές και άλλοτε περιπαικτικά σε βάρος των αντίπαλων πολιτευόμενων αλλά και των υποστηρικτών τους».
Ενδεικτικό είναι το δίστιχο των οπαδών της Δεξιάς, της οποίας έμβλημα ήταν η λέξη «ρέμα», που απευθυνόταν στο κόμμα του Κέντρου, με έμβλημα τα «άνθια»: «Τα "άνθια" εμαράθηκαν και πέφτουν ένα ένα / και περιμένουν τη βροχή, για να τα πάρ' το "ρέμα"». Αυτή η επινόηση των σκωπτικών ριμών κατά των αντιπάλων επέτεινε την εντύπωση της θεατρικότητας των εκδηλώσεων, οι οποίες λάμβαναν μέρος τις ημέρες των εκλογών, δίνοντας την αίσθηση ενός ιδιότυπου χαρακτήρα λαϊκού πανηγυριού.

Οι αντιπρόσωποι των κομμάτων, οι λεγόμενοι κομματάρχες, ήταν αυτοί που αναλάμβαναν την αναγγελία της άφιξης του πολιτευόμενου στον τόπο. Ο τρόπος διάδοσης της είδησης, που επιβαλλόταν να είναι πανηγυρικός, να εντυπωσιάσει, να αναθαρρήσει τα φρονήματα των οπαδών και να φοβίσει τους αντιπάλους, θύμιζε σε πολλά σημεία την παραδοσιακή μορφή του ντελάλη. «Με τη συνοδεία πλήθους κόσμου, ο κομματάρχης όφειλε να κάνει αισθητή την παρουσία του και να διαφημίσει με δυναμική τον ερχομό του υποψήφιου βουλευτή, υπό τον ήχο ρυθμικών συνθημάτων.

Απαραίτητο σύμβολο στο δρώμενο ήταν το μπαϊράκι, που ετοίμαζε και κρατούσε ο κομματάρχης, ένα τετράγωνο πανί, αδιακρίτως χρώματος, δεμένο στην επάνω άκρη ενός καλαμιού. Σε άλλο καλάμι, πίσω από το μπαϊράκι, το οποίο πάντοτε προπορευόταν, τοποθετούνταν στολισμένη γύρω γύρω με λουλούδια η φωτογραφία του πολιτευόμενου. Πότε λοιπόν η προαναγγέλλουσα τον ερχομό του υποψήφιου βουλευτή πομπή επευφημούνταν με χειροκροτήματα και πότε αποδοκιμαζόταν έντονα, με τα γιουχαΐσματα των αντιπάλων».

Στο καφενείο. Ο συνήθης τόπος για πολιτικές κουβέντες, το καφενείο, όπου εκφωνούνταν ο προεκλογικός λόγος, έφερε ανέκαθεν το «στίγμα» μιας κομματικής παράταξης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πελατεία του ανήκε αποκλειστικά σε αυτήν. «Απεναντίας, δεν έλειπαν από τους χώρους αυτούς οι αψιμαχίες, τα πειράγματα και τα αστεία», προσθέτει η Νικολέττα Περπατάρη. «Αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετά από αυτά τα καφενεία λειτουργούσαν μόνο στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, για λόγους οικονομικούς, καθώς τα οφέλη για τους ιδιοκτήτες από τα κεράσματα των υποψήφιων βουλευτών στους θαμώνες ήταν σημαντικά. Μετά την ομιλία στο καφενείο, ο πολιτευόμενος, σηκωμένος στους ώμους των οπαδών του ή πεζός, άρχιζε την περιοδεία του στα υπόλοιπα καφενεία, όπου συνεχίζονταν τα κεράσματα, με σκοπό την ανταπόδοση σε μορφή ψήφων, αλλά και σε σπίτια ομοϊδεατών ή και αναποφάσιστων.

Στον δρόμο, οι γυναίκες και τα κορίτσια, όπως ακριβώς συμβαίνει και κατά την τελετή στέψης των νεονύμφων, έρραιναν τον υποψήφιο βουλευτή με άνθη, για ανθηρή ζωή, ρύζι, ώστε να "ριζώσει" ο βουλευτής και κουφέτα, για να είναι γλυκός μαζί τους και άρα να ικανοποιεί τα αιτήματά τους για προσωπική εξυπηρέτηση. Εμφανέστατη γίνεται και εδώ η λαογραφική σημειολογία των ενεργειών, με όλες αυτές τις μαγικές τελετουργικές κινήσεις και τα πάμπολλα θεατρικά στοιχεία, ώστε να κάνουμε λόγο για ένα είδος αυτοσχέδιου λαϊκού θεάτρου. Πράγματι, η δράση, η συμμετοχή θεατών στη γιορτή, η ψυχαγωγία ως φυσικό επακόλουθο του πλούσιου θεάματος και του τελετουργικού, που πάντα γοητεύει, έδιναν την αίσθηση μιας θεατρικής παράστασης, με απρόβλεπτες συχνά εξελίξεις».

Στις μέρες μας τα πρώτα επινίκια ακούγονται μετά τα ντιμπέιτ σε Κλαυθμώνος και Σύνταγμα. Ακολουθούν ομιλίες νικητών και ηττημένων. Σήμερα που υπάρχουν τα ηλεκτρονικά μέσα, διότι παλαιότερα... «Τη βραδιά των εκλογών και μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων, στα σπίτια των κομματαρχών της νικητήριας παράταξης ετοιμάζονταν γεύματα και στηνόταν γλέντι, σε αντίθεση με τα σπίτια των ηττημένων -και κυρίως των δραστήριων μελών των κομμάτων-, όπου επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Μετά τα μεσάνυχτα μάλιστα, οι νικητές γύριζαν σε όλο το χωριό, αλαλάζοντας και χορεύοντας.

Στο τέλος κατέληγαν έξω από τα σπίτια φανατικών αντιπάλων, για τα καθιερωμένα πειράγματα των ηττημένων: χτυπούσαν όλη τη νύχτα τενεκέδες, κρεμούσαν στις εξώπορτες κεφαλές ψόφιων ζώων ή και ολόκληρα ψόφια ζώα, έβαφαν με μπογιά του νικητήριου χρώματος τα ζώα των αντιπάλων, έριχναν στις πόρτες ακαθαρσίες, έγραφαν σε αυτές πολιτικά συνθήματα ή ζωγράφιζαν το έμβλημα του κόμματός τους.

«Ηταν όλα αυτά έκτροπα, που ταλάνιζαν την ήσυχη ζωή του τόπου, μέσα όμως στα όρια του επιτρεπτού, λόγω του περιστασιακού χαρακτήρα των εκλογών αλλά και του κομματικού διπολισμού, που ανέκαθεν υπήρχε».

Απολαυστικό και ιδιαίτερα διδακτικό το άρθρο που αναδημοσεύουμε από την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" 3/10/2009, παραμονές εκλογών με θέμα :

(ΕΚΛΟΓΕΣ 2009. Από τους «Χαλασοχώρηδες» του Παπαδιαμάντη, στους κομματάρχες παλιότερων εποχών).
Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Μια ξεχωριστή εκδήλωση ήταν το 1ο MTB CIRCUIT ΓΕΡΑΚΑ και το ΒΙΚΕ EXPERT σε χωμάτινη πίστα.

Οι ποδηλατικές εκδηλώσεις "1ο MTB CIRCUIT ΓΕΡΑΚΑ και το ΒΙΚΕ EXPERT" που
διοργάνωσε ο ΔΗΜΟΣ ΓΕΡΑΚΑ, συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου. Γονείς με τα παιδιά τους απόλαυσαν το θέαμα αλλά και την συμμετοχή.
 
Η πίστα των αγώνων είναι πραγματικά πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα. Η διαδρομή είναι εξ ολοκλήρου χωμάτινη, ιδιαίτερα τεχνική, με κλειστές στροφές, ανηφορικά γεφύρια, σημεία με πέτρες και κορμούς.
 
Οι αγώνες ξεκίνησαν επί Δημαρχίας του Θανάση Ζούτσου στον Γέρακα και καθιερώνονται με τη διοργάνωσή τους κάθε χρόνο.

Εδώ ο Δήμαρχος Γέρακα Αθ. Ζούτσος, σε πανοραμική άποψη, με τους αγώνες σε πλήρη εξέλιξη.
 

 Μικροί και μεγάλοι με τα παιδιά τους αλλά και τα τετράποδά τους, απόλαυσαν τους αγώνες και τη λιακάδα.


 Εδώ, από δεξιά, ο Δήμαρχος Γέρακα Αθ. Ζούτσος με τον πανταχού παρόντα Αντιδήμαρχο Σταύρο Δρούγκα.

Διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Αφιέρωμα στο Λαϊκό τραγούδι (από τον Βαμβακάρη και τον Τσιτσάνη μέχρι σήμερα).

Ο Δήμος Γέρακα και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Γέρακα, διοργάνωσαν εξαιρετική Συναυλία- Αφιέρωμα στο Λαϊκό τραγούδι (από τον Βαμβακάρη και τον Τσιτσάνη μέχρι σήμερα). 
 Συμμετείχαν o Δημήτρης Κατοίκος και η Εξαμελής Λαϊκή Ορχήστρα. Τόσο η ιδέα όσο και η υλοποίησή της μας ικανοποίησαν και μάλιστα ζητήθηκε από το κοινό και επανάληψή της σύντομα.

Ο Δήμαρχος Γέρακα Αθ. Ζούτσος και ο πρωταγωνιστής της εκδήλωσης, λαϊκός ερμηνευτής Δημήτρης Κατοίκος.

Διαβάστε περισσότερα »

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 23 & 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΓΕΡΑΚΑ

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ο Δήμος Γέρακα και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Γέρακα, σας προσκαλούν: 
  • στην Συναυλία- Αφιέρωμα στο Λαϊκό τραγούδι (από τον Βαμβακάρη και τον Τσιτσάνη μέχρι σήμερα), το Σάββατο 23 Οκτώβριου και ώρα 20.30, Συμμετέχουν o Δημήτρης Κατοίκος και η Εξαμελής Λαϊκή Ορχήστρα
  •  Την Κυριακή 24 Οκτώβριου και ώρα 20:30 η θεατρική εταιρεία ΒΗΜΑΤΑ, της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, θα παρουσιάσει το έργο 
"Ο τρελός της Αθήνας", βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Δημητρίου Γρ. Καμπούρογλου.

Ο Γιάννης ο τρελός του διηγήματος υπήρξε αληθινό πρόσωπο που έζησε κατά την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Αθήνα. Το 1684 ξεσπά ο Βενετοτουρκικός Πόλεμος που συνδέεται με την αναζήτηση των Αθηναίων για ελευθερία και καταλήγει σε μια από τις μεγαλύτερες συμφορές της πόλης. Στις 9 Απριλίου 1688 οι Βενετοί εγκαταλείπουν την Αθήνα. Οι Αθηναίοι, προδομένοι από τους Βενετούς, αποφασίζουν να εκκενώσουν την πόλη φοβούμενοι την τουρκική εκδίκηση. Ο μόνος που δεν εγκαταλείπει την πόλη και περιπλανιέται στα ερείπιά της, παρέα με το σκύλο του, είναι ο Γιάννης ο Τρελός.

Με αφορμή αυτή την ιστορία δημιουργήθηκε μια αριστοφανική φιγούρα που ξεφεύγει από τα όρια του χρόνου. Ο ήρωας του έργου μας είναι ένα πρόσωπο που με τη φαντασία του ζωντανεύει μνήμες από την ξεχασμένη Ελλάδα άλλων εποχών. Αναζητώντας τις ρίζες του στα χαλάσματα των αρχαίων ναών, ταξιδεύει στο χρόνο μέχρι την εποχή της Επανάστασης και της Μεγάλης Ιδέας, την Αθήνα της προσφυγιάς, του πολέμου και του σήμερα, αναπολεί αθηναϊκές καντάδες και ονειρεύεται γιορτές και ελευθερία.

Ο Τρελός της Αθήνας είναι μια προσωπικότητα που συμπυκνώνει όλα αυτά που ξεχάσαμε και όλα αυτά που ονειρευόμαστε για τον τόπο που αγαπάμε και που ανήκουμε, όπου κι αν βρίσκεται…

Θεατρική διασκευή : Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Σκηνοθεσία : Ελένη Γερασιμίδου
Μουσική : Δημήτρης Λέκκας
Σκηνικά- κοστούμια : Κώστας Βελινόπουλος
Παίζουν : Αντώνης Ξένος - ο Γιάννης ο Τρελός
Αγγελική Ξένου - Καρυά
Διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ανοικτή Επιστολή του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Παλλήνης προς τους υποψηφίους Δημάρχους Παλλήνης

 Με αφορμή την ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Παλλήνης,  προς τους υποψηφίους Δημάρχους του νέου Δήμου Παλλήνης, θάθελα να θυμίσω στη συνέχεια, κάποια από τα γεγονότα που είναι και πρόσφατα αλλά και μόνιμα επίκαιρα. 

Όλα τα θέματα που αναφέρονται στην επιστολή, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και για να βοηθήσουμε και τον σημερινό αναγνώστη αυτής της ανάρτησης, ας του θυμίσουμε ότι τα ίδια λέγαμε και πριν ένα και δύο και περισσότερα χρόνια ως μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων 3ου και 1ου Γυμνασίου Παλλήνης.

 
Ο νέος Δήμος Παλλήνης (Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη) έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.
Τους πολλόυς και δραστήριους Συλλόγους, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν ευαισθητοποιήσει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και έχουν αναδείξει τα πλέον σημαντικά προβλήματα. Η νέα δημοτική αρχή θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό ακούγοντας και λαμβάνοντας υπόψη τις σκέψεις αυτών των ενεργών πολιτών.

 Πριν ένα χρόνο έγραφα στον ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ

Το θαύμα του Αγ. Αντωνίου στη λεωφόρο Μαραθώνος. Μαθήτρια γλύτωσε με κάταγμα στο πόδι από διερχόμενο αυτοκίνητο.



Το Σάββατο το μεσημέρι μετά το μάθημα της θεατρικής ομάδας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Παλλήνης, η Μαριανίνα προσπάθησε να περάσει από τη διάβαση που είναι μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο, αλλά δεν πρόλαβε το διερχόμενο αυτοκίνητο και την τραυμάτισε στο πόδι. Τουλάχιστον ο οδηγός επέστρεψε στο σημείο του συμβάντος και προσπαθούσε να βοηθήσει και να συμπαρασταθεί. Το σοκ για όσους από τους γονείς και μαθητές βρέθηκαν στο σημείο του ατυχήματος ήταν μεγάλο. Η μαθήτρια του 2ου Λυκείου Παλλήνης μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ για τα περαιτέρω. Όλοι οι γονείς και μαθητές δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που συνέβη, κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια τους. Μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο και δίπλα στο 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης.

Λίγα λεπτά αργότερα στάθηκα ακριβώς στο σημείο που έγινε το ατύχημα, μπροστά στην διάβαση που κτυπήθηκε η μαθήτρια και τράβηξα μερικά δευτερόλεπτα απο τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Αν μπορείτε να εκτιμήσετε την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα αυτοκίνητα, θα καταλάβετε γιατί μόνο από θαύμα σώθηκε η μαθήτρια. Επειδή όμως μια ευνομούμενη πόλη δεν αρκεί να ελπίζει μόνο σε αυτά, πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να λάβει υπόψη αυτά που συνέχεια οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων λένε.
Πάρτε μέτρα πριν θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα, τα κρούσματα είναι πολλά. Θα βγούμε στους δρόμους σε σειρά κινητοποιήσεων και δεν θα σταματήσουμε αν δεν γίνει επιτέλους αυτό που πρέπει.
23 Ιανουαρίου 2008. Ανάρτηση του ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ
Τα καμπανάκια προειδοποίησης προς τους αρμόδιους, είχαν κτυπήσει επανειλημμένα. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να κουνηθούν οι νωθρές και άβουλες υπηρεσίες ενός μεγάλου κατ΄όνομα Δήμου όπως η Παλλήνη αλλά και οι εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ; Σας μεταφέρουμε ένα απόσπασμα από τον ιστολόγιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Παλλήνης.
Ανάρτηση στις 19/11/2007.
Έλλειψη σηματοδότησης στο φανάρι της λεωφόρου Μαραθώνος για την ύπαρξη σχολείου που έχει ως αποτέλεσμα οι οδηγοί να αναπτύσσουν ταχύτητα με κίνδυνο να τραυματίσουν τα διερχόμενα παιδιά. Έχει ήδη γίνει μικροτραυματισμός παιδιού την περασμένη χρονιά. Το θέμα είχε απασχολήσει από πέρυσι το Δ.Σ. και είχε συζητηθεί και στις 26/4/2007, στην συνάντηση, του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τον Δήμαρχο Παλλήνης κ. Κωνσταντά, όπου και μπήκε στα θέματα προτεραιότητας προς επίλυση. Νέα επιστολή εστάλη στις 19/10/07 με θέμα «Σήμανση των δρόμων περί του 3ου Γυμνασίου».
Η φωτογραφία είναι ενδεικτική για όσα γράφονται στο ανωτέρω κείμενο.
Το επόμενο άρθρο του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Β' Λυκείου Παλλήνης, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΝΕΟΛΟΓΟ".
ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΦΕΡΟΥΝ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.
Έχουμε κουραστεί να επισημαίνουμε την σπουδαιότητα της κατάστασης, επαναλαμβάνοντας προτάσεις μας για την ασφάλεια πρόσβασης των μαθητών από και προς τα σχολεία της πόλης μας.
Τις γιορτινές μέρες που η κίνηση των τροχοφόρων είναι μεγάλη και τα σχολεία μας κλειστά , έρχονται στο νου μας οι εικόνες της καθημερινής τρέλας που τα παιδιά μας σαν μαθητές καλούνται να διαχειριστούν, πέρα πολλές φορές από τις δυνατότητες που έχουν λόγω του νεαρού της ηλικίας τους.
Η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων, έχουν επανειλημμένα γίνει «ενοχλητικοί» στην Διεύθυνση Τροχαίας Ανατολικής Αττικής και στις εκάστοτε Διοικήσεις του Δήμου μας, προκειμένου να παρθούν κάποια μέτρα προστασίας.
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν επιστολές με φωτογραφίες των επικίνδυνων σημείων των δρόμων που οδηγούν στο συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης, ενώ η Ένωση χρόνια τώρα, έχει θίξει το γενικότερο πρόβλημα πρόσβασης στα Σχολεία της Πόλης.
Συγκεκριμένα, έχουν προταθεί πεζογέφυρες μπροστά από το συγκρότημα 1ου Γυμνασίου-Λυκείου και του Αθλητικού Κέντρου, που εκτός από τον μεγάλο αριθμό αθλούμενης νεολαίας, μπορούν να εξυπηρετούν τα παιδιά του 3ου Γυμνασίου.
Έχει επίσης τονισθεί, ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση –ξεκαθάρισμα του καθεστώτος των πεζοδρόμων μπροστά από τα Σχολεία, καθώς και να υπάρξει επιτέλους σήμανση, πράγμα που έως σήμερα κάνει τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα.
Δυστυχώς και η σημερινή Δημοτική Αρχή, βαδίζοντας την πεπατημένη της προηγούμενης, αρνείται ν’ αφουγκραστεί τις φωνές των Οργανώσεων Γονέων, που εκφράζοντας την αγωνία των χιλιάδων μελών της απαιτούν λύσεις εδώ και σήμερα.
Εξ άλλου, οι προτάσεις μας για ουσιαστική λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, στόχο έχουν τον σχεδιασμό για λύση προβλημάτων, έγκαιρα, για να μην χύνονται κροκοδείλια δάκρυα κατόπιν εορτής.
Εύχομαι η Νέα Ημερολογιακή Χρονιά να φέρει εκτός από Υγεία και Ευτυχία στην κάθε οικογένεια της Πόλης μας, την απαλλαγή από το άγχος της καθημερινότητας στην ανατροφή των Παιδιών μας, της ΕΛΠΙΔΑΣ μας για ένα καλύτερο Αύριο.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΡΟΜΠΑΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
Ακολουθεί Ανακοίνωση του κ. Αν. Μπουντουβά, Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλή του Συνδυασμού ΠΑΛΛΗΝΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Ατύχημα σε κεντρική διάβαση της Λεωφόρου Μαραθώνος
Στις 21 του Γενάρη 2008 ξαναζήσαμε το τραγικό συμβάν να τραυματιστούν δύο παιδάκια του 1ου Δημοτικού σχολείου καθώς περνούσαν την διάβαση των πεζών επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στο ύψος της Γενικής τράπεζας της Ελλάδος.. Ευτυχώς βρίσκονται σε καλή κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων ¨Αγλαΐα Κυριακού¨.
Η αδυναμία τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων Διοικήσεων του Δήμου να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα απέναντι στους πολίτες και ειδικά στα παιδιά και τους ηλικιωμένους , για την ασφαλή διάβαση της Λεωφόρου Μαραθώνος και την αποφυγή ατυχημάτων είναι πολύ μεγάλη.
Στο παρελθόν έχουμε ξαναζήσει τέτοιες τραγικές στιγμές χωρίς όμως να γίνεται τίποτα.
Για να περιοριστούν στο μέλλον τέτοια συμβάντα και να παρέχουμε στους πολίτες τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, προτείνουμε:
Να τοποθετηθούν φανάρια προειδοποίησης στις διαβάσεις των πεζών «ZEBRA LINES»
  1. Να υπάρχει έντονη και συνεχής σήμανση για επιβράδυνση της ταχύτητας στο τμήμα της Λεωφόρου Μαραθώνος που διατρέχει τον Δήμο Παλλήνης
  2. Να τοποθετηθούν μεταλλικοί πάσσαλοι για την αποφυγή στάθμευσης των αυτοκινήτων στα πεζοδρόμια.
  3. Να συγχρονιστούν τα φανάρια στις διασταυρώσεις της Λεωφόρου Μαραθώνος
  4. Να τοποθετηθούν Πεζογέφυρες στο ύψος του Αθλητικού Κέντρου – 3ου Γυμνασίου και στο ύψος του 1ου Γυμνασίου - 1ου Λυκείου Παλλήνης για την ασφάλεια των μαθητών..
  5. Να επισκευαστούν τα κάγκελα που βρίσκονται στο διάζωμα της Λεωφόρου Μαραθώνος
  6. Να επιτραπεί η ολιγόλεπτη στάση και να απαγορευθεί η στάθμευση επί της Λεωφόρου Μαραθώνος
  7. Να τοποθετηθεί σήμανση στους δρόμους γύρω από τα σχολεία μας , για την ύπαρξη σχολείου και την μείωση της ταχύτητας.
  8. Να εφαρμοστεί άμεσα η Κυκλοφοριακή Μελέτη που έχει εγκριθεί λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις συλλόγων, φορέων και πολιτών όπου αυτό είναι δυνατόν (είναι η Τρίτη στη σειρά κυκλοφοριακή μελέτη και καμία δεν έχει εφαρμοστεί παρά το ότι έχουν ξοδευτεί πάρα πολλά χρήματα)
Μακροπρόθεσμα για μια καλύτερη και ασφαλή πόλη , προτείνουμε να γίνει μελέτη παράκαμψης της Λεωφόρου Μαραθώνος και την πεζοδρόμηση του κεντρικού τμήματος που διατρέχει την πόλη μας ώστε να αναδειχθεί και το Εμπορικό κέντρο.
Διαβάστε περισσότερα »

Μακάρι να τα βλέπαμε μόνο στο παληό ασπρόμαυρο κινηματογράφο, αλλά οι Μαυρογυαλούροι αντιστέκονται και στις ημέρες μας.

Λίθοι, Πλίνθοι και Κέραμοι... Έργα παντού. Τέσσερα χρόνια δεν κουνήθηκε φύλλο και ξαφνικά η περιοχή, κάπου στην Αθήνα, θύμισε βομβαρδισμένη πόλη. Δεν έχω ξαναδεί συνεργείο ελαστικών σε υπαίθρια επίδειξη υψηλής τεχνικής... Αφού ο μηχανικός του συνεργείου είδε την είσοδο του μαγαζιού του αποκλεισμένη, από τα συνεχιζόμενα έργα, αναγκάστηκε να επεκτείνει στο πεζοδρόμιο αλλά και στον μισό δρόμο το συνεργείο του ! Το μεροκάματο του δρόμου βγαίνει δύσκολα πιά και αν περιμένει κανείς να τελειώσουν τα έργα, καλύτερα να προσευχηθεί... Για πόσα χρόνια ακόμα οι βλαχοδήμαρχοι θα ξεγελάνε τους πολίτες και θα τους κλείνουν τα μάτια με τόσο εξευτελιστικό τρόπο ; Η εποχή του Μαυρογιαλούρου φαίνεται ότι δεν έχει ξεπεραστεί και κάποιοι την αναπαράγουν χωρίς ντροπή.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ : ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ
Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Οι ερασιτεχνικές σκηνές στην Ανατολική Αττική σε πλήρη άνθηση. Αρκεί...να τις ανακαλύψεις.

Ένα μικρό διαμάντι που χρειάστηκε να ψάξουμε μέσω των φίλων μας για το ανακαλύψουμε στην θαυματουργή υπόγα της Νέας Μάκρης. Θαυμάσιες ερμηνείες από όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα συγχαρητήρια στην εμπνευσμένη σκηνοθεσία της παράστασης. 
Από την θεατρική ομάδα διακρίναμε γείτονες και φίλους από την Ανθούσα, την Παλλήνη, τον Γέρακα που μας χάρισαν μια άψογη παράσταση . 
Αυτό το φυτώριο θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να το περιβάλλει με την αμέριστη συμπαράσταση αλλά και ουσιαστική βοήθεια ώστε να μπορέσει να μετακομίσει από τα θεατρικά υπόγεια στα αμφιθέατρα. Έτσι μόνο θα μπορέσουν να αναδείξουν την πραγματική τους αξία και ταλέντο.
ΜάρτινΈσσλιν (το θέατρο του παραλόγου).

Με οδηγό τα λόγια του Ιονέσκο είδαμε το τσίρκο γύρω μας. Βασικοί πρωταγωνιστές ένα σύστημα κλόουν, πολιτικό, κοινωνικό, προσωπικό, με άλλα ταχυδακτυλουργικά κόλπα κάθε φορά, που ακόμα και σήμερα, 100 χρόνια μετά από την γέννηση του συγγραφέα τίποτα δεν έχει αλλάξει. Και όλοι εμείς φορώντας τη δική μας μάσκα συνεχίζουμε σαν μαριονέτες, που άλλοτε ζωντανεύουν και άλλοτε όχι. το δικό μας παιχνίδι. 



Το παιγνίδι της σφαγής. ΙΟΝΕΣΚΟ

Το παιχνίδι της σφαγής, δηλαδή το παιχνίδι της απώλειας. Μια επιδημία, μάλλον κάτι πιο ισχυρό, αφού κανένας δεν μπορεί να γλιτώσει από αυτό, έρχεται να δώσει λύσεις βάζοντας τέλος σε κοινωνικοπολιτικά και ψυχοσυναισθηματικά αδιέξοδα. 

Σε μια πόλη που συνεχώς κατασκευάζει δρόμους και εμπορικά κέντρα συνεχίζουμε σαν μαριονέτες το δικό μας παιχνίδι. Αφηνόμαστε, προετοιμάζοντας κάθε φορά τη δική μας απώλεια.

Το πιστέψατε; θέατρο είναι, δεν μεταδίδεται...Και αν λίγο φοβηθείς ή διασκεδάσεις σημαίνει πως κάτι έχεις νιώσει από αυτό που συμβολικά, ονομάζουμε θάνατο, που και μείς οι ίδιοι φοβόμαστε να το πούμε. Σςςςςς..

Ευχαριστώ το μικρό σπιτάκι μέσα στις μαργαρίτες που άνοιξε τον κήπο του με εμπιστοσύνη για να σπείρουμε όλοι μαζί σπόρους χωρίς να ξέρουμε τι θα ανθίσει από αυτούς. Με στόχο να παίξουμε, να φανταστούμε να μάθουμε να είμαστε όλοι μαζί.

Μαραγκουδάκη Δέσποινα
Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Έγιναν στην Παλλήνη τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Συνδυασμού "ΑΝΘΟΥΣΑ - ΓΕΡΑΚΑΣ - ΠΑΛΛΗΝΗ - μια πόλη για όλους".


Ομιλία του κ. Αθ. Ζούτσου.


Τα ονόματα των υποψηφίων του Συνδυασμού
"ΑΝΘΟΥΣΑ - ΓΕΡΑΚΑΣ - ΠΑΛΛΗΝΗ - μια πόλη για όλους".


Διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Blog Action Day 2010. Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στα Μεσόγεια από τα βοθρολύματα στο κόκκινο. Οι πολυκατοικίες που ρυπαίνουν πως ελέγχονται ; Τι κάνει η Νομαρχία ;



Αυτά έγραφα πριν ένα χρόνο και είχαν αναρτηθεί στον "ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ".

Αλήθεια, πόσες φορές, το ίδιο θέμα, πρέπει να γίνει "copy" & "paste" για να δραστηριοποιηθούν επιτέλους οι ναρκωμένες υπηρεσίες των ειδικών γραμματέων και πάνω ;

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δράσης των "Bloggers" για το νερό, στην οποία συμμετέχω από το 2007, στέλνω για άλλη μια φορά 'SOS' για την σχεδόν ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει γίνει στον υδροφόρο ορίζοντα της Ανατολικής Αττικής, εκεί που οι "Αχόρταγοι" παρέχουν ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ και το κράτος γυρίζει πλευρό για να μη μας ακούει. Οι Μεσογείτες επιστήμονες δίνουν στοιχεία αποκαλυπτικά για τον βαθμό της μόλυνσης.
 

Όταν, ακόμη και οι γείτονες και φίλοι μας, μας τονίζουν καθημερινά ότι τα δείγματα όλων των αναλύσεων από τον κάμπο των Μεσογείων είναι επιβαρυμένα από ανθρωπογενή μόλυνση, τι άλλο πρέπει να περιμένουμε ; 


Πιστοποιημένα χημικά εργαστήρια μεσογειτών, όπως αυτό του κ. Δέδε από τα Σπάτα, μας λένε αυτό που είναι γνωστό χρόνια τώρα και δεν τολμάει κανένας να πάρει μέτρα.

Η Παλλήνη που κολυμπάει στα βοθρολύματα και που υπάρχουν πολυκατοικίες που δεν έχουν καλέσει βυτιοφόρο τα τελευταία δύο και τρία χρόνια ;

Πρέπει η Υγειονομική Υπηρεσία της Νομαρχίας Αν. Αττικής, να ελέγξει όσους ασυνείδητους ιδιοκτήτες παρανομούν και επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά πλέον άμεσα και την υγεία των παιδιών μας. Υπάρχουν τρόποι, υπάρχει άραγε θέληση και επιτέλους πηγμή στην στοιχειώδη εφαρμογή των νόμων ;

Ευτυχώς που το πόσιμο νερό είναι, στις περισσότερες περιοχές, νερό δικτύου ΕΥΔΑΠ και υπάρχει εφησυχασμός τουλάχιστον ως προς αυτό το σημείο.

Το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ κτυπάει ξανά το καμπανάκι για το θέμα της τεράστιας εξάπλωσης της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα παντού.

Καμπανάκι για τα υπόγεια νερά
 
Η ανεξέλεγκτη ρύπανση και η αλόγιστη σπατάλη για άρδευση εξαντλούν τα υδάτινα αποθέματα.
 
Η υπεράντληση των υπόγειων νερών σε συνδυασμό με την αστική, γεωργική και βιομηχανική ρύπανση έχει επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα και την ποσότητα του υδροφόρου ορίζοντα πολλών περιοχών στη χώρα μας. 

Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι η γεώτρηση παραμένει στην Ελλάδα η πιο οικονομική λύση, είτε πρόκειται για πότισμα είτε για βιομηχανική χρήση. Οι υδρογεωλόγοι υπολογίζουν σε 5.000 τον αριθμό των γεωτρήσεων μόνο στην Αττική- και μιλούν για περισσότερες από 150.000 σε όλη την Ελλάδα. 

«Δεν έχω βρει δείγμα νερού απαλλαγμένο από μικροβιακό φορτίο ανθρώπινης προέλευσης», λέει ο χημικός μηχανικός κ. Άρης Δέδες. 
«Σχεδόν όλη η περιοχή της Ανατολικής Αττικής είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Οι άνθρωποι που φέρνουν νερό για ανάλυση στο χημείο μου κάτι διαπιστώνουν - για παράδειγμα στίγματα μετά το πλύσιμο του αυτοκινήτου - και ζητούν την εξέταση για να διαπιστωθεί εάν το νερό είναι κατάλληλο.
Έτσι έχω σχηματίσει γνώση για το μέγεθος του υδροφόρου ορίζοντα της λεκάνης των Μεσογείων και κυρίως για την ποιότητα και την ποσότητα του νερού στα διάφορα σημεία της. Ο υδροφόρος ορίζοντας στους πρόποδες του Υμηττού όπως επίσης και σε όλη την παραλία της Αρτέμιδος είναι σε πολύ μικρό βάθος.  
Η μόλυνσή του από τα βοθρολύματα της περιοχής αφού δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο στην περιοχή - είναι γρήγορη και σίγουρη».
Οι γεωτρήσεις
«Οι γεωτρήσεις για νερό στην Ελλάδα δεν γίνονται αποκλειστικά για ύδρευση. Γίνεται σπατάλη νερού και για άρδευση, για βιοτεχνική και βιομηχανική χρήση ενώ είναι σπάνιος έως τυπικός ο έλεγχος των γεωτρήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως προς τις αντλούμενες ποσότητες», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ υδρογεωλόγος κ. Γιάννης Κουμαντάκης.

Η καθηγήτρια της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ευθυμία Παπαδοπούλου- Μουρκίδου επισημαίνει ότι «αν τα φυτοφάρμακα ελέγχονται προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά τότε θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι και μετά τη χρήση τους». Όπως εξηγεί, υπάρχουν περιπτώσεις που ορισμένα - αν και εγκεκριμένα- φυτοφάρμακα φθάνουν στα υπόγεια νερά κάτω από ειδικές συνθήκες, που τα καθιστούν επικίνδυνα στον βαθμό που δεν ελέγχεται η επίδρασή τους. «Τα απόνερα σε μικρό χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα σε περιοχές με αργιλώδη εδάφη, φθάνουν στα υπόγεια νερά που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος», τονίζει.

«Το γεγονός αυτό εξηγεί την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων γεωργικών φαρμάκων που διαπιστώσαμε σε γεωτρήσεις των λεκανών του Αξιού και του Έβρου. Γι΄ αυτό στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες αφενός οι γεωτρήσεις είναι προστατευμένες και αφετέρου οι αγροτικές δραστηριότητες γίνονται σε καθορισμένες θέσεις, κατάλληλα διαμορφωμένες ώστε τα απόνερα του πλυσίματος ή υπερχείλισης των ψεκαστικών μηχανημάτων να κατακρατούνται».
Χείμαρροι λυμάτων σε όλη τη χώρα

Χιλιάδες ρέματα σε όλη τη χώρα δέχονται ανεξέλεγκτα τοξικά λύματα από βιομηχανίες και μικρές βιοτεχνίες. 

«Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ρύπανση όταν είναι συστηματική, πολύχρονη και με βαρέα μέταλλα που σε υψηλές συγκεντρώσεις μεταβάλλονται σε τοξικά, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια απορρύπανσης. Στους υδροφόρους ορίζοντες των πεδινών εκτάσεων μάλιστα είναι συνήθως και χρονοβόρα και δαπανηρή με τεχνικά μέσα, λόγω της σύστασης του υπεδάφους. Ο αυτοκαθαρισμός μάλιστα είναι πολύχρονος, εάν όχι αδύνατος», λέει στα «ΝΕΑ» ο υδρογεωλόγος κ. Παν. Σαμπατακάκης.

«Οι διάσπαρτες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες θεωρούν στην πλειονότητά τους ότι ο πλησιέστερος χείμαρρος, υδρόρεμα ή ποτάμι είναι ο φυσικός αποδέκτης των αποβλήτων τους. Θα αποτελούσε έκπληξη εάν ο κάτω ρους οποιουδήποτε ποταμού της χώρας καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους δεν παρουσίαζε κάποιας μορφής ρύπανση, δηλαδή αγροτική, αστική ή βιομηχανική».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της λεκάνης του Ασωπού, που χαρακτηρίστηκε αγωγός απορροής λυμάτων επί χούνταςμε αποτέλεσμα να έχει μολυνθεί πολύ μεγάλο μέρος του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής με το ιδιαίτερα επικίνδυνο εξασθενές χρώμιο.
Υφαλμύρωση σε 2,3 εκατ. στρέμματα

ΤΟ ΙΓΜΕ υπολογίζει πως η συνολική έκταση της υφαλμύρωσης στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 2.300.000 στρέμματα και αφορά κυρίως παράκτιους υδροφόρους ορίζοντες.

Η κ. Μουρκίδου, καθηγήτρια Γεωπονικής στο Αριστοτέλειο, σημειώνει ότι «η κατανάλωση νερού στην Ελλάδα για τις γεωργικές δραστηριότητες ανέρχεται σήμερα στο 90% του συνόλου των διαθέσιμων υδάτινων πόρων ενώ σε πολλές περιοχές η μοναδική πηγή αρδευτικού νερού είναι η άντληση υπόγειων νερών. Αυτή έχει οδηγήσει στην υφαλμύρωση με την εισχώρηση θαλασσινού νερού για την αποκατάσταση της ισορροπίας. Το φαινόμενο αυτό διαπιστώθηκε σε πολλές περιοχές των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης στις οποίες σχετικές αναλύσεις έδειξαν την παρουσία υπόγειων νερών με ποιοτικά χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του θαλασσινού νερού».

Μάλιστα οι ειδικοί αναφέρουν ότι στην υπεράντληση υπογείων νερών ενδεχομένως να οφείλεται και η καθίζηση του εδάφους που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές.
 
Τα πηγάδια 

Ανεπανόρθωτες βλάβες στην ποιότητα των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων προκαλεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, η απόρριψη αστικών και γεωργοβιομηχανικών αποβλήτων σε παλιά πηγάδια. Μετρήσεις του ΙΓΜΕ έχουν δείξει κατά το παρελθόν περιοχές με μολυσμένα υπόγεια νερά εξαιτίας τέτοιων πρακτικών, αλλά και λόγω γειτνίασης του υδροφόρου ορίζοντα με σκουπιδότοπους ή λατομεία, που επίσης χρησιμοποιούνται σε πολλές περιπτώσεις ως χωματερές.

ΠΗΓΗ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ" Τρίτη 9 Ιουνίου 2009
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Λίλα
Διαβάστε περισσότερα »